4 έξυπνες λύσεις για να καθαρίσετε τα μαξιλάρια από ακάρεα και βρωμιές και να τα κάνετε σαν καινούργια 4 έξυπνες λύσεις για να καθαρίσετε τα μαξιλάρια από ακάρεα και βρωμιές και να τα κάνετε σαν καινούργια
Με τον όρο «καλό ύπνο», εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής επάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τον... 4 έξυπνες λύσεις για να καθαρίσετε τα μαξιλάρια από ακάρεα και βρωμιές και να τα κάνετε σαν καινούργια

Με τον όρο «καλό ύπνο», εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής επάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τον καλό ύπνο τον αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι ίδιοι, γιατί είναι αναζωογονητικός και μας δίνει την ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στους στόχους και τις δραστηριότητες όλης της ημέρας.

Κάποια από τα οφέλη του καλού ύπνου στον οργανισμό μας είναι τα εξής:

Ο ανεπαρκής, κακός ύπνος, αυξάνει και τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς η έλλειψη ύπνου προκαλεί μεταβολικές αλλαγές, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης και την πρόσληψη επιπλέον βάρους.

Ο ύπνος επηρεάζει τη λειτουργία της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη αποτελεί μία σημαντική ορμόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έλλειψη του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν πως ο καλός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της σκέψης, την ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά και την επίλυση προβλημάτων.

Ο ποιοτικός και σωστός ύπνος συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των λοιμώξεων και τη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού.

Η καρδιά μας επίσης χρειάζεται σωστές ώρες ύπνου για να είναι υγιής, καθώς ο κακός ύπνος κάθε βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή του σχηματισμού πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου λαμβάνουν χώρα πολλές σημαντικές ευεργετικές λειτουργίες για τον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον βοηθούν να ανακάμψει και να μπορέσει να συνεχίσει υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένας σωστός και ποιοτικός ύπνος έχει περισσότερα πλεονεκτήματα στον οργανισμό μας απ’ όσα πιστεύουμε. Για μία υγιή ζωή γεμάτη ενέργεια και ευεξία είναι καλό να προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα σταθερό και επαρκές ωράριο ύπνου.

Θα πρέπει να πλένετε τα καλύμματα των μαξιλαριών σας κάθε εβδομάδα για να εξασφαλίσετε την καθαριότητα και τη φρεσκάδα του κρεβατιού σας

Τα ίδια τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται κάθε τρεις έως έξι μήνες, εκτός εάν υπάρχει άλλος λόγος.

Πώς να πλύνετε μαξιλάρια με φτερά χήνας

Εάν τα μαξιλάρια που έχετε είναι γεμισμένα με φτερά χήνας, το να τα βάλετε απλώς στο πλυντήριο δεν είναι καλή ιδέα. Το ζεστό νερό και το λάθος απορρυπαντικό μπορούν να καταστρέψουν τα φτερά, κάνοντας το μαξιλάρι ανομοιόμορφο και άβολο.

[Πρώτα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό απαλλαγμένο από λευκαντικές ουσίες και ένζυμα. Τα απορρυπαντικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για υλικά από μαλλί ή μετάξι είναι η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση.

Βήμα 1: Τοποθετήστε τουλάχιστον δύο μαξιλάρια στο πλυντήριό σας (εάν θέλετε να πλύνετε μόνο ένα μαξιλάρι, προσθέστε μερικές πετσέτες για να εξισορροπήσετε το φορτίο).

Βήμα 2: Προσθέστε το απαλό απορρυπαντικό ρούχων και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση.

Βήμα 3: Αφήστε τα μαξιλάρια στο πλυντήριο για περίπου οκτώ λεπτά. Εάν το πλυντήριο ρούχων σας είναι γεμάτο, βεβαιωθείτε ότι τα μαξιλάρια είναι πλήρως βυθισμένα στο νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου.

Βήμα 4: Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση, ξεπλύνετε τα μαξιλάρια σε δροσερό νερό τουλάχιστον δύο φορές (τρεις φορές θα ήταν ιδανικά).

Βήμα 5: Μόλις τα μαξιλάρια ξεπλυθούν καλά, ήρθε η ώρα να τα αφήσετε να στεγνώσουν. Μην βάζετε τα μαξιλάρια που είναι γεμισμένα με φτερά στο στεγνωτήριο. Η θερμότητα μπορεί να κάνει τα φτερά να απελευθερώσουν έλαια με άσχημη μυρωδιά.

