Ακίνητα: Πώς θα επιστρέψει ο… ΦΜΑΠ από την πίσω πόρτα Ακίνητα: Πώς θα επιστρέψει ο… ΦΜΑΠ από την πίσω πόρτα
Το πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν… επιτρέπει την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Για πρώτη φορά από το 1997 που μπήκε στον δημόσιο... Ακίνητα: Πώς θα επιστρέψει ο… ΦΜΑΠ από την πίσω πόρτα

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν… επιτρέπει την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Για πρώτη φορά από το 1997 που μπήκε στον δημόσιο διάλογο η έννοια του ΦΜΑΠ, φτάσαμε τώρα πολύ κοντά στο να μην φορολογούνται οι ιδιοκτήτες βάσει της αθροιστικής αξίας των ακινήτων τους αλλά για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Φαίνεται όμως ότι ούτε τώρα θα γίνει το βήμα.

Ναι μεν το νομοσχέδιο του νέου ΕΝΦΙΑ που θα έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ωστόσο, με την επιβολή του νέου «μικρού ΦΜΑΠ» για τα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ αλλά και με την αντιστροφή των εκπτώσεων φόρου που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία –αντιστροφή σημαίνει ότι οι ελαφρύνσεις θα γίνουν επιβαρύνσεις ανάλογα με το άθροισμα της περιουσίας- η ΑΑΔΕ θα εξακολουθήσει και να μετράει την αθροιστική αξία των ακινήτων του καθενός και να υπολογίζει φόρο βάσει αυτής της αξίας.

Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που διατηρούν την έννοια του ΦΜΑΠ «ζωντανή» παρά την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου (σ.σ. ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ για τις επιχειρήσεις καθώς η κατάργηση αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα).

1.      Αλλάζει όλη η κλίμακα με τις εκπτώσεις επί του συνολικού φόρου που προβλέπει από το 2019 η νομοθεσία. Τι ισχύει σήμερα; Υπολογίζεται ο φόρος για κάθε ακίνητο, υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος (αν υπάρχει) και επί του αθροίσματος γίνεται μια έκπτωση η οποία ξεκινάει από το 30% για ακίνητα έως 60.000 ευρώ, μειώνεται από 25-27% για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ και διαμορφώνεται στο 20% για ακίνητα αξίας από 100.000 έως και ένα εκατ. ευρώ και 10% για περιουσίες από ένα εκατ. ευρώ και πάνω.

Τι θα γίνεται από εδώ και στο εξής; Η έκπτωση του 30% θα αφορά ακίνητα έως 100.000 ευρώ και η έκπτωση του 25% ακίνητα αξίας έως 150.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκαλύψει τι θα γίνεται. Ωστόσο, είναι σίγουρο πρώτον ότι καταργείται η έκπτωση του 10% για τις περιουσίες από ένα εκατ. ευρώ και πάνω και δεύτερον ότι από ένα επίπεδο περιουσίας και πάνω και ο συντελεστής της έκπτωσης θα είναι μικρότερος και σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι χαρακτήρα προσαύξησης. Δηλαδή, αντί να μειώνεται το άθροισμα του φόρου των επιμέρους ακινήτων, θα αυξάνεται. Πόσο; Θα το δούμε στο νομοσχέδιο.

2.      Θεσπίζεται ο φόρος των μεγάλης αξίας μεμονωμένων ακινήτων. Αυτός θα λειτουργεί ως εξής: Για κάθε ακίνητο, η εφορία θα υπολογίζει την αξία του ανεξάρτητα από το ποιος έχει τα ποσοστά του ακινήτου ή την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία. Όλα τα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα μπαίνουν σε μια ξεχωριστή λίστα για να διερευνηθεί σε ποιο θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος και σε ποια όχι.

Τον πρόσθετο φόρο θα τον πληρώνει αυτός που έχει συμμετοχή σε ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η ατομική του περιουσία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Δηλαδή, αν υπάρχει ένα σπίτι 500.000 ευρώ που ανήκει από 50% στον σύζυγο και στη σύζυγο, κανείς δεν θα πληρώνει φόρο αν δεν υπάρχει άλλο περιουσιακό στοιχείο καθώς κανείς δεν θα έχει ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι με του που θα δημοσιευτεί το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες με τις μεγάλες περιουσίες θα αρχίσουν και πάλι τις κινήσεις άμυνας. Τώρα που οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες, οι μεταβιβάσεις μεριδίων επί των ακινήτων, θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που θα ορίσουν τόσο η νέα κλίμακα εκπτώσεων-προσαυξήσεων όσο και ο μικρός ΦΜΑΠ για τα ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ. 

moneyreview.gr

error: Content is protected !!