22 πράγματα που κάνουν κάθε μέρα, όσοι ξέρουν να είναι ευτυχισμένο 22 πράγματα που κάνουν κάθε μέρα, όσοι ξέρουν να είναι ευτυχισμένο
Ένας εξπέρ σε θέματα ευτυχισμένης διαβίωσης δίνει τον απόλυτο οδηγό ευτυχίας στην καθημερινότητα. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ευτυχισμένης ζωής και συγγραφέα του... 22 πράγματα που κάνουν κάθε μέρα, όσοι ξέρουν να είναι ευτυχισμένο

Ένας εξπέρ σε θέματα ευτυχισμένης διαβίωσης δίνει τον απόλυτο οδηγό ευτυχίας στην καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ευτυχισμένης ζωής και συγγραφέα του επιτυχημένου “Μικρού Βιβλίου της Συναισθηματικής Νοημοσύνης”, Andy Cope, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα, όχι που μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά που που μας μαθαίνουν να βρίσκουμε την ευτυχία σε όσα γυρίζαμε την πλάτη.Να, 23 τέτοια βήματα που κάνουν κάθε μέρα όσοι -όχι απλώς είναι-, αλλά ξέρουν να είναι ευτυχισμένοι.

1. Οι Δευτέρες είναι κακές και οι Παρασκευές καλές. Αλήθεια; Ο μέσος όρος ζωής μας εκτείνεται σε 4.000 εβδομάδες, εκ των οποίων των 1/7 είναι… Δευτέρες. Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε. Η Παρασκευή στην πραγματικότητα μας φέρνει μία εβδομάδα πιο κοντά στο τέλος μας, ενώ η Δευτέρα είναι μια ευκαιρία για νέα ξεκινήματα, για να κάνετε τη γη να γυρίζει, γενικώς.

2. Ανανεώστε το συρτάρι με τα εσώρουχα σας, έτσι ώστε κάθε ένα από αυτά να αξίζει να φορεθεί σε μία “εξαιρετική περίσταση”. Είναι αλλιώς να αντιμετωπίζεις τη μέρα σαν να πρόκειται να καταλήξει έτσι, σε μία τέτοια περίσταση!

3. Κάντε αγκαλιές. Μια αγκαλιά διαρκεί περίπου 2,1 δευτερόλεπτα, αλλά για να ταξιδέψουν οι ενδορφίνες που προκαλεί χρειάζονται περίπου 7 δευτερόλεπτα (καλό θα είναι βέβαια να μη μετράτε, διότι χάνεται η μαγεία).

4. Εξασκηθείτε στο να χαμογελάτε σε όποιον σας πλησιάζει και στο να προσπαθείτε να διατηρήσετε οπτική επαφή μαζί του. Η άσκηση δεν ισχύει για σταθμούς των ΜΜΜ και αγνώστους στον δρόμο.

5. Πίσω από την πλάτη των άλλων πείτε μόνο ωραία πράγματα. Όταν φτάσουν όσα είπατε στα αυτιά τους, θα υποθέσουν ότι είστε ένας υπέροχος άνθρωπος (που είστε).

6. Κάντε μία λίστα με 10 πράγματα για τα οποία ευγνωμονείτε τη ζωή, αλλά τα θεωρείτε δεδομένα. “Υγεία” και “σχέσεις” σίγουρα θα βρίσκονται μέσα σ’ αυτά.

7. Κάθε πρωί απλώς εκτιμήστε ότι δεν υποφέρετε από πονόδοντο κι ότι οι νεφροί σας λειτουργούν. Το να μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να αρπάξετε τη μέρα είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σ’ αυτή τη ζωή.

8. Κάντε μια λίστα με τις 10 πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας και θα συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν εμπειρίες και όχι καταναλωτικά αγαθά. Μετά αποφασίστε ότι θα κυνηγήσετε περισσότερες εμπειρίες και όχι αντικείμενα.

9. Αντί να ρωτάτε τον σύντροφο ή τα παιδιά σας πώς ήταν η μέρα τους, αλλάξτε λίγο τη διατύπωση της ερώτησης και με λίγο ενθουσιασμό παραπάνω ρωτήστε: “Ποια ήταν η σπουδαιότερη στιγμή σου μέσα στη μέρα;”. Μετά ακούστε την απάντηση με ειλικρινές ενδιαφέρον.

10. Περπατήστε με τους ώμους ίσιους και χαμογελαστοί, πραγματικά χαμογελαστοί (προσοχή: όχι με μια γκριμάτσα που θυμίζει χαμόγελο και μπορεί να τρομάξει τους άλλους). Όταν το κάνετε αυτό ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι είστε χαρούμενοι και εσείς νιώθετε πολύ καλύτερα, όντως.

