Πώς χρησιμοποιούνται οι καινοτόμες τεχνολογίες της NASA στη Γη Πώς χρησιμοποιούνται οι καινοτόμες τεχνολογίες της NASA στη Γη
Από την ίδρυσή της το 1958, η NASA, παράλληλα με την εξερεύνηση του διαστήματος, αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα. Η ετήσια έκθεση «Spinoff» της Αμερικανικής διαστημικής... Πώς χρησιμοποιούνται οι καινοτόμες τεχνολογίες της NASA στη Γη

Από την ίδρυσή της το 1958, η NASA, παράλληλα με την εξερεύνηση του διαστήματος, αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα.

Η ετήσια έκθεση «Spinoff» της Αμερικανικής διαστημικής εταιρείας, αναδεικνύει μερικές από τις τελευταίες τεχνολογίες της, τις οποίες αξιοποιούν μεγάλες εταιρείες, νεοφυείς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εδώ στη Γη. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει 46 εταιρείες που προσάρμοσαν τεχνολογίες της NASA το προηγούμενο έτος,

Από την εποχή της αποστολής Apollo, η τεχνολογία της NASA έχει χρησιμοποιηθεί για πιο γήινες εφαρμογές – σε τέτοιο βαθμό που η διαστημική υπηρεσία δημιούργησε το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας (T2) το 1976 για να βελτιστοποιήσει την παροχή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της στο κοινό.

Οι πιθανότητες είναι ότι οι παίκτες στο Super Bowl του επόμενου μήνα προπονήθηκαν σε μηχανήματα που προέρχονται από τους διαδρόμους άσκησης μικροβαρύτητας που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ένα εργαλείο για την απόσβεση κραδασμών του πυραύλου SLS (Space Launch System) που βρίσκεται στη Σελήνη και πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση αυτή την άνοιξη, χρησιμοποιείται για τον μετριασμό των κραδασμών σε ορισμένους ουρανοξύστες του Μανχάταν.

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA εφευρίσκουν κατά μέσο όρο από 1.600 έως 1.800 συσκευές και κυκλοφορούν περίπου 5.500 κομμάτια λογισμικού ετησίως, αν και δεν διατίθενται όλα στο εμπόριο. Πέρυσι, ο οργανισμός παραχώρησε αδειοδοτημένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε μόλις 220 εταιρείες, σύμφωνα με τον Νταν Λόκνι, υπεύθυνο προγράμματος στο T2 τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο θάλαμος παραγωγής βιομάζας στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, αναπαράγει το κλειστό περιβάλλον που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στο διάστημα ή σε άλλους πλανήτες για να καλλιεργήσουν φυτά. Η Plenty Unlimited του Σαν Φρανσίσκο προσάρμοσε αυτή την τεχνολογία, προσθέτοντας ρομπότ καλλιέργειας και δεδομένα για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών καλλιέργειας.

Το RoboGlove είναι ένα ρομποτικό γάντι που ανέπτυξε η διαστημική υπηρεσία με τη General Motors. Το γάντι αυτό ενισχύει τις κινήσεις των χεριών και μοιάζει με μια χειροκίνητη έκδοση ενός ηλεκτροκίνητου εξωσκελετού. Η Outlast Technologies στο Κολοράντο μαζί με τη βρετανική Walero μετέφρασαν την τεχνολογία των διαστημικών στολών σε αθλητικά ρούχα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία για επαγγελματίες οδηγούς αγώνων αυτοκινήτου.

(NASA)

Η εταιρεία Lunar Outpost επίσης στο Κολοράντο, προσάρμοσε έναν αισθητήρα που αναπτύχθηκε για να ανιχνεύει τα επίπεδα σκόνης στο φεγγάρι και να μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Υλικό που αναπτύχθηκε για κρυογενική μόνωση στο διάστημα, ενσωματώθηκε σε εξοπλισμό εξωτερικών χώρων για να ζεσταίνει τους χώρους. Ένα σύστημα για την καλλιέργεια φυτών στο διάστημα συμβάλλει τώρα στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων και μειώνει την εξάπλωση αερομεταφερόμενων ιών, όπως ο κορονοϊός. Η τεχνολογία για την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα για άλλες χρήσεις στον Άρη, έχει επαναχρησιμοποιηθεί τόσο για τον έλεγχο των εκπομπών, όσο και για την μπύρα.

