JP Morgan: Τι σηματοδοτεί η «ψήφος» του αμερικανικού κολοσσού στην Ελλάδα JP Morgan: Τι σηματοδοτεί η «ψήφος» του αμερικανικού κολοσσού στην Ελλάδα
Πώς αποτιμά το ελληνικό banking την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan – Σε τι αποσκοπεί η τράπεζα Θετικά αποτιμάται η έλευση... JP Morgan: Τι σηματοδοτεί η «ψήφος» του αμερικανικού κολοσσού στην Ελλάδα

Πώς αποτιμά το ελληνικό banking την εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan – Σε τι αποσκοπεί η τράπεζα

Θετικά αποτιμάται η έλευση της JP Morgan στην Ελλάδα και η συνάντηση του Jamie Dimon με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από στελέχη της ελληνικής αγοράς.

Η εξαγορά του 49%  της Viva, μιας start up, η αποτίμηση της οποία αγγίζει  τα 2 δις ευρώ αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία του ιδρυτή της Χάρη Καρώνη, είναι η αρχή για περαιτέρω επενδύσεις της JP Morgan στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το καλοκαίρι η αμερικανική τράπεζα έχει γραφείο στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας , λόγω και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αποτελέσουν αναπτυξιακό καταλύτη. 

Άλλωστε όπως επισημαίνεται η επίσκεψη του «χαρισματικού ηγέτη», όπως χαρακτηρίζουν οι παροικούντες στη Ιερουσαλήμ τον Jamie Dimon, στην Αθήνα, είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία με τη Viva.  

Τα κέρδη της JP Morgan από την εξαγορά της Viva Wallet

Πάντως σε ότι  αφορά το deal με την Viva, κορυφαία στελέχη σημειώνουν ότι η ελληνική αγορά πληρωμών είναι πολύ μικρή για τη JP ωστόσο, μέσω  της απόκτησης του 49% της εταιρείας του Χ.Καρώνη, εισέρχεται ταχύτατα σε 23 χώρες – αγορές της Ευρώπη που έχει ήδη «κατακτήσει» η Viva παρέχοντας υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα ενώ είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing.  Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, χωρίς τη Viva, η JP Morgan θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο για μπει σε αυτές τις αγορές. Επιπρόσθετα, η Viva διαθέτει τραπεζική άδεια μετά την εξαγορά της Praxia το 2020.

«Η παρουσία που είχε χτίσει η viva πανευρωπαϊκά, η πλατφόρμα και η τεχνογνωσία της και πολύ λιγότερο η ελληνική αγορά , είναι αυτά που κέντρισαν το ενδιαφέρον της JP Morgan. Και αυτά θα χρησιμοποιήσει για να διεισδύσει στον ευρωπαϊκό χώρο των πληρωμών» αναφέρουν στελέχη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Γεγονός είναι ότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα θετική καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 25% των χρημάτων των venture capital επενδύονται στο fintech, που αποτελεί το μεγάλο trend για όλους τους μεγάλους, παραδοσιακούς «παίκτες».  Και για τον λόγο αυτό οι αξίες των εταιρειών fintech διαμορφώνονται με εντελώς διαφορετική λογική, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου.  

Τι σηματοδοτεί η εξαγορά για το ελληνικό banking

Ένα επίσης ερώτημα που τίθεται, είναι αν και κατά πόσο θα επηρεάσει το ελληνικό banking η παρουσία  ενός κολοσσού όπως η JP Morgan. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, ότι δεν πρόκειται να επέλθουν κοσμογονικές αλλαγές και δεν βλέπουν ανταγωνιστικά ή φοβικά το deal.

«Μπορεί να επηρεάσει, δηλαδή να αυξήσει το μερίδιο της Viva στην ελληνική αγορά πληρωμών και να πιέσει τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τα πλάνα ψηφιοποίησης και εκσυχρονισμού των συστημάτων πληρωμών, αλλά δεν έρθουν τα πάνω κάτω» υπογραμμίζουν και προσθέτουν «αν ήθελε η JP αγόραζε με μεγάλη ευκολία 1-2 τράπεζες»

Μεταξύ σοβαρού και αστείου τίθεται ένα ακόμα ερώτημα, που αφορά αν και πως θα λειτουργήσει η «σχέση»  μεταξύ JP Morgan και Χάρη Καρώνη που διατηρεί μαζί με τον  Μάκη Αντύπα το πλειοψηφικό πακέτο και το management, αν και ακόμα δεν οι ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και οι ρήτρες που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Ο ιδρυτής της Viva είναι γνωστός για τον αντισυμβατικό, συγκρουσιακό χαρακτήρα του, τον οποίο δεν διστάζει να ξεδιπλώνει με δημόσιες τοποθετήσεις του, πότε στρεφόμενος κατά της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, πότε κατά του έτερου μετόχου της Viva, της DECA.

Μάλλον, δεν ua αποτελέσει έκπληξη αν σε δεύτερο χρόνο ο Χάρης Καρώνης αποχωρήσει με παραφουσκωμένο τον τραπεζικό του λογαριασμό από την εταιρεία που ίδρυσε το 2005. Σε κάθε περίπτωση  ο γεννημένος στην Αθήνα το 1974, Χάρης Καρώνης  αποτελεί «case study».  Χωρίς να προέρχεται από «τζάκι», χωρίς να διαθέτει κάποιο πτυχίο από διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού αλλά ταπεινό πτυχίο από το ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του Πειραιά, κατάφερε από μουσικός παραγωγός να βρει συνοδοιπόρους, θερμούς υποστηρικτές όπως ο Απόστολος Ταμβακάκης, «μέντορα μου όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης προσπάθειας επέκτασης της Viva Wallet.».

Και ίσως γι’ αυτό μπορεί να είναι όλα όσα του «χρεώνουν»

imerisia.gr

error: Content is protected !!