5 εφαρμογές για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία 5 εφαρμογές για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία
Εάν ρίξουμε μία ματιά στο κινητό μας θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε πάρα πολλές εφαρμογές. Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest και η λίστα συνεχίζεται. Πόσες... 5 εφαρμογές για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία

Εάν ρίξουμε μία ματιά στο κινητό μας θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε πάρα πολλές εφαρμογές. Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest και η λίστα συνεχίζεται. Πόσες όμως από αυτές μπορούν να συμβάλουν με θετικό τρόπο στην προαγωγή της ψυχικής μας υγείας; Στην πραγματικότητα, καμία. Και για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον περισσότερο κακό μας κάνουν, παρά καλό.

Ψάχνοντας όμως, κανείς, μπορεί να βρει και να κατεβάσει εφαρμογές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο, τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική/ψυχική του υγεία. Τέτοιου είδους θετικό αντίκρισμα μπορεί να έχει μία μουσική εφαρμογή, για παράδειγμα, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε δικές μας playlists και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια. Τι πιο καταπραϋντικό για την ψυχή μας από τη μουσική, άλλωστε; Ή μπορεί να είναι μία εφαρμογή γυμναστικής που με 10 λεπτά τη μέρα θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Το θέμα είναι εμείς να κάνουμε τη σωστή επιλογή και να κατεβάσουμε εφαρμογές οι οποίες αποδεικνύονται πραγματικά χρήσιμες στην καθημερινότητα μας και όχι χάσιμο χρόνου και φαιάς ουσίας.

Παρακάτω, παραθέτουμε μια λίστα με κάποιες εφαρμογές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σαφώς να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, διαλογισμού, καταγραφής σκέψεων και λοιπά. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές είναι στα αγγλικά, ωστόσο, είναι πολύ εύκολες στη χρήση και δεν απαιτείται άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τους γονείς, οι οποίοι μπορούν να παροτρύνουν την ενασχόληση των παιδιών με αυτές, έναντι της ακατάπαυστης ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. What’s Up?

Τo What’s Up? πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή που χρησιμοποιεί μεθόδους Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) και Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT) για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες και πολλών άλλων. Μέσω της εφαρμογής, μπορούμε να καταγράφουμε σε καθημερινή βάση τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές μας συνήθειες, για να εντοπίζουμε πιο εύκολα τι κάνουμε σωστά και τι είναι αντιπαραγωγικό. Επίσης, η στήλη “Get Grounded” περιέχει πάνω από 100 διαφορετικές ερωτήσεις για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι νιώθουμε, ενώ η στήλη “Thinking Patterns” μας βοηθά να απαλλαγούμε, έως έναν βαθμό, από τους αρνητικούς εσωτερικούς διαλόγους που πιθανώς μας ταλανίζουν.

  1. MindShift

Το MindShift είναι μια από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχικής υγείας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εφήβους και νεαρούς ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους. Αντί να ενθαρρύνει την εξ’ ολοκλήρου αποφυγή και πλήρη εξάλειψη των αγχωδών συναισθημάτων, η εφαρμογή τονίζει τη σημασία της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε για το άγχος. Πρόκειται για μία εφαρμογή που μας ενθαρρύνει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν στον δρόμο μας.

  1. CBT Thought Diary

Το κεντρικό στοιχείο της γνωσιακής – συμπεριφορικής θεραπείας είναι η αλλαγή των συναισθημάτων μας μέσω του εντοπισμού δυσλειτουργικών, αρνητικών ή διαστρεβλωμένων γνωστικών σχημάτων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Ημερολόγιο Σκέψης CBT για να καταγράψουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, να αναλύσουμε τα ελαττώματα που διέπουν τις σκέψεις μας και να μπούμε σε μία διαδικασία επαναξιολόγησης τους. Είναι μια εξαιρετική εφαρμογή εάν θέλουμε να αλλάξουμε σταδιακά την προσέγγισή μας σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος.

  1. Happify

Με όσα συμβαίνουν γύρω μας, όλοι χρειαζόμαστε μια δόση ευτυχίας! Μέσω του προγράμματος εκγύμνασης διάθεσης, εγκεκριμένο από ψυχολόγο, η εφαρμογή Happify αποτελεί έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να αποκτήσουμε καλή διάθεση. Περιλαμβάνει παιχνίδια, προτάσεις δραστηριοτήτων, προτροπές ευγνωμοσύνης και πολλά άλλα για να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας, σαν να ήταν μυς, να ξεπεράσει τις αρνητικές σκέψεις. Το καλύτερο; Είναι δωρεάν!

  1. Mindfulness Greece

Επιτέλους έρχεται να προστεθεί στη λίστα και μία ελληνική εφαρμογή. Το 1ο Ελληνικό Application για την Ενσυνείδητη Ζωή στηρίζεται σε επιστημονικές έρευνες και μόνο με 10 λεπτά την ημέρα, υπόσχεται μείωση του στρες, περισσότερη ηρεμία, καθαρή σκέψη, συγκέντρωση, αποδοτικότητα, παραγωγικότητα, υγεία και ευεξία. Μέσα από τις Ιστορίες Ύπνου μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, ενώ το Καθημερινό Ημερολόγιο μας βοηθά να καταγράφουμε τις σκέψεις μας. Υπάρχει η δυνατότητα ομαδικών ζωντανών μαθημάτων, όπου μπορούμε να απευθύνουμε  τις ερωτήσεις μας σε κορυφαίους ειδικούς όσον αφορά σε θέματα ψυχολογίας, διατροφής και άσκησης, ενώ παρέχονται, επίσης, ολοκληρωμένα εξειδικευμένα Προγράμματα για το στρες, την εργασία, το σώμα, την αποδοτικότητα και άλλα.

  1. Lifesum

Η εφαρμογή Lifesum μας επιτρέπει να θέσουμε προσωπικούς στόχους, από το να τρώμε πιο υγιεινά, μέχρι να γυμναζόμαστε περισσότερο και να κάνετε λιγότερες αρνητικές σκέψεις. Μπορούμε, επίσης, να εισάγουμε τα δικά μας προσωπικά δεδομένα ώστε η εφαρμογή να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για καλύτερη υγεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Με υπενθυμίσεις να πίνετε νερό και να τρώτε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Lifesum είναι μια πολύ καλή επιλογή για όποιον προσπαθεί να αποκτήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με διατροφικές διαταραχές, αφού μας βοηθά να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα ενός υγιούς σώματος.

Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που μπορεί να κατεβάσει κανείς για να ενισχύσει την ψυχική του υγεία. Αρκεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να δούμε ποια ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές μας ανάγκες, να την κατεβάσουμε και να δεσμευτούμε να τη χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, προς όφελός μας. Φυσικά, καμία από τις παραπάνω εφαρμογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Εάν εμείς ή κάποιος που γνωρίζουμε αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, οφείλει να απευθύνεται εγκαίρως σε ειδικό για την αντιμετώπισή του.

csii.gr

error: Content is protected !!