ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΙΑ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΙΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Άλλο «φόβος» και άλλο «φοβία». Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα για κάτι το οποίο μπορεί να μας βρει στη... ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΙΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Άλλο «φόβος» και άλλο «φοβία». Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα για κάτι το οποίο μπορεί να μας βρει στη ζωή μας, ή κάτι που το οποίο μας συνέβη μία ή περισσότερες φορές και φοβόμαστε μην τύχει και μας ξανασυμβεί.

Η φοβία είναι ένα άλλο ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο δεν παράγεται, αλλά εισάγεται μέσα στον ψυχισμό μας, επειδή κάτι συμβαίνει γύρω μας, στέκει κατόπιν απέναντί μας και μας απειλεί αδυσώπητα. Η εποχή μας, δυστυχώς βρίθει πολλών, ποικίλων και αδυσώπητων απειλών, οι οποίες εμφανίζονται από φυσιολογικά αίτια ή προπαρασκευάζονται επιτηδείως, εγκαθίστανται στο άμεσο ή ευρύτερο περιβάλλον μας και μας φοβερίζουν, ακόμη και με εξόντωση.

Οι απειλές, οι οποίες προκαλούν τις φοβίες μας, είναι προϊόντα χρόνου, τα οποία εκκολάπτονται και παραλλάσσονται συχνά μέσα από φυσικές διεργασίες, ή σαν επεξεργασμένες ιδέες από εμάς τους ίδιους, τερατοποιούνται και αποβαίνουν εις βάρος των συνανθρώπων μας. Από τα δύο είδη απειλών, η ανθρωπότητα υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη φορά κατά την ανθρώπινη ιστορία.

Εμείς, οι ίδιοι οι Άνθρωποι, ακόμη και τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα, τα οποία μας περιβάλλουν, αντί να φροντίζουμε να τα κατανικούμε, προσπαθούμε να τα κάνουμε χειρότερα, ενώ απολύοντας κάθε ηθική μας υπόσταση, επιδιδόμαστε όλο και με περισσότερη μανία στην αυτοκαταστροφή μας.

Τα εγκλήματα, τα οποία επωάζονται και διαπράττονται παγκοσμίως, από εμάς προς εμάς, μας γεμίζουν όλους φόβους και φοβίες, μη γνωρίζοντες τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε από στιγμή σε στιγμή στη ζωή μας.

Μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, το οποίο καταστρέφουμε, ή μας επιβάλουν την άποψη ότι καταστρέφουμε, ανάμεσα στα τρέχοντα προβλήματα της φτώχειας, μας, της χρεοκοπίας των οικονομικών μεγεθών όλων των λαών, η οποία μας κάνει να τρέμουμε για μία ενδεχομένως επερχόμενη πείνα και εξαθλίωση, και η ανυποληψία απέναντι στην ίδια την ζωή μας, η οποία κινδυνεύει από κάθε παράτολμο εγκληματία, είναι ελάχιστα από τα δεινά, τα οποία μας απειλούν γύρω μας και μας εξαναγκάζουν να ζούμε φοβισμένοι και φοβικοί, καταστρέφοντας όχι μόνο τις ζωές μας, αλλά και ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

error: Content is protected !!