ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συχνά παρατηρούμε, με οιονδήποτε τρόπο, η Ελλάδα να επαίρεται και να θριαμβολογεί για τα τρεις χιλιάδες έτη πολιτισμού, -εξαιρουμένων των σκοτεινών πολιτιστικών στιγμών-, τα... ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συχνά παρατηρούμε, με οιονδήποτε τρόπο, η Ελλάδα να επαίρεται και να θριαμβολογεί για τα τρεις χιλιάδες έτη πολιτισμού, -εξαιρουμένων των σκοτεινών πολιτιστικών στιγμών-, τα οποία και μας κληροδότησαν, καθώς και σε όλον τον κόσμο οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Από την πλευρά τους, οι επιφανέστεροι νόες του πλανήτη, δια μέσου των αιώνων, επιχαίρουν και αυτοί, για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, το οποίο τους μεταλαμπαδεύτηκε. Όμως σήμερα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσον η αρχαία μας αυτή κληρονομιά έπιασε τόπο, μας δίδαξε και μας εκπολίτισε στο έπακρον, καθώς ενίοτε κάποια μελανά σημεία αναφύονται και προφανώς μας προσβάλουν ανάμεσα στα προηγμένα πολιτιστικώς κράτη και στους πνευματώδεις και φιλειρηνικούς φιλοσόφους προγόνους μας.

Είναι θλιβερό αλήθεια, σε μέρες τόσο δύσκολες, επώδυνες και αποφράδες για την παγκόσμια Ειρήνη, να διακυβεύουμε τον πολιτισμό μας, τον πολιτισμό των Ελλήνων, με απαγορεύσεις, όπως αυτή την οποία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Πολιτισμού και είχε ως εