Όλοι, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας Όλοι, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤHΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ κα ΒΑΣΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΟΓΡΗ Συνέντευξη στον Νίκο Γιαννόπουλο Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης... Όλοι, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤHΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ
κα ΒΑΣΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΟΓΡΗ

Συνέντευξη στον Νίκο Γιαννόπουλο

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Περιφέρεια Αττικής πρόσφατα ολοκλήρωσαν την μελέτη για το έργο «Ψηφιακή ανάδειξη της Σαλαμίνας μέσω παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτιστικού της αποθέματος με χρήση οπτικοακουστικών συστημάτων».
Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του Δήμου Σαλαμίνας στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής.
Θα έχουμε στο μέλλον και άλλες μελέτες από την Περιφέρεια για λογαριασμό του Δήμου Σαλαμίνας;
Εμείς στηρίζουμε έμπρακτα και με έργα τους δήμους των νησιών της Αττικής.
Αρχικά, με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη τόσο του Τμήματος Υποστήριξης των Νησιωτικών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής που ολοκλήρωσαν την εν λόγω μελέτη αλλά και την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής που διευκόλυναν την ένταξη του έργου.
Ευελπιστούμε ο Δήμος να υλοποιήσει το εν λόγω έργο και να το αξιοποιήσει κατάλληλα για να συμβάλει στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχουμε για το νησί.
Είμαστε εδώ, μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής να βοηθήσουμε τον τόπο.

Πολλά από τα μεγάλα έργα που γίνονται στο νησί αυτή τη στιγμή αλλά και στα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση. Κάποιοι κατηγορούν την τωρινή Διοίκηση ότι θα κόψει κορδέλες στα δικά τους έργα. Είναι έτσι με δεδομένη την συνέχεια της Διοίκησης;
Η Δημόσια Διοίκηση όπως και η Περιφέρεια έχουν συνέχεια. Υπάρχουν έργα που σχεδιάστηκαν από την διοίκηση του κυρίου Σγουρού, ξεκίνησαν με την διοίκηση της κυρίας Δούρου και ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται με την δίκη μας διοίκηση.
Κάθε έργο έχει την δίκη του ιστορία, τις δικές του καθυστερήσεις, τις δικές του αστοχίες.
Σίγουρα όμως, δεν παραλάβαμε κανένα έργο έτοιμο για κορδέλα. Αντιθέτως, καθημερινά μοχθούμε σε αντίξοες συνθήκες, όπως ο COVID, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν κατά την πορεία εκτέλεσης των έργων.
Τα έργα είναι του Ελληνικού Λαού και εμείς οφείλουμε να τα παραδίδουμε άρτια και γρήγορα.
Προσωπικά δεν έχω διστάσει να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν βοηθήσει στα έργα και αποφεύγω να ασκώ κριτική για τις αστοχίες του παρελθόντος, γιατί προφανώς ο κόσμος ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και πότε τα έργα θα ολοκληρωθούν.

Σας έχουν επίσης κατηγορήσει για «ανέμελα τριήμερα στα νησιά».
Οι πολίτες της Σαλαμίνας που με γνωρίζουν καλύτερα ξέρουν ότι ο λόγος που ασχολήθηκα με την πολιτική είναι ξεκάθαρος και μοναδικός: Να βοηθήσω τον τόπο μου. Ο πολιτικός μου πολιτισμός δεν με αφήνει να ανατρέξω στο παρελθόν για να δούμε τι σημαίνει ανεμελιά.
Εκπροσωπώ τον Περιφερειάρχη σε μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και πρέπει να παραβρίσκομαι εκεί όταν γίνονται. Επισκέπτομαι τα νησιά επίσης σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, σε συναντήσεις με φορείς των νησιών, σε επισκέψεις στα υπό εκτέλεση έργα της Περιφέρειας Αττικής. Τόσο απλά.
Άλλωστε ελάχιστες φορές έχω διανυκτερεύσει στα νησιά και κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για ανέμελα τριήμερα μιας και είμαι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και αυτό θα σήμαινε αδιαφορία προς την οικογένεια μου.
Θα παρακαλέσω λοιπόν να είναι πιο προσεκτικοί όσοι αναφέρονται στο ρόλο μου και στις δράσεις μου ως Αντιπεριφερειάρχης.

