ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Πρόλαβε δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των χθεσινών γραφομένων μου, γεμάτων από αισιοδοξία και ελπίδες, και η ΕΛΣΤΑΤ εκπόνησε... ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Πρόλαβε δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των χθεσινών γραφομένων μου, γεμάτων από αισιοδοξία και ελπίδες, και η ΕΛΣΤΑΤ εκπόνησε και ανακοίνωσε τις νέες στατιστικές της περί οικονομίας, οι οποίες κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.

Με πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 6,2 τοις εκατό, για πρώτη φορά τόσο ψηλά από τότε που η χώρα μας μπήκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προκειμένου και εμείς μαζί με τους λοιπούς ευρωπαίους, να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα, ή έστω να τα αντιμετωπίζουμε ομαδικά και με σύνεση.

Κάτι, το οποίο, βέβαια, ποτέ δεν επετεύχθη, αντίθετα οι εταίροι διαμαρτύρονται για τον άτυπο σχηματισμό δύο οικονομικών ευρωπαϊκών ζωνών, εκείνη των πλουσίων του Βορρά και αυτήν των πτωχών του Νότου. Μεγάλο το θέμα προς ανάλυση και άλλοι αρμοδιότεροι από εμάς είναι αυτοί, οι οποίοι ασχολούνται και το επεξεργάζονται.

Εμείς, και επί της σκληρής σημερινής πραγματικότητας, σημειώνουμε, και πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πως εξ’ αιτίας της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο, του αναφυέντος προβλήματος της ρωσσο-ουκρανικής σύρραξης, και ορισμένων άλλων τινών, όπως της μη παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και τα μονοπώλια του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, από την μία στιγμή στην άλλη κάποιες τιμές επί της αναγκαίας καθημερινότητάς μας, εκτοξεύτηκαν ως εξής: αύξηση 154,8 % στο φυσικό αέριο, 56,7% στο ρεύμα, 36% στο πετρέλαιο, 20% στα ενοίκια, 15,4% στο ελαιόλαδο, 17% σε αρνί και κατσίκι, ενώ το αύριο άγνωστον τι θα φέρει.

Αχτίδα φωτός, πάντως, για την φτώχια και την ακρίβεια, οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης, -οι οποίες και παραμένουν σταθερές-, με κάποιες οικονομικές ενισχύσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, καταβολή δώρου για το Πάσχα σε ορισμένες κατηγορίες, και μία άλλη αισιόδοξη είδηση, κατά την οποία το 2019 φιλοξενήσαμε 2,8 εκατομμύρια τουρίστες και εφέτος ευελπιστούμε σε τρία εκατομμύρια, και οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ανόρθωση των οικονομικών μας.

Η πίστη και η ελπίδα, καλό μας κάνουν.

error: Content is protected !!