«ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΕΝ ΟΣΩ ΖΕΙΣ» «ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΕΝ ΟΣΩ ΖΕΙΣ»
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Το διάσημο και συνάμα διεθνές περιοδικό «Forbes» ασχολήθηκε την περασμένη εβδομάδα με έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου, τον... «ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΕΝ ΟΣΩ ΖΕΙΣ»

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Το διάσημο και συνάμα διεθνές περιοδικό «Forbes» ασχολήθηκε την περασμένη εβδομάδα με έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου, τον «πατέρα» των «duties free», τα οποία εδώ και δεκαετίες συναντάμε στα αεροδρόμια όλου του κόσμου και πραγματοποιούμε από αυτά αφορολόγητες αγορές.

Κατά το 1960, o Τσαρλς «Τσακ» Φίνι μαζί με τον φίλο-του Ρόμπερτ Μίλλερ πραγματοποίησαν την ιδέα τους και ίδρυσαν την εταιρεία αυτή, με αποτέλεσμα κατά το πέρασμα των χρόνων να κατακτήσει την πρώτη και καλύτερη θέση στα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου και να προοδεύσει τόσο, που η περιουσία του έφτασε σε αμύθητα ύψη, πλην όμως σήμερα δεν διαθέτει παρά τα απαραίτητα προς το ζην, όχι γιατί επτώχευσε, αλλά γιατί ήδη από εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αποφάσισε να μοιράσει τα χρήματά του σε πολλές και διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, μέσω του προσωπικού του Ιδρύματος «Atlantic Philanthropies», αλλά και σε διάφορα Πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο.

Ανέκαθεν προτιμούσε την λιτή ζωή και επιβίωση, και παντρεμένος από το 1980 ζουν με την γυναίκα του, σε ένα σχετικά μικρό διαμέρισμα στην Καλιφόρνια, και σε ηλικία ογδόντα εννέα ετών σήμερα, ντύνεται απλά και φτηνά και ταξιδεύει για τις δουλειές του με αεροπλάνο, πάντα στην οικονομική θέση.

Το περιοδικό, στο αφιέρωμά του, τον αποκαλεί «Τζέημς Μποντ των πτωχών», ενώ ο ίδιος έχει σαν οδηγό στην ζωή και τις πράξεις του, ένα δικό του γνωμικό το οποίο περικλείεται σε πέντε λέξεις: «Να δίνεις εν όσω ζεις». Αν όλοι σκεπτόμασταν και πράτταμε σαν και αυτόν, ή έστω προσπαθούσαμε, οπωσδήποτε ο κόσμος μας θα είχε βελτιωθεί τα μάλλα, -τα χρήματα όμως, δεν πάνε πάντοτε και στα καταλληλότερα χέρια, ούτε τα μυαλά στα σωστά κεφάλια, καθώς και τα αισθήματα σε αυτούς που ξέρουν να αγαπούν τους συνανθρώπους τους.

error: Content is protected !!