ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Με το δίκιο της ανησυχεί και η Ελλάδα, για το τι μέλλει γενέσθαι με την αύξηση της τιμής του αερίου,... ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Με το δίκιο της ανησυχεί και η Ελλάδα, για το τι μέλλει γενέσθαι με την αύξηση της τιμής του αερίου, η οποία θα απειλήσει και την διάλυση της δικής μας οικονομίας, -λες και δεν είχαμε άλλες περιπτώσεις-, και ο κύριος Σκρέκας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να φτάσει και στο διακόσια τοις εκατό, η αύξηση αυτή.

Γι’ αυτό άλλωστε, και με μία ακόμη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία του, ο πρωθυπουργός μας πρότεινε στην ΕΕ να δημιουργήσει μία κεντρική επιχείρηση συντονισμού της κρίσης, γιατί κάθε χώρα, όπως δήλωσε, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της των οικονομικών δεινών, τα οποία πορεύονται με γεωμετρική πρόοδο ως προς τις αυξήσεις.

Όλοι σήμερα πιστεύουν πως ο έλεγχος στις ευρωπαϊκές αγορές έχει απολεσθεί, κάτι το οποίο ταρακούνησε προχθές και την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και συνεδρίασε εκτάκτως για να δει πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το μέγα πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και πρώτη σε εξαγωγές κατά το «Blooberg» και άλλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η οποία εφοδιάζει εξάγοντας πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα ήτοι κατέχει το 12% των παγκοσμίων εξαγωγών, εξυπηρετώντας κατά 60% την Ευρώπη και κατά 20% την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, και καθώς μάλιστα η Γερμανία, απενεργοποίησε τον αγωγό «Nord Streem 2», θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, λαμβάνει ετησίως 52 δις κυβικά φυσικού αερίου από την Ρωσία, έναντι των αναγκών-της 150 έως 190 δις κυβικών, το οποίο καταναλώνει.

Οι, προς το παρόν, εξελίξεις επ’ αυτού, αναγκάζουν πλέον την Ευρώπη να προμηθεύεται, τώρα πλέον, φυσικό αέριο από Αγγλία, Νορβηγία, Δανία και Ολλανδία για τις βόρειες χώρες και ο Νότος της, να προμηθεύεται μόνο από Αζερμπαϊτζάν. Όσο για την Ελλάδα, όπως συνεχώς ανακοινώνουν κυβερνητικές πηγές, η ακρίβεια, η οποία εξαρτάται από την κρίση του πολέμου με επακόλουθο την ενεργειακή, δεν είναι δυνατόν να μας βλάψει, καθώς η κυβέρνηση επαγρυπνά ώστε να μας καλύψει απέναντι σε κάθε αυξητική τάση, κι έτσι μας δίνει το κουράγιο να μην φοβόμαστε. Όπερ έδει δείξαι.

error: Content is protected !!