Η εταιρεία που έφερε στον κόσμο το προϊόν που «πάει με όλα» Η εταιρεία που έφερε στον κόσμο το προϊόν που «πάει με όλα»
Ήταν 29 Ιανουαρίου του 1892 όταν στην Ατλάντα στην πολιτεία της Τζόρτζια, ιδρύθηκε η εταιρεία που δημιούργησε μια κατηγορία προϊόντων από μόνη της και... Η εταιρεία που έφερε στον κόσμο το προϊόν που «πάει με όλα»

Ήταν 29 Ιανουαρίου του 1892 όταν στην Ατλάντα στην πολιτεία της Τζόρτζια, ιδρύθηκε η εταιρεία που δημιούργησε μια κατηγορία προϊόντων από μόνη της και έγινε συνώνυμο των αναψυκτικών και των δροσιστικών ροφημάτων.

Η Coca Cola διότι περί αυτής πρόκειται, εκτότε έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο καθώς σχεδόν όλο τον κόσμο, μπορεί κάποιος να βρει ένα κουτί ή μπουκάλι της.

Για την εν λόγω εταιρεία έχουν ακουστεί πάρα πολλά, από το γιατί είναι τόσο εθιστική και τι περιέχει στη συνταγή της, μέχρι ότι η φιγούρα του Άγιου Βασίλη άλλαξε το αρχικό χρώμα της αμφίεσής του από πράσινο σε κόκκινο, προκειμένου ο κόσμος να βλέπει στην πιο αγαπητή καρικατούρα τα χρώματά της.

i-etaireia-poy-efere-ston-kosmo-to-proion-poy-paei-me-ola0

Είναι όμως έτσι;

Πριν την ίδρυση της εταιρείας, στις 8 Μαΐου του 1886, ο δρ. Τζον Στιθ Πέμπερτον ένας φαρμακοποιός στην Ατλάντα πούλησε το πρώτο ποτήρι ενός ποτού. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο φαρμακοποιός πειραματιζόταν με ένα σιρόπι για τον πονοκέφαλο. Στην προσπάθεια αυτή, ανακάτεψε φύλλα από το φυτό της κοκαΐνης, με καφεΐνη από το φυτό kola (στα αγγλικά γράφεται και ως cola), το οποίο ευδοκιμεί στη Δυτική Αφρική και ο καρπός του θεωρείται διεγερτικό. Πρόσθεσε ανθρακούχο νερό και το ποτό ήταν έτοιμο.

Για πέντε σεντς, ο Πέμπερτον πουλούσε αυτό το ιδιότυπο ποτό και καλούσε τους πολίτες της Ατλάντα να δοκιμάσουν «το νέο και δημοφιλές αναψυκτικό».

Ωστόσο «νονός» του δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο λογιστής του Φρανκ Ρόμπινσον, ο οποίος πολύ απλά συνέδεσε τα δύο συστατικά του προϊόντος. Το ποτό αρχίζει και γίνεται δημοφιλές και ο τοπικός τύπος κάνει συχνές αναφορές.

Ενώ ο «θόρυβος» διαρκώς εντείνεται, ο Πέμπερτον ούτε που μπορεί να φαντασθεί τι θα ακολουθήσει και το 1888 λίγο πριν τον θάνατό του, εκχωρεί τα δικαιώματα σε έναν επιχειρηματία από την Ατλάντα, τον Άσα Γκριγκς Κάντλερ, ο οποίος το 1891 αποκτάει τα πλήρη δικαιώματα του αναψυκτικού.  

Ένα χρόνο αργότερα στις 29 Ιανουαρίου του 1892 ιδρύεται η The Coca Cola Company, πιθανόν η πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία στον κόσμο.

Έκτοτε έχει περάσει από διάφορα στάδια. Η συνταγή του περίφημου σιροπιού παρέμενε μυστική και όσοι αγόραζαν τα δικαιώματα ιδιόχρησης, έπαιρναν το σιρόπι έτοιμο και στη συνέχεια προσέθεταν ανθρακούχο νερό και εμφιάλωναν το αναψυκτικό.

Το 1903, αφαιρεί από τη συνταγή της το εκχύλισμα από τα φύλλα κοκαΐνης καθώς θεωρήθηκε ότι προκαλούν εθισμό.

Μαζί με τα παντελόνια τζιν χαρακτηρίσθηκαν ως τα σήματα κατατεθέντα του καπιταλισμού και ήταν αποκλεισμένη από τις χώρες με κομμουνιστικά καθεστώτα.

i-etaireia-poy-efere-ston-kosmo-to-proion-poy-paei-me-ola1

Το 1978, στην Coca Cola δόθηκαν τα αποκλειστικά δικαιώματα να εμπορεύεται συσκευασμένα αναψυκτικά στην Κίνα.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1979 αρχίζουν να πωλούνται προϊόντα της στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. Οι ουρές των Σοβιετικών στα καταστήματα προκειμένου να αγοράσουν Coca Cola έχουν μείνει στην ιστορία.

Σιγά σιγά πέφτουν και τα τελευταία «προπύργια» όταν εισχώρησε και στην αγορά της Ινδίας το 1992 και πλέον η Coca Cola είναι αυτή που είναι, η νούμερο ένα εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο.

Όσο για τον αστικό μύθο με τα χρώματα του Άγιου Βασίλη; Η εταιρεία στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι πριν από το 1931 όταν η εταιρεία ανέθεσε στο Αμερικανοσουηδό Χάντον Σάνμπλομ να σχεδιάσει τις πρώτες χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις με τον Άγιο Βασίλη, η καρικατούρα αυτή είχε ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της. Ωστόσο όπως υποστηρίζει και η ίδια η εταιρεία, σίγουρα συνέβαλε ούτως ώστε να καθιερωθεί ως μια φυσιογνωμία σε τρίτη ηλικία που χαρίζει πάντα ένα χαμόγελο.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!