Τι αποτύπωμα άνθρακα έχει η κάθε επιλογή μεταφορικού μέσου; Τι αποτύπωμα άνθρακα έχει η κάθε επιλογή μεταφορικού μέσου;
Καθώς η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή αυξάνεται, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές μας στο περιβάλλον. Οι εκπομπές από... Τι αποτύπωμα άνθρακα έχει η κάθε επιλογή μεταφορικού μέσου;

Καθώς η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή αυξάνεται, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές μας στο περιβάλλον.

Οι εκπομπές από τις μεταφορές συχνά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ατομικών μας αποτυπωμάτων άνθρακα. Για τον λόγο αυτό, η αξιολόγηση των επιλογών μεταφοράς είναι ένα φυσικό μέρος για να ξεκινήσει κανείς, είτε πρόκειται για καθημερινές μετακινήσεις είτε για ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

Ποιος είναι λοιπόν ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να πάτε από το ένα μέρος στο άλλο;

Το παραπάνω infographic απεικονίζει το αποτύπωμα άνθρακα της μεταφοράς ανά επιβάτη/χιλιόμετρο για διαφορετικά οχήματα με βάση δεδομένα από την μελέτη μεθοδολογίας για την αναφορά αερίων θερμοκηπίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου .

Σημείωση του συντάκτη: Επειδή οι αρχικές ετικέτες στη μελέτη είναι πολύ συγκεκριμένες για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλάξαμε το αντίγραφο ορισμένων από τις ετικέτες για να ταιριάζουν καλύτερα σε ένα διεθνές κοινό.

Αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα: Πώς συγκρίνονται τα αποτυπώματα άνθρακα

Το αποτύπωμα άνθρακα της μεταφοράς μετράται σε γραμμάρια ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπονται ανά άτομο για να διανύσει ένα χιλιόμετρο. Αυτό περιλαμβάνει τόσο το διοξείδιο του άνθρακα όσο και άλλα αέρια του θερμοκηπίου.

Δείτε πώς συγκρίνεται το κόστος εκπομπών άνθρακα των ταξιδιών για διαφορετικά μέσα μεταφοράς:

Το να παίρνεις αεροπλάνο για κοντινές αποστάσεις (εσωτερικές πτήσεις) ή να ταξιδεύεις μόνος σου με αυτοκίνητο είναι οι πιο μέθοδοι ταξιδιού με το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα. Ωστόσο, η προσθήκη ενός ακόμη επιβάτη στο αυτοκίνητο καταλήγει να μειώσει τις εκπομπές στο μισό, καθιστώντας την οδήγηση πιο αποδοτική.

Συγκεκριμένα, αξίζει να αναλύσουμε περισσότερο τις κατηγορίες πτήσεων, καθώς οι εκπομπές τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μήκος της διαδρομής τους:

  • Σύντομες πτήσεις: Για παράδειγμα, οι πτήσεις εσωτερικού εντός μιας ευρωπαϊκής χώρας ή οι πτήσεις εντός μιας πολιτείας των ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ατομικό αποτύπωμα άνθρακα.
  • Μεσαίες πτήσεις: Για παράδειγμα, τα διεθνή ταξίδια εντός της Ευρώπης ή μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα ανά άτομο.
  • Πτήσεις μεγάλης διάρκειας: Πτήσεις πάνω από 3.700 χλμ., που είναι περίπου η απόσταση από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, ή από την Αθήνα στο Δουβλίνο, έχουν το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα ανά άτομο.

Γιατί οι μεγαλύτερες πτήσεις είναι πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις πτήσεις μικρής εμβέλειας; Επειδή η απογείωση καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από την υπόλοιπη πτήση. Για σύντομες πτήσεις, η αποδοτική περιβαλλοντικά φάση τους είναι σχετικά βραχύβια.

Πώς να συρρικνώσουμε το ταξιδιωτικό μας αποτύπωμα

Θέλοντας να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, ενδεχομένως να επιθυμούμε να μειώσουμε το καθημερινό μας αποτύπωμα άνθρακα. Και η επιλογή του τρόπου μεταφοράς είναι ένας τρόπος για να το κάνουμε.

Φυσικά, το περπάτημα, η ποδηλασία ή το τρέξιμο είναι οι τρόποι με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα για να μετακινηθούμε από το ένα μέρος στο άλλο. Αλλά η κοινή χρήση αυτοκινήτου (car-sharing) μπορεί επίσης να μειώσει τις εκπομπές, όπως και η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα ή δημόσια μέσα μεταφοράς.

Σε μεσαίες έως μεγάλες αποστάσεις, τα τρένα είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή ενώ για εγχώρια ταξίδια μικρής εμβέλειας, η οδήγηση είναι καλύτερη από την πτήση. Ωστόσο, καθώς ορισμένες χώρες είναι μεγαλύτερες από άλλες, θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τη συνολική απόσταση που χρειάζεται να διανύσουμε και το εύρος των διαθέσιμων επιλογών.

Visual Capitalist, Our World in Data – ertnews.gr

error: Content is protected !!