ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ «ΑΙΝΙΓΜΑ» ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ «ΑΙΝΙΓΜΑ»
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Μπορεί, λοιπόν, εμείς οι πληβείοι της σύγχρονης ζωής σαν νιώσουμε την υποχρέωση να δωρίσουμε ή έστω να προσφέρουμε στον ίδιο... ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ «ΑΙΝΙΓΜΑ»

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Μπορεί, λοιπόν, εμείς οι πληβείοι της σύγχρονης ζωής σαν νιώσουμε την υποχρέωση να δωρίσουμε ή έστω να προσφέρουμε στον ίδιο τον εαυτό μας ένα μικρό «τίποτε» σε χρυσό ή ασήμι και να μην μπορούμε να το καταφέρουμε, υπάρχουν όμως κάποιοι άλλοι, οι οποίοι δεν το έχουν σε τίποτε να αγοράσουν πολύτιμους λίθους αντί πολλών εκατομμυρίων ευρώ και μόνο τον ένα!

Άλλοι πάλι, με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, δεν σταματούν ούτε και μπροστά σε δισεκατομμύρια. Πριν λίγες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο αγγλικός οίκος δημοπρασιών «Sotheby’s», πουλήθηκε σε τηλεοπτικό ανταγωνισμό, το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, βάρους 555,55 καρατίων αντί 3,16 αγγλικών λιρών, ή 3,75 εκατομμυρίων ευρώ.

Το διαμάντι αυτό, μαύρου χρώματος, ακούει και στο προσωνύμιο «Αίνιγμα», και το αμέσως μετά από αυτό ακριβότερο είναι το «ροζ διαμάντι», το οποίο πωλήθηκε στο Χονγκ-Κονγκ το 2017 αντί 71,2 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον ίδιον οίκο δημοπρασιών. Η πρώτη καταγραφή του μαύρου διαμαντιού έγινε το 2004 σαν το μεγαλύτερο φυσικό που υπάρχει και το 2006 χαρακτηρίστηκε επίσης ως το μεγαλύτερο λαξευμένο και πέρασε στο βιβλίο ρεκόρ «Γκίνες».

Εικάζεται ότι μπορεί να είναι εξωγήϊνης καταγωγής καθώς βρίσκεται σε επιφανειακούς ορίζοντες του εδάφους, ενώ τα άλλα σε βάθη, ή ακόμη και να αποτελεί υπολείμματα συγκρούσεων αστεροειδών αυτής της υφής με την Γη. Σήμερα, το είδος αυτό διαμαντιού βρίσκεται στα εδάφη τής Βραζιλίας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Το εν λόγω «Αίνιγμα», αρχικά ζύγιζε 800 καράτια σε ακατέργαστη μορφή και μετά τριών ετών επεξεργασία, σταθεροποιήθηκε στις πενήντα πέντε έδρες.

error: Content is protected !!