ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Πενήντα πέντε κομμάτια ελληνικού αρχαιολογικού θησαυρού συγκέντρωσε η αμερικανική δικαιοσύνη και τον στέλνει στην Ελλάδα, στην οποία και ανήκουν αυτά... ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Πενήντα πέντε κομμάτια ελληνικού αρχαιολογικού θησαυρού συγκέντρωσε η αμερικανική δικαιοσύνη και τον στέλνει στην Ελλάδα, στην οποία και ανήκουν αυτά τα αρχαία κομμάτια, προερχόμενα από αρχαιοκάπηλους από τους οποίους και τα «στέρησαν».

Φυσικά, η Ελλάδα ευχαρίστησε θερμά για την χειρονομία αυτή, αναμένουσα και τα «ελγίνεια» από την Αγγλία, την οποία εκλιπαρεί, ή έστω προσπαθεί να πείσει εδώ και κάποιους αιώνες να της τα επιστρέψει, κάπως χλιαρά είναι η αλήθεια.

Μία κάπως σθεναρή διεκδίκηση είχε επιχειρήσει επί ημερών και παντοδυναμίας της σαν υπουργός πολιτισμού η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, μετά ουδεμία πλέον φωνή λαλέουσα και ξαφνικά ο νυν πρωθυπουργός μας, ανακαίνισε το θέμα, κάτι πήγε να γίνει, κάπου σκάλωσε και ακόμη περιμένουμε, όμως αυτή τη φορά φαίνεται να συμμαχούν με την ιδέα της επιστροφής και οι «Times», έγκυρη εφημερίδα του Λονδίνου, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν ισχυρό οχυρό για την μη επιστροφή στην πατρίδα τους και πατρίδα μας.

Προτείνουν δε, -άκουσον άκουσον!- και την άμεση τους, γιατί αναγνωρίζουν (τώρα!) ότι ανήκουν στην Ελλάδα και την αντικατάστασή τους με αντίγραφα ηλεκτρονικής εικονικής πραγματικότητας, αντί περιοδικών ανταλλαγών που προτείνουν οι Άγγλοι.

Εντωμεταξύ, στην Ελλάδα οι αρχαιολογικοί χώροι εξακολουθούν να παραμελούνται δεόντως, όπως για παράδειγμα η Αμφίπολις, όπως επίσης ο χώρος όπου έλαβε χώρα η περιβόητη και ένδοξη ναυμαχία τής Σαλαμίνας και οφείλουμε να νιώθουμε και ευτυχείς που η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδωσε το πράσινο φως να γίνουν έργα και να λειτουργήσει το αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο, όπως και τόσοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι φθείρονται από την αδιαφορία των υπευθύνων και την σκληρή επιβεβλημένη μοναξιά τους.

error: Content is protected !!