Αντ ‘αυτού, τοποθετήστε τα φρεσκοπλυμένα μαξιλάρια έξω σε σκιερό μέρος και αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά, χτυπώντας τα με το χέρι και περιστρέφοντάς τα κατά διαστήματα.

Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, κρεμάστε τα μαξιλάρια σας σε μια απλώστρα και στοχεύστε έναν ανεμιστήρα προς το μέρος τους. Τινάξτε τα με τα χέρια για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα φτερά έχουν στεγνώσει εντελώς.

Πώς να πλύνετε μαξιλάρια με πούπουλα χήνας

Πριν αποφασίσετε να πλύνετε τα πουπουλένια μαξιλάρια, πρέπει να ελέγξετε τις ετικέτες τους και να δείτε αν αυτή είναι μια επιλογή. Πολλά από τα μαξιλάρια αυτά είναι μόνο για στεγνό καθάρισμα και το πλύσιμό τους στο σπίτι μπορεί να τα καταστρέψει εντελώς.

Ωστόσο, εάν τα μαξιλάρια σας πλένονται, τότε ολόκληρη η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια με την προηγούμενη. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σκισίματα πριν το πλύσιμο, καθώς τα μαξιλάρια θα μπορούσαν να καταστραφούν.

Βήμα 1: Βεβαιωθείτε ότι το απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων είναι απαλλαγμένο από λευκαντικά και δεν έχει ένζυμα. Ένα απορρυπαντικό για μάλλινα ή μεταξωτά είναι μια ιδανική επιλογή.

Βήμα 2: Τοποθετήστε τουλάχιστον δύο μαξιλάρια μέσα στο πλυντήριο και ρυθμίστε το νερό σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν θέλετε να πλύνετε μόνο ένα μαξιλάρι, προσθέστε μερικές πετσέτες για να εξισορροπήσετε το φορτίο.

Βήμα 3: Πλύνετε τα πουπουλένια σας μαξιλάρια για περίπου 8 έως 10 λεπτά, πάντα κοιτώντας εάν είναι εντελώς βυθισμένα στο νερό.

Βήμα 4: Αφού ολοκληρωθεί η πλύση, ξεπλύνετε τα μαξιλάρια τουλάχιστον δύο φορές για να βεβαιωθείτε ότι όλο το απορρυπαντικό έχει φύγει.

Βήμα 5: Τοποθετήστε τα πλυμένα μαξιλάρια στο στεγνωτήριο με μια καθαρή μπάλα του τένις (για να σπάσετε τυχόν σβώλους) και ρυθμίστε το στη χαμηλή θερμοκρασία. Αφαιρέστε τα μαξιλάρια και τινάξτε τα με τα χέρια κάθε 15 λεπτά. Συνεχίστε έως ότου τα μαξιλάρια είναι εντελώς στεγνά.

Πώς να πλύνετε μαξιλάρια από πολυεστέρα

Το πλύσιμο μαξιλαριών από πολυεστέρα απαιτεί λιγότερη ταλαιπωρία από τα μαξιλάρια με φτερά ή πούπουλα. Ωστόσο,  εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα μαξιλάρια πολυεστέρα για τυχόν σκισίματα πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Ακόμη και μια μικρή τρύπα μπορεί να μετατραπεί σε καταστροφή εάν δεν αποκατασταθεί πριν από την πλύση.

Βήμα 1: Μόλις είστε βέβαιοι ότι τα μαξιλάρια είναι σε καλή γενική κατάσταση, τοποθετήστε τουλάχιστον δύο από αυτά στο πλυντήριο και προσθέστε λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου. Αν θέλετε να πλύνετε μόνο ένα μαξιλάρι, προσθέστε μερικές πετσέτες για να εξισορροπήσετε το φορτίο.

Βήμα 2: Ρυθμίστε το πλυντήριό σας σε έναν ήπιο κύκλο που χρησιμοποιεί δροσερό ή χλιαρό νερό.

Βήμα 3: Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, τοποθετήστε τα μαξιλάρια σε άλλον έναν γύρο ξεβγάλματος.

Βήμα 4: Όταν τα μαξιλάρια από πολυεστέρα πλυθούν καλά και ξεπλυθούν, τοποθετήστε τα στο στεγνωτήριο με μια καθαρή μπάλα του τένις για να σπάσετε τυχόν σβώλους. Τοποθετήστε το στεγνωτήριο στη χαμηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια τινάξτε τα με το χέρι κάθε 15 λεπτά περίπου. Συνεχίστε μέχρι να είναι εντελώς στεγνά.

