Έχω social media, άρα υπάρχω; Έχω social media, άρα υπάρχω;
Διάγοντας τον 21ο αιώνα και βάσει της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης είναι πλέον σχεδόν απίθανο να μην διατηρεί κάποιος προφίλ σε τουλάχιστον μια πλατφόρμα κοινωνικής... Έχω social media, άρα υπάρχω;

Διάγοντας τον 21ο αιώνα και βάσει της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης είναι πλέον σχεδόν απίθανο να μην διατηρεί κάποιος προφίλ σε τουλάχιστον μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα, όσον αφορά τους νέους, η πλειοψηφία εισέρχεται στον κόσμο του διαδικτύου από όλο και μικρότερη ηλικία, δημιουργώντας λογαριασμό στα πιο προσφιλή social media, όπως το Instagram, το Tik Tok και το Facebook.

Σε αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται η τάση για ωραιοποιημένη και απολύτως εξιδανικευμένη προβολή της καθημερινής ζωής. Αναρίθμητες φωτογραφίες και χιλιάδες posts κατακλύζουν καθημερινά τους χρήστες των εν λόγω δικτύων, ενώ δεν λείπουν και οι δημοσιεύσεις που δεν έχουν κανένα ψεγάδι, προωθώντας συγκεκριμένα πρότυπα και προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα στους θεατές τους.

Κι όμως, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να αποβούν μοιραία για την ψυχική υγεία! Πιο συγκεκριμένα και εστιάζοντας στις νεαρότερες ηλικίες, εισβάλλουν αφιλτράριστα οι “κανόνες” των social media, όπου όλα θυσιάζονται στον βωμό των likes και των followers, όπου η αξία ενός ανθρώπου προσδιορίζεται από το πόσους ακόλουθους έχει συλλέξει κι από το πόσο ωραία φωτογραφία έχει δημοσιεύσει, προκειμένου να αποσπάσει έναν “ικανοποιητικό” αριθμό από likes.

Όλα κρίνονται με βάση τους αριθμούς και την προβολή. Είναι θέμα της ανθρώπινης φιλαρέσκειας ή μήπως υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από αυτό; Οι περισσότεροι χρήστες ίσως αποζητούν την αποδοχή. Ίσως προσομοιάζουν με τα πρότυπα ενός “τέλειου” διαδικτυακού προφίλ, στην ανάγκη τους να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ή να νιώσουν ότι αξίζουν. Έχουμε μάθει όμως να ζούμε μέσα από αυτό και να το τρέφουμε όλο και περισσότερο, γιατί κάποια στιγμή ξεπερνιούνται τα όρια του απλώς “ανεβάζω μια ωραία φωτογραφία” και μετατρέπονται σε “κάνω τα πάντα για να αποδείξω ότι υπάρχω κι εγώ και αξίζω”.

Όταν η πρώτη μας σκέψη ενώ διασκεδάζουμε με την παρέα μας είναι να σηκώσουμε το κινητό, να απαθανατίσουμε τη στιγμή, όχι για εμάς, αλλά για να το δημοσιεύσουμε, όταν ακόμα και το φλερτ πλέον γίνεται ως επί το πλείστον μέσω social media, όταν πρώτα ανταλλάσσουμε προφίλ στο instagram και έπειτα μαθαίνουμε να επικοινωνούμε δια ζώσης, μήπως τότε έχουμε παραγκωνίσει την πραγματική ζωή και υπάρχουμε μόνο για τα social media και μέσα από αυτά;

Φυσικά, δεν νοείται να μη γίνεται χρήση τους, αλλά να χρησιμοποιούνται συνετά και να μην αφήνεται να καθορίσουν την αξία κανενός!

csii.gr

error: Content is protected !!