Νήπια και μικρά παιδιά έμαθαν περισσότερες νέες λέξεις κατά τη διάρκεια των lockdown Νήπια και μικρά παιδιά έμαθαν περισσότερες νέες λέξεις κατά τη διάρκεια των lockdown
Μελέτη επιστημόνων από 13 χώρες, που δημοσιεύτηκε στον γερμανικό τύπου έδειξε ότι όσο πιο συχνά οι γονείς διάβαζαν κάτι στα παιδιά τους κατά τη... Νήπια και μικρά παιδιά έμαθαν περισσότερες νέες λέξεις κατά τη διάρκεια των lockdown

Μελέτη επιστημόνων από 13 χώρες, που δημοσιεύτηκε στον γερμανικό τύπου έδειξε ότι όσο πιο συχνά οι γονείς διάβαζαν κάτι στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της πανδημίας, τόσο περισσότερες νέες λέξεις μάθαιναν αυτά τα παιδιά.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν Γερμανίας οι ερευνητές από 13 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που είχαν περισσότερη επαφή με τις οθόνες μάθαιναν λιγότερες λέξεις από τους συνομηλίκους τους με λιγότερο χρόνο παραμονής σε οθόνες. Για τη μελέτη, αξιολογήθηκαν έρευνες γονέων 2.200 παιδιών ηλικίας μεταξύ οκτώ και 36 μηνών.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα παιδιά πέρασαν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνη κατά τη διάρκεια του lockdown από ό,τι πριν, ενώ όσο περισσότερο διαρκούσε το lockdown, τόσο περισσότερο χρόνο επέτρεπαν οι γονείς στα τυην παραμονή τους σε αυτές.

Επιπλέον, τα παιδιά σε οικογένειες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να κάθονται περισσότερο μπροστά στις οθόνες από ό,τι σε οικογένειες στις οποίες οι γονείς χρησιμοποιούσαν την οθόνη περισσότερο. Ωστόσο, η μελέτη για τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών δείχνει επίσης ότι τα παιδιά έμαθαν περισσότερες λέξεις συνολικά από ό,τι αναμενόταν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων γονέα-παιδιού στην ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών είναι ένα σημαντικό εύρημα, δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Όσλο Ζουλιεν Μειτζορ, ενώ η συνάδελφός της Ναταλία Καρτούσινα η οποία επίσης διδάσκει στο Όσλο, προειδοποίησε να μην υπερεκτιμηθεί η μελέτη.

Στην μελέτη υπάρχουν πάντως πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η σχετικά σύντομη απομόνωση δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στη γλωσσική ανάπτυξη  των μικρών παιδιών, παρά το γεγονός οτι επικρατούσαν εξαιρετικές συνθήκες στις οποίες εκτέθηκαν παιδιά και γονείς.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
ertnews.gr

error: Content is protected !!