«Όλοι θα κριθούμε για την ικανότητα που έχουμε να διαχειριστούμε μεγάλα έργα»

Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι στο νέο πρόγραμμα του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ‘21-’27 και για πρώτη φορά, θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ΟΧΕ για τα νησιά. Τι έχουμε να περιμένουμε για την Σαλαμίνα; Πως συνδέεται η εξέλιξη αυτή με τον υποθαλάσσιο οδικό άξονα;
Τα τελευταία χρόνια, τόσο με την κατασκευή του υποθαλάσσιου οδικού άξονα και άλλων κυβερνητικών παρεμβάσεων, όσο και ενεργειών της Περιφέρειας Αττικής γίνεται σε όλους μας σαφές ότι τα νησιά της Αττικής μπαίνουν στο κέντρο της ανάπτυξης.
Η Σαλαμίνα πρωταγωνιστεί στον αναπτυξιακό αυτόν ορίζοντα.
Η ανάμειξη μου με τα κοινά είχε αυτό ακριβώς τον σκοπό. Θέλω η Σαλαμίνα να έχει το μερίδιο που της αξίζει στις νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται.
Σε αυτή την ευτυχή συγκυρία που βρισκόμαστε, οφείλει η Σαλαμίνα να έχει ξεκάθαρη θέση για το ποια θα είναι η ταυτότητα της.
Ποιο είναι το όραμα των Νησιωτών για τα επόμενα χρόνια.
Με ποιο τρόπο τα μεγάλα έργα εξυπηρετούν το όραμα αυτό.
Όλοι θα κριθούμε για την ικανότητα που έχουμε να διαχειριστούμε μεγάλα έργα, να μπορούμε να συνεργαστούμε, να έχουμε όραμα και να βάζουμε προτεραιότητες για το καλό του τόπου.
Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να ενημερωθεί αλλά και να ερωτηθεί για τις προοπτικές του υποθαλάσσιου οδικού άξονα.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός εκμετάλλευσης για την τοπική κοινωνία αυτού του έργου.
Πως προστατεύεται το περιβάλλον και πως εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη.
Πως περιφρουρείται το αίσθημα ασφαλείας του πολίτη.
Πως θα εξελιχθεί η τουριστική ανάπτυξη.

Αυτά είναι ερωτήματα και σκέψεις που θα πρέπει να απαντηθούν με ειλικρίνεια και να κατατεθούν για διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
Η Περιφέρεια Αττικής όπως αναφέρατε για πρώτη φορά δημιουργεί Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ 2021-2027
Έχουμε ήδη ξεκινήσει μελέτες που θα έρθουν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα που έβαλα.
Η ΟΧΕ Νήσων θα συνδέσει επιπλέον τα νησιά της Αττικής θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νησιού, θα δημιουργήσει τις υποδομές διασύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και με την υπόλοιπη Αττική, καθώς και θα τα παρουσιάσει ως ενιαίο τουριστικό προϊόν.
Η Σαλαμίνα θα πρωταγωνιστεί στους νησιωτικούς Δήμους της Αττικής ως νησί της ιστορίας, του πολιτισμού, αλλά και του εξαιρετικού φυσικού της πλούτου.
Η ΟΧΕ θα χρηματοδοτήσει υποδομές που θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την ιστορία μέσα από αντίστοιχες διαδρομές.

Ποιους θεωρείτε του κύριους άξονες που πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Σαλαμίνας;
Η ταυτότητα της Σαλαμίνας για μένα είναι το ζητούμενο. Αυτό προκύπτει από ανάλυση των δεδομένων που έχουμε για το νησί, των προοπτικών και της διαβούλευσης με τους πολίτες.
Θα πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον των παιδιών μας και αυτό χρειάζεται εμπειρία, όραμα και αποφασιστικότητα.
Θα πρέπει να μιλήσουν οι πολίτες που βιώνουν την καθημερινότητα στο νησί και κυρίως αυτοί οι πολίτες να ακουστούν.
Επιμένω στην διαβούλευση, γιατί μέσα από αυτή θα υπάρχουν συμφωνίες για μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, θα αναδεικνύει τον πολιτισμό, αλλά και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.
Δεν οραματίζομαι μια Σαλαμίνα τουριστών και μόνο, αλλά μια Σαλαμίνα που θα κρατάει στο τόπο τα παιδιά της, όπου οι επισκέπτες θα ανακαλύπτουν τις ρίζες του δυτικού πολιτισμού, αλλά και το μεγαλείο της νεότερης Ελλάδας.
Τα επόμενα χρόνια η Σαλαμίνα μπορεί να αλλάξει ριζικά.
Όλοι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας.

από την έντυπη “Φωνή της Σαλαμίνας”

error: Content is protected !!