Οι πιο φιλάνθρωποι δισεκατομμυριούχοι – Πόσα κέρδισαν και πόσα έδωσαν Οι πιο φιλάνθρωποι δισεκατομμυριούχοι – Πόσα κέρδισαν και πόσα έδωσαν
Τι δείχνει η νέα λίστα του Forbes Από τον Γουόρεν Μπάφετ μέχρι τον Τζεφ Μπέζος, οι πιο «γενναιόδωροι» δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ έχουν χαρίσει συλλογικά... Οι πιο φιλάνθρωποι δισεκατομμυριούχοι – Πόσα κέρδισαν και πόσα έδωσαν

Τι δείχνει η νέα λίστα του Forbes

Από τον Γουόρεν Μπάφετ μέχρι τον Τζεφ Μπέζος, οι πιο «γενναιόδωροι» δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ έχουν χαρίσει συλλογικά 169 δισεκατομμύρια δολάρια στη ζωή τους – και εξακολουθούν να είναι πλουσιότεροι από ποτέ.

Τα δισεκατομμύρια συνεχίζουν να συσσωρεύονται για πολλούς από τους μεγάλους φιλάνθρωπους της Αμερικής. Κι έτσι, αρκετοί αποφασίζουν να διαθέσουν μέρος του ασύλληπτου πλούτου τους σε φιλανθρωπίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes, οι 25 μεγαλύτεροι δωρητές της χώρας έχουν δωρίσει συνολικά 169 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κορυφαίος είναι ο Γουόρεν Μπάφετ. Τα κεφάλαιά του, ως συνήθως, πήγαν στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς καθώς και σε ιδρύματα που ίδρυσαν η εκλιπούσα σύζυγός του και τα τρία παιδιά του.

Ακολουθεί η MacKenzie Scott, η οποία 5,8 έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια σε 500 διαφορετικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα το 2020.

Πέρυσι, συνέχισε να διαθέτει την περιουσία πιο γρήγορα από οποιονδήποτε δισεκατομμυριούχο ποτέ, ανακοινώνοντας τον Ιούνιο δωρεές ύψους 2,7 δισ. δολαρίων σε σε 286 ομάδες «υψηλού αντίκτυπου», όπως το Παιδικό Ταμείο Άμυνας και το Εθνικό Συμβούλιο Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών – ανεβάζοντας τις εκτιμώμενες δωρεές της ζωής της πάνω από 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, η Scott δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Medium αναφέροντας ότι είχε κάνει άλλον έναν γύρο δώρων – αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος πήρε τις επιχορηγήσεις ή πόσα έδωσε.

Δύο φρέσκα πρόσωπα έχουν ενταχθεί στους κορυφαίους φιλάνθρωπους από πέρυσι: ο συνιδρυτής του Facebook Dustin Moskovitz και η σύζυγός του Cari Tuna, και ο Jeff Bezosανακοινώνοντας δωρεές 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021.

Άλλες μεγάλες δωρεές έκαναν ο Τζορτζ Σόρος, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ καιο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Υποσχέσεις

Φυσικά, όπως επισημαίνει το Forbes, με τις αγορές να κινούνται υψηλά, είναι πιο εύκολο να αποκομίσεις δισεκατομμύρια. Αυτοί οι 25 φιλάνθρωποι είναι συλλογικά 150 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι από κατά 18% ό,τι πριν από ένα χρόνο. Συνολικά, η αξία τους υπολογίζεται σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δεκαεπτά από αυτούς έχουν υπογράψει το The Giving Pledge , υποσχόμενοι να δωρίσουν τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους ή μετά το θάνατό τους.

Αλλά μόνο δύο – ο Τσακ Φίνεϊ και ο Σόρος (ο οποίος δεν έχει υπογράψει το The Giving Pledge) – έχουν προχωρησει προς την κατεύθυνση αυτή μέχρι στιγμής. Σχεδόν τα δύο τρίτα δεν έχουν δώσει ακόμη ούτε το ένα τέταρτο της περιουσίας τους, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα μηδενικά που προορίζονται για φιλανθρωπικές οργανώσεις τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθεί η λίστα με τους πιο γενναιόδωρους δωρητές της Αμερικής:

1. Γουόρεν Μπάφετ

Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway
Καθαρή περιουσία: 115,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 46,1 δισεκατομμύρια δολάρια

2. Bill Gates & Melinda French Gates

Πηγή πλούτου: Microsoft
Καθαρή περιουσία: 133,3 δισεκατομμύρια δολάρια, 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 33,4 δισεκατομμύρια δολάρια

3. Τζορτζ Σόρος

Πηγή πλούτου: Hedge funds
Καθαρή περιουσία: 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια

4.Μάικλ Μπλούμπεργκ

Πηγή πλούτου: Bloomberg LP
Καθαρή περιουσία: 70 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια

5. MacKenzie Scott

Πηγή πλούτου: Amazon
Καθαρή περιουσία: 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 8,61 δισεκατομμύρια δολάρια

6. Τσαρλς «Τσακ» Φίνι

Πηγή πλούτου: Αγοραστές αφορολογήτων ειδών
Καθαρή περιουσία: Κάτω από 2 εκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 8 δισεκατομμύρια δολάρια

7. Jim & Marilyn Simons

Πηγή πλούτου: Hedge funds
Καθαρή περιουσία: 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια

8. Phil Knight

Πηγή πλούτου: Nike
Καθαρή περιουσία: 54,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια

9. Mark Zuckerberg & Priscilla Chan

Πηγή Πλούτου: Facebook
Καθαρή περιουσία: 112,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 3 δισεκατομμύρια δολάρια

10. Edythe Broad & οικογένεια

Πηγή Πλούτου: Επενδύσεις
Καθαρή περιουσία: 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Δωρεά δια βίου: 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια

ot.gr

error: Content is protected !!