Ρεύμα: Σφάλματα στους υπολογισμούς των επιδοτήσεων εντόπισε η ΡΑΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 8 Φεβρουαρίου 2022 fonisalaminas
Αρκετά λάθη στον υπολογισμό των επιδοτήσεων βρήκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ελέγχοντας τους λογαριασμούς ρεύματος όλων των πελατών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια λιανική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τα σφάλματα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ως συνέπεια να μην «περάσει» στους καταναλωτές όλη η προβλεπόμενη επιδότηση, καθώς υπήρξαν προμηθευτές που προσδιόρισαν μικρότερες απορροφήσεις των αυξήσεων, από τα ποσά ενίσχυσης που είχε θεσπίσει η πολιτεία.
Ωστόσο, εντοπίστηκαν και πάροχοι με λάθος υπολογισμούς που είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή εταιρείες οι οποίες αφαίρεσαν από τους λογαριασμούς των πελατών τους μεγαλύτερα ποσά από την προβλεπόμενη επιδότηση. Μάλιστα, οι έλεγχοι της ΡΑΕ έδειξαν πως οι εσφαλμένες αυτές ελαφρύνσεις απέκλιναν σημαντικά από τα χρήματα που έπρεπε κανονικά να αφαιρεθούν από τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών.
Για τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων ενημερώθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την ενημέρωση, η ΡΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους προμηθευτές στους οποίους εντόπισε εσφαλμένους υπολογισμούς, ώστε οι εταιρείες να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές στα πληροφοριακά τους συστήματα, αλλά και να δρομολογήσουν τις διορθώσεις, μέσω των επόμενων λογαριασμών που θα εκδώσουν.
Εσπευσμένη εφαρμογή
Στο έλεγχο των παρόχων, για τη σωστή εφαρμογή των επιδοτήσεων, είχε αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής ενέργειας, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ ζήτησε και έλαβε από όλους τους προμηθευτές ρεύματος αναλυτικά στοιχεία για κάθε μία παροχή που εκπροσωπούν, με στόχο να διαπιστωθεί ότι «περνά» όντως στον καταναλωτή το όφελος από την πολιτεία.
Η διασταύρωση των στοιχείων κάλυψε το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή όλη την χρονική περίοδο εφαρμογής κατά το προηγούμενο έτος των μέτρων προστασίας των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση. Με δεδομένο ότι η επιδότηση στο ρεύμα εντός του 2021 δόθηκε οριζόντια σε όλα τα συμβόλαια ρεύματος στη χαμηλή τάση, στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ μπήκαν όλες οι ενεργές παροχές, δηλαδή περίπου 6,8 εκατ. «ρολόγια».
Το γεγονός πως αρκετές εταιρείες με εσφαλμένους υπολογισμούς καθόρισαν μεγαλύτερες επιδοτήσεις, συγκριτικά με τα προβλεπόμενα ποσά, συνηγορεί στο ότι τα όποια σφάλματα θα πρέπει να αποδοθούν περισσότερο στην εσπευσμένη εφαρμογή του μέτρου από τις εταιρείες. Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις ενεργοποιήθηκαν άμεσα από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, ως «απάντηση» στην απότομη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι προμηθευτές κλήθηκαν να τροποποιήσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα για να «περάσουν» τις επιδοτήσεις, χωρίς όπως είναι φυσικό να προηγηθεί σχετική προετοιμασία.
Παράλληλα, το ύψος των επιδοτήσεων ενισχυόταν σε μηνιαία βάση, ώστε να αναπροσαρμοστεί στη συνεχή αύξηση των τιμών χονδρικής. Επομένως, οι εταιρείες έπρεπε να προχωρούν στις απαραίτητες αλλαγές στα συστήματά τους.
Σε εξέλιξη ο έλεγχος για τις ρήτρες
Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της ΡΑΕ είναι να διασφαλισθεί πως θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε σε όσους καταναλωτές δεν «πέρασε» το σύνολο των επιδοτήσεων εντός του 2021, οι σχετικές ελαφρύνσεις να γίνουν μέσω των επόμενων λογαριασμών. Για τους καταναλωτές που «πέρασαν» μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από όσες προβλέπονταν κανονικά, μία λύση που συζητείται είναι τα επιπλέον ποσά να συμψηφισθούν με τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου.
«Στο μικροσκόπιο» της Αρχής έχει μπει επίσης η εφαρμογή των επιδοτήσεων και στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Επίσης, όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία των προμηθευτών για τους λογαριασμούς ρεύματος, η Αρχή θα ελέγξει και τον τρόπο εφαρμογής από τις εταιρείες των ρητρών αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση προς το ΥΠΕΝ, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση ελέγχου, η οποία αφορά το κατά πόσο οι πρόσθετες χρεώσεις στους λογαριασμούς ταυτίζονται όντως με τα ποσά που προκύπτουν από τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Αρχής, ο έλεγχος αυτός θα ολοκληρωθεί σε τρεις περίπου εβδομάδες.
Σε δεύτερη φάση, η ΡΑΕ θα ελέγξει αν τυχόν έχουν υπάρξει εταιρείες που άλλαξαν στην πορεία τη ρήτρα σε εν ισχύι τιμολόγια πελατών τους, κατά παράβαση του Κώδικα Προμήθειας. Σύμφωνα με τον Κώδικα, ένας προμηθευτές οφείλει να ειδοποιήσει τον πελάτη για τυχόν αλλαγές στο τιμολόγιο 60 ημέρες πριν αυτές τεθούν σε εφαρμογή, ώστε στο μεσοδιάστημα ο καταναλωτής να αναζητήσει νέο πάροχο, αν το επιθυμεί.
Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΡΑΕ, η Αρχή πρόκειται να εντείνει την εποπτεία που ασκεί στη λιανική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου, δρομολογώντας άμεσα και νέες παρεμβάσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση που σοβεί καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την προστασία των καταναλωτών.
insider.gr