ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Οπωσδήποτε και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια γεγονότα, καθώς οι Έλληνες, ή τουλάχιστον η πλειονότητά τους, ανέκαθεν... ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Οπωσδήποτε και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια γεγονότα, καθώς οι Έλληνες, ή τουλάχιστον η πλειονότητά τους, ανέκαθεν ένιωθαν το βάρος της φτώχειας στην πλάτη τους και την ελαφρότητα του στομάχου τους.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, με τα «μνημόνια» και την συνεχή πτώση τής οικονομίας μας, το ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων, και τις βαριές φορολογίες, την παραχορτάσαμε την φτώχεια. Τώρα, σύμφωνα με στατιστικές, τις οποίες δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Παρόν», -εγώ τουλάχιστον εκεί τις είδα-, το ένα στα δύο νοικοκυριά, σήμερα, αδυνατεί να καλύψει μία έκτακτη αν του τύχει ανάγκη, ενώ το 35% των ελληνικών νοικοκυριών δύσκολα καλύπτει τις βασικές ανάγκες του και το 27% βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, όπως ανακοίνωσε η ΓΣΣΕ.

Οι τελευταίες αυξήσεις μάλιστα, τις οποίες ζητούν τα «σούπερ μάρκετς» να ενισχύσει το κράτος με μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος φτάνει στα 27%, αποτελεί ευοίωνη πρόταση, κάτι που όπως διατείνεται η ίδια η Κυβέρνηση θα το πραγματοποιήσει, ύστερα από τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες θα συγκρατήσει τις τιμές όσο περισσότερο μπορεί. Από την άλλη πλευρά, ο ΦΠΑ στην Ελλάδα και σε είδη βασικής διατροφής, θεωρείται ως ο υψηλότερος της Ευρώπης, με την Γερμανία να τον ανάγει στην ίδια κατηγορία στο 7% (19% στα υπόλοιπα), στο 5,5% η Γαλλία και στο 3% το Λουξεμβούργο, όπου και οι μισθοί και οι συντάξεις δεν συγκρίνονται με τα καθ’ ημάς.

error: Content is protected !!