ΕΡΩΤΑ, ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ! ΕΡΩΤΑ, ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ!
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Το παλιό εκείνο απόφθεγμα των οργισμένων νέων μίας άλλοτε συντηρητικής και μυωπικής κοινωνίας, «Έρωτα και όχι πόλεμο», θα μπορούσε θαυμάσια... ΕΡΩΤΑ, ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ!

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Το παλιό εκείνο απόφθεγμα των οργισμένων νέων μίας άλλοτε συντηρητικής και μυωπικής κοινωνίας, «Έρωτα και όχι πόλεμο», θα μπορούσε θαυμάσια να αναβιώσει σήμερα, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς αυτός ο έρωτας βάλλεται από παγκόσμια γεγονότα, τα οποία τον κάνουν να τρέμει ακόμη και για το αν, και κάτω από ποία μορφή θα υπάρχει αύριο.

Και μπορεί βέβαια τα πράγματα και οι συνθήκες να έχουν αλλάξει, ο έρωτας διεθνώς να διακινείται και να επιβιώνει σε ξέφραγα αμπέλια, χωρίς ενδοιασμούς, περιορισμούς, ασύδοτος και συχνά καταστροφικός, αλλά κάθε εποχή έχει τα δικά της καλά και κακά και αν είσαι ένας πράγματι ευφυής και συγκροτημένος άνθρωπος, διαλέγεις και παίρνεις. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα γιορτής κάθε είδους και προοπτικής ερωτευμένων επάνω στην Γη, ο έρωτας αντιμετωπίζει μύρια όσα προβλήματα, αδύναμος να νιώσει ελεύθερος, καθώς οι συγκυρίες τον εμποδίζουν, αλλά και τον απειλούν ακόμη και καταλυτικά.

Σε λίγα χρόνια, η επιστημονική πρόοδος, θα τον έχει καταστήσει εικονικό και ρομποτικό, όπως μυθεύεται. Σήμερα, εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο από τα όσα τον απειλούν, όπως για παράδειγμα την ολονέν και περισσότερο αυξανόμενη σεξουαλική εγκληματικότητα και εσχάτως τις πανδημίες, οι οποίες αναχαιτίζουν τις δραστηριότητές του, αρχής γενομένης με τον άκρως μεταδοτικό και θανατηφόρο ιό του AIDS, για τον οποίον δεν κατορθώσαμε να βρούμε ακόμη ένα εμβόλιο να τον κατατροπώσουμε, και επιπλέον με την πανδημία του COVID19 και τον άμεσο κίνδυνο να κολλήσουμε και να έχουμε άσχημο τέλος, απλά και μόνο επειδή απολαύσαμε κάποιες ωραίες και απαραίτητες για τον ψυχισμό μας χαρές.

Μέσα σε έναν κόσμο γεμάτον από απειλές και φοβίες επιβιώνουμε, όπως και αυτές των ασταμάτητων πολέμων, οι οποίες αποδεκατίζουν και επιδρούν ψυχολογικά σε εμάς και τις συμπεριφορές μας. Όπως ανακοινώθηκε, από όλους αυτούς τους σύγχρονους παρατηρητές και προφήτες, δύο ημέρες από σήμερα της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, η Ρωσία εικάζεται να επιχειρήσει κατά της Ουκρανίας, καθώς συζητήσεις, διαβουλεύσεις, απειλές οικονομικού ή και αλληλοκαταστροφικού χαρακτήρα δεν βρίσκουν επίπεδο συνεννόησης.

Οι διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, οι οποίες έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται, είτε απειλούνται ένθεν και κείσαι, σπεύδουν να απομακρύνουν από την απειλούμενη χώρα τις πρεσβείες τους, αλλά και τους παρεπιδημούντες εκεί πολίτες τους. Για την ιστορία μάλιστα, στην Μαριούπολη, ζουν εκατό χιλιάδες Έλληνες και χιλιάδες άλλοι σε άλλες ουκρανικές πόλεις. Σύννεφα νέου παγκόσμιου πολέμου πάνω από την ανθρωπότητα, για ακόμη μία φορά.

Κι όμως, ο Άγιος Βαλεντίνος, εξακολουθεί να τιμάται σε όλον τον κόσμο, έστω και αν οι ερωτευμένοι να απειλούνται από τις πανδημίες και τους πολέμους.

error: Content is protected !!