11. Αλλάξτε τον στόχο σας. Σταματήστε να έχετε ως προτεραιότητα το “πώς θα αντέξετε την εβδομάδα” ή το “πώς θα επιβιώσετε μέχρι την επόμενη άδεια”. Κάντε στόχο σας το να απολαύσετε την εβδομάδα ή το πώς θα γίνετε έμπνευση για τους γύρω σας.

12. Γράψτε σ’ ένα χαρτί τα 5 σπουδαιότερα προσόντα σας. Μάθετε τα καλά και αρχίστε να ψάχνετε ευκαιρία για να τα προωθείτε πιο συχνά.

13. Μην ξεχνάτε την αρχή της αναλογίας 90/10. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 10% της ευτυχίας σας εξαρτάται από πράγματα που σας συμβαίνουν και το 90% από το πώς θα αντιδράσετε εσείς σ’ αυτά. Κάντε μία συνειδητή επιλογή να είστε θετικοί σε ό,τι συμβαίνει.

14. Όταν αντιμετωπίζετε ήττες, αναρωτηθείτε, αν όντως πρόκειται για τέτοιες. Σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 (όπου στο 10 βρίσκεται το μεγαλύτερο δυνατό κακό, ο θάνατος), εξετάστε ξανά το ζήτημα. Μόνο για έναν θάνατο αξίζει να λυπηθείτε βαθιά. Όλα τα υπόλοιπα ξεπερνιούνται. Και φτιάχνονται ξανά.

15. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με μια εσωτερική φωνή, μέσα στο κεφάλι τους, η οποία είναι αφόρητα επικριτική. Λοιπόν, προκαλέστε αυτή τη φωνή. Όταν σας λέει ότι είστε ανόητος, που πάτε να κάνετε κάτι, διαφωνήστε έντονα μαζί της. Και βρείτε μια θετική εσωτερική φωνή. (Αυτή την κόντρα με τη φωνή, σοφό είναι να την κάνετε χαμηλόφωνα για ευνόητους λόγους…).

16. Αφιερώστε λιγότερο χρόνο στους διαδικτυακούς φίλους και περάστε περισσότερο με τους -με σάρκα και οστά- φίλους της πραγματικής ζωής σας, όχι της εικονικής.

17. Εξασκηθείτε στον κανόνα των 4 λεπτών: δώστε τον καλύτερο σας εαυτό τα 4 πρώτα λεπτά που φτάνετε στη δουλειά, που μπαίνετε σε μία σύσκεψη, που επιστρέφετε στο σπίτι και πάει λέγοντας. Αυτό που εκπέμπετε εκείνα τα 4 λεπτά είναι μεταδοτικό. Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος, εγκατάλειψε το Facebook.

18. Ξεχάστε τις λέξεις “θα προσπαθήσω”. Αντί του “θα προσπαθήσω να χάσω βάρος” ή “θα προσπαθήσω να γραφτώ σε γυμναστήριο” προτιμήστε το “θα χάσω λίγα κιλά”, “θα γραφτώ σε γυμναστήριο”. Όπως έλεγε κι ο Γιόντα από το “StarWars”, “κάν’ το ή μην το κάνεις. Δεν υπάρχει θα προσπαθήσω”.

19. Να θυμάστε ότι η ευτυχία σας, σας ξεπερνάει. Είναι μεταδοτική και επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω σας, τουλάχιστον, αυτούς με τους οποίους έχετε σχετικά στενή επαφή.

20. Διαβάστε στα παιδιά σας ένα παραμύθι με τέτοιον τρόπο σα να διαβάζετε το πιο συναρπαστικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ.

21. Αναπλαισιώστε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα. Για παράδειγμα, μία υδρορροή που χάλασε στο σπίτι σας σημαίνει ότι έχετε σπίτι, το ότι πληρώνετε φόρους σημαίνει ότι είστε ακόμη υγιής, εργάζεστε και μπορείτε να το κάνετε και το ότι το παιδί σας παίζει συνεχώς με την παιχνιδοκονσόλα έχει και τα θετικά του: δεν περιπλανιέται στους δρόμους με ανθρώπους που δεν ξέρετε.

22. Ενδιαφερθείτε ειλικρινά και γνήσια για τους άλλους γύρω σας. Ρωτήστε τους πράγματα για τη ζωή τους. Κατά περίεργο τρόπο, οι άνθρωποι θεωρούμε ενδιαφέροντες όσους ενδιαφέρονται για εμάς.

23. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε θετική γλώσσα, όταν απευθύνεται στους άλλους. Σκεφτείτε ότι η σωστή αναλογία είναι 5 θετικές κουβέντες για κάθε αρνητική. Γι’ αυτό παρατηρείστε όσα ωραία κάνουν οι άνθρωποι γύρω σας και -μη ντρέπεστε- πείτε τους το!

___________________

  Με στοιχεία από το Esquire  Eικονογράφηση: © Gabrielle Rosenstein
lifo.gr by Αντικλείδι

error: Content is protected !!