Η έκθεση αναφέρεται και στον αστικό μύθο για το αποτυχημένο διαστημικό στυλό της NASA. Κατά τη διάρκεια της «κούρσας του διαστήματος» είχε δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και αναρίθμητες ώρες έρευνας για την ανάπτυξη ενός στυλό που να γράφει στο διάστημα. Την ίδια εποχή, οι Ρώσοι κοσμοναύτες χρησιμοποιούσαν μολύβια. Στην πραγματικότητα όμως, οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες χρησιμοποιούσαν το στυλό Fisher Space Pen για να γράφουν σε συνθήκες μικροβαρύτητας από τη δεκαετία του ’60. Πέρυσι μάλιστα, το εισήγαγαν στο Hall of Fame της Διαστημικής Τεχνολογίας. «Οι αστροναύτες δεν χρησιμοποιούν μολύβια γιατί μπορεί να σπάσουν και να αρχίσουν να αιωρούνται», εξηγεί ο Λόκνι.

(Fischer Pen Company)

Η NASA αναζητά εταιρείες σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις εφευρέσεις της, αν και όλες υποβάλλονται σε αυστηρή διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

«Για να σας αφήσουμε να χρησιμοποιήσετε μια από τις πατέντες μας, θα πρέπει πρώτα να αποδείξετε ότι διαθέτετε την τεχνική και επιχειρηματική οξυδέρκεια και να έχετε τους πόρους για να φέρετε την τεχνολογία στην αγορά», τονίζει ο Λόκνι.

Τα λογισμικά της NASA είναι δωρεάν και δεν απαιτείται διαδικασία υποβολής αίτησης. Ωστόσο τα μέσα τέλη αδειοδότησης για πατενταρισμένες συσκευές ανέρχονται σε περίπου 5.000 έως 10.000 δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επιστρέφει στους εφευρέτες. Ωστόσο, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι φοιτητές πανεπιστημίων απαλλάσσονται από τα τέλη.

Η εμπορευματοποίηση μιας καινοτομίας είναι μόνο ένας τύπος μεταφοράς τεχνολογίας. Η τεχνογνωσία της NASA έχει επίσης συμβάλλει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης -από την ανανέωση του εξοπλισμού πυροσβεστικής προστασίας έως την επαναχρησιμοποίηση της τεχνολογίας ραντάρ τηλεπισκόπησης για την ανίχνευση μικρών κινήσεων από θαμμένους επιζώντες.

Όταν 33 Χιλιανοί ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν κάτω από τη γη το 2010, η NASA έστειλε  μηχανικούς οι οποίοι βοήθησαν στο σχεδιασμό ενός έλκηθρου διάσωσης, αλλά και ψυχολόγους που ειδικεύονταν στον εγκλωβισμό και την απελευθέρωση για να τους βοηθήσουν να μετριάσουν τον πανικό μετά τον απεγκλωβισμό τους.

Στην αρχή της πανδημίας, μια ομάδα μηχανικών του Jet Propulsion Laboratory κατασκεύασε έναν απλοποιημένο αναπνευστήρα που δεν βασιζόταν στην παραδοσιακή αλυσίδα εφοδιασμού για ανταλλακτικά. Αφού έλαβαν επείγουσα έγκριση από τον FDA, τον παραχώρησε δωρεάν σε 40 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

(NASA, Walero)

Οι μελλοντικές καινοτομίες

Η ενότητα «Spinoffs of Tomorrow» παρουσιάζει 20 τεχνολογίες της NASA που είναι έτοιμες για εμπορική αξιοποίηση. Περιλαμβάνουν ένα σύστημα βιομετρικής επαλήθευσης ταυτότητας για το ξεκλείδωμα τηλεφώνων και υπολογιστών με τη χρήση καρδιακών παλμών, μια συσκευή λεπτού υμενίου από νανοϋλικά που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμο, και αλουμίνιο που μπορεί να επιδιορθώνει ρωγμές και να αντιστρέφει βλάβες σε δομές, όπως αεροσκάφη, δεξαμενές και γραμμές καυσίμων.

Ο Λόκνι ανέφερε και άλλες τεχνολογίες υπό ανάπτυξη, όπως η καλλιέργεια αίματος, ιστών και κυττάρων σε συνθήκες μικροβαρύτητας για φαρμακευτικά πειράματα. Με δεδομένες τις φιλοδοξίες της Αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για μακροπρόθεσμες επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, ο Λόκνι εικάζει ότι θα έχουμε μελλοντικές εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και την τηλεϊατρική, μαζί με νέα υλικά και τεχνικές κατασκευής σε συνθήκες μικροβαρύτητας, καθώς και μεθόδους καθαρισμού του αέρα και του νερού.

Fast Company – ertnews.gr

error: Content is protected !!