Πώς να πλύνετε μαξιλάρια από αφρό μνήμης (memory foam) στο χέρι

Δυστυχώς, τα μαξιλάρια αφρού μνήμης είναι ο μόνος τύπος μαξιλαριού που δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Το πλυντήριο είναι πολύ ‘σκληρό’ για τον λεπτό αφρό μέσα στα μαξιλάρια και η τοποθέτησή τους σε οποιονδήποτε κύκλο πλυντηρίου μπορεί να τα καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Ο μόνος τρόπος για να πλύνετε τα μαξιλάρια αφρού μνήμης είναι στο χέρι (αυτή η μέθοδος λειτουργεί επίσης εάν δεν έχετε πλυντήριο για άλλα είδη μαξιλαριών).

Βήμα 1: Γεμίστε τη μπανιέρα ή έναν μεγάλο νιπτήρα με ζεστό νερό και προσθέστε λίγο υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου.

Βήμα 2: Τοποθετήστε το μαξιλάρι μέσα στην μπανιέρα και ξεκινήστε βρέχοντάς το καλά. Πιέστε και στύψτε απαλά το μαξιλάρι μέχρι να βγει όλη η βρωμιά και ο ιδρώτας, σιγουρεύοντας ταυτόχρονα ότι το απορρυπαντικό έχει εισχωρήσει καλά σε όλο το μαξιλάρι.

Βήμα 3: Μόλις είστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο της καθαριότητας, στύψτε απαλά όλο το νερό από το μαξιλάρι και γεμίστε τη μπανιέρα με φρέσκο, καθαρό νερό.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε προσεκτικά το μαξιλάρι σας μέχρις ότου βεβαιωθείτε ότι όλο το απορρυπαντικό έχει φύγει. Αυτό το βήμα πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από το ίδιο το πλύσιμο, αλλά είναι απαραίτητο το μαξιλάρι να είναι καθαρό ώστε να μην προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Βήμα 5: Μόλις είστε βέβαιοι ότι το απορρυπαντικό έφυγε, στύψτε απαλά το μαξιλάρι και τοποθετήστε το πάνω σε μια καθαρή πετσέτα. Μην τοποθετείτε μαξιλάρια αφρού μνήμης στο στεγνωτήριο. Η θερμότητα μπορεί να τα καταστρέψει ανεπανόρθωτα.

Διαφορετικά, εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε το φρεσκοπλυμένο μαξιλάρι έξω στον ήλιο, αναποδογυρίζοντάς το περιοδικά. Αφήστε το εκεί μέχρι να στεγνώσει.

Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάτε τα μαξιλάρια σας;

Πρέπει να αντικαταστήσετε τα μαξιλάρια σας όταν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα σημάδια:

  • Προκαλεί αλλεργική αντίδραση.
  • Δεν μυρίζει καλά.
  • Αν το μαξιλάρι σας από πολυεστέρα έχει κάνει σβώλους ή άλλο είδος παραμόρφωσης.
  • Αν το μαξιλάρι με γέμισμα φτερών είναι πλέον επίπεδο.
  • Αν, όταν διπλώσετε το μαξιλάρι στη μέση, παραμένει έτσι.
  • Εκτός από αυτό, εάν δεν υπάρχει κανένα από αυτά τα σημάδια, συνιστάται να αντικαταστήσετε το μαξιλάρι σας κάθε δύο χρόνια.

Φροντίδα Μαξιλαριού

  • Μην ξεχνάτε να πλένετε τα καλύμματα των μαξιλαριών σας εβδομαδιαίως για να εξασφαλίσετε ότι τα μαξιλάρια θα αντέξουν περισσότερο.
  • Τινάξτε τα με τα χέρια πριν και μετά τον ύπνο και βγάλτε τα έξω στον καθαρό αέρα για τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες.
  • Εάν υπάρξει κάποιος λεκές, ακολουθήστε προσεκτικά τις μεθόδους πλύσης για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκληθεί ζημιά στα μαξιλάρια σας.

Και δεν έχει σημασία πόσο αγαπάτε το αγαπημένο σας μαξιλάρι – αντικαταστήστε το όταν παρατηρήσετε σημάδια φθοράς.

giatros-in.gr

error: Content is protected !!