Απαγόρευσαν στις γυναίκες να είναι συνοδηγοί σε φορτηγά μετά από… τροχαίο! Απαγόρευσαν στις γυναίκες να είναι συνοδηγοί σε φορτηγά μετά από… τροχαίο!
Οι γυναίκες δεν θα μπορούν πλέον να κάθονται στις μπροστινές θέσεις των φορτηγών, ανακοίνωσε σήμερα μια εμπορική ένωση σε μια πόλη στη βόρεια Ουγκάντα, η οποία... Απαγόρευσαν στις γυναίκες να είναι συνοδηγοί σε φορτηγά μετά από… τροχαίο!

Οι γυναίκες δεν θα μπορούν πλέον να κάθονται στις μπροστινές θέσεις των φορτηγών, ανακοίνωσε σήμερα μια εμπορική ένωση σε μια πόλη στη βόρεια Ουγκάντα, η οποία υποστηρίζει ότι οι κοντές φούστες και τα εκτεθειμένα πόδια αποσπούν την προσοχή των οδηγών και προκαλούν ατυχήματα.

«Ορισμένες γυναίκες φορούν κοντά φορέματα, που εκθέτουν τα πόδια τους και αποσπούν την προσοχή των οδηγών, οι οποίοι καταλήγουν να προκαλούν δυστυχήματα και οι επιβάτες να πεθαίνουν», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάτρικ Όπιο Ομπότε, πρόεδρος της ένωσης πλανοδίων πωλητών της Λίρας, μεγάλης πόλης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα μέλη της συγκεκριμένης επαγγελματικής ένωσης είναι πωλητές που μετακινούνται από αγορά σε αγορά και χρησιμοποιούν φορτηγά για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ «αμέσως» και «ακόμα και οι σύζυγοι» των οδηγών δεν θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στη θέση του συνοδηγού, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ομπότε διευκρίνισε πως η απόφαση ελήφθη, αφότου εξετάστηκαν τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή και οι γυναίκες, ορισμένες εκ των οποίων «πηγαίνουν τους οδηγούς σε μπαρ για να πιουν αλκοόλ», είναι ένα αίτιο, μαζί με την ταχύτητα και τη μη τήρηση του κώδικα κυκλοφορίας. Η απόφαση λαμβάνεται λίγες ημέρες μετά από ένα δυστύχημα, στις 10 Ιανουαρίου, στη Λίρα, στο οποίο σκοτώθηκαν 9 έμποροι και 20 τραυματίστηκαν.

Η Άλις Μουγκβάνια Καμπίτζε, μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, έκρινε το μέτρο παράνομο, χαρακτηρίζοντας αυτήν την «επίθεση εναντίον των γυναικών» απόδειξη ενός «ανδρικού σωβινισμού». «Αντίκειται απόλυτα στο Σύνταγμα της Ουγκάντας, που απαγορεύει να εμποδίζει κανείς ένα φύλο να συμμετέχει ελεύθερα στην καθημερινή εργασία», τόνισε η ίδια μιλώντας στο AFP.

«Το να καταλογίζουν ένα τροχαίο ατύχημα στο ντύσιμο είναι ένας αδέξιος συλλογισμός και ένδειξη του τρόπου με τον οποίο γίνονται ακόμη διακρίσεις σε βάρος μιας γυναίκας στις κοινωνίες μας, όπου οι άνδρες την προτιμούν να μένει στην κουζίνα», επισήμανε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

error: Content is protected !!