ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη «Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο... ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

«Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση «Oxfam» στην έκθεσή της με τίτλο «Inequality Kills» («Η ανισότητα σκοτώνει»), η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες. Κάθε χρόνο προβαίνει σε τέτοιου είδους στατιστικές και ας δούμε περί ποίων ανισοτήτων, για την παρούσα περίοδο, ομιλεί.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, λόγω των ανισοτήτων πεθαίνουν «τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι την ημέρα», σε όλον τον κόσμο, άθροισμα ενός αριθμού, ο οποίος βασίζεται στους θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην υγεία, της ενδοοικογενειακής βίας, της πείνας και της κλιματικής κρίσης, -όπως καταγράφει.

Άποψη της εν λόγω ΜΚΟ είναι να αντιμετωπισθεί το κακό αυτό και ιδιαίτερα όσον αφορά στην φτώχεια, μέσα από προοδευτικές φορολογίες ευπορότερων τάξεων και προσφοράς δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης από τα κράτη. «Ένας έκτακτος φόρος 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν κατά την διάρκεια της πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, θα επέτρεπε να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες», ανέφερε ως παράδειγμα η «Oxfam».

Ειρήσθω εν παρώδω ότι η περιουσία τών δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη Γη, έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως και αν ακόμη το «ευκταίο» συμβεί, και πάλι, «οι πλούσιοι άνθρωποι αυτοί, θα έχουν οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε σχέση με πριν την πανδημία».

error: Content is protected !!