Sexting, ΛΟΑΤΚΙ+ και Πιθανοί Κίνδυνοι Sexting, ΛΟΑΤΚΙ+ και Πιθανοί Κίνδυνοι
Ο όρος sexting είναι σύνθετη λέξη και προκύπτει από τις λέξεις “sex” και “texting”, δηλαδή ‘σεξ’ και ‘ανταλλαγή μηνυμάτων’. Το sexting αποτελεί μια πρακτική... Sexting, ΛΟΑΤΚΙ+ και Πιθανοί Κίνδυνοι

Ο όρος sexting είναι σύνθετη λέξη και προκύπτει από τις λέξεις “sex” και “texting”, δηλαδή ‘σεξ’ και ‘ανταλλαγή μηνυμάτων’. Το sexting αποτελεί μια πρακτική του να στέλνεις μηνύματα, φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, μέσω κινητών τηλεφώνων, του Διαδικτύου ή/και κοινωνικών μέσων. Αυτή η πρακτική είναι αρκετά διαδεδομένη σε άτομα γυμνασίου, λυκείου και νέους ενήλικες, με στόχο την επικοινωνία, την πρόκληση ερεθισμού, ακόμα και για να περάσει η ώρα πιο γρήγορα.

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους νέους ενήλικες, φαίνεται πως έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας χρήσης του sexting από μειονότητες. Σύμφωνα με μία έρευνα του Bauermeister που πραγματοποιήθηκε το 2014, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ομοφυλόφιλοι άντρες, που είναι σεξουαλικά ενεργοί, κάνουν πιο συχνά sexting από τους ετεροφυλόφιλους. Τα κίνητρα σε ένα πρώτο επίπεδο είναι ίδια με αυτά των ετεροφυλόφιλων, όμως σε ένα δεύτερο επίπεδο παρατηρούνται περισσότερα συναισθήματα και ανάγκες.

Οπτική γωνία ΛΟΑΤΚΙ+ στο sexting

Λόγω του μη απελευθερωμένου κοινωνικού περίγυρου, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δέχεται μεγάλη κριτική και έχουν καταγραφεί και αρκετά περιστατικά βίας ενάντια τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, προσαρμοστικά, τη μείωση της δημόσιας έκφρασης συναισθημάτων και συνακόλουθα την στροφή στο Διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα. Γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια διατήρησης των σχέσεων και έκφρασης της σεξουαλικότητας χωρίς φόβο για αρνητικές συνέπειες από την κοινωνία.

Μέσω των κοινωνικών μέσων και του Διαδικτύου δημιουργείται ένα πλαίσιο άνευ όρων αποδοχής, παρουσιάζοντας τη δυνατότητα σύναψης ερωτικών σχέσεων χωρίς εξωτερικές επικριτικές συμπεριφορές. Η καθημερινή ματαίωση που βιώνουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, δημιουργεί μια νέα ανάγκη ένταξης σε μια ομάδα, η οποία όμως καλύπτεται πλέον μέσω του ασφαλούς πλαισίου που έχει δημιουργηθεί διαδικτυακά. Σε αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον που δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα για τον προσανατολισμό, αλλά και για θέματα εξωτερικής εμφάνισης, επιχειρούνται ρομαντικές σχέσεις, οι οποίες ξεκινούν από την ανταλλαγή σεξουαλικού υλικού.

Πιθανοί κίνδυνοι sexting

Γίνεται κατανοητό πως υπάρχει μεγάλη επιθυμία πραγματοποίησης sexting εντός των κοινωνικών μέσων, συχνά λειτουργώντας θετικά και βελτιώνοντας την επικοινωνία σε μια σχέση. Κάτι που οφείλουμε να σκεφτόμαστε είναι πως ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι πίσω από αυτή τη δραστηριότητα, οι οποίοι πρέπει να αναφερθούν σκοπεύοντας στην πρόληψη ή στην άμεση παρέμβαση. Οι κίνδυνοι όμως δεν κάνουν διακρίσεις σε σεξουαλικούς προσανατολισμούς, καθιστώντας τους ίδιους για όλους. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει γνωστό πως:

  • Από τη στιγμή που ανεβάζεις κάτι στο διαδίκτυο, δεν μπορεί να διαγραφεί ποτέ ολοκληρωτικά. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιος άγνωστος να τραβήξει στιγμιότυπο οθόνης και να χρησιμοποιήσει τις εικόνες προς όφελος του.
  • Έχεις μηδενικό αίσθημα ελέγχου. Όταν ένα προσωπικό υλικό μοιραστεί με κάποιον άλλον, είναι άγνωστο το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα από τον συνομιλητή, συχνά προκαλώντας έντονα αισθήματα άγχους.
  • Η πιθανότητα να διανεμηθούν σεξουαλικές φωτογραφίες σου είναι μεγάλη, δημιουργώντας ευκαιρίες σε άτομα να σου ασκήσουν κυβερνο-εκφοβισμό ή και sextortion.
  • Επίσης, πιθανόν να στιγματίζεται το επαγγελματικό σου μέλλον. Σε μεγάλους οργανισμούς και εταιρίες πριν γίνει πρόσληψη ενός ατόμου, πραγματοποιείται έλεγχος υποβάθρου.
  • Σε συνδυασμό με το sexting έχουν παρατηρηθεί αυξημένα επίπεδα παρορμητικότητας, μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας και πιθανή χρήση παράνομων ουσιών κατά τη διάρκεια. Τα οποία συχνά οδηγούν στη μετάδοση Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ).

Επομένως, πόσο εύκολα μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον στο Διαδίκτυο;

Η τεχνολογία έχει έρθει για τα καλά στις ζωές μας, κάνοντας ολοένα και περισσότερο την παρουσία της αισθητή. Ορισμένες πρακτικές της είναι αρκετά βοηθητικές διευκολύνοντας την καθημερινότητα μας, κυρίως στον τομέα της επικοινωνίας. Υπάρχουν όμως και πρακτικές, που δεν θεωρούνται αποκλίνουσες συμπεριφορές, ωστόσο κρύβουν κινδύνους, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο μια ανάγκη για ενημέρωση και πρόληψη, με σκοπό την ασφαλέστερη χρήση. Τέτοιου είδους πρακτική αποτελεί και το sexting.

csii.gr

error: Content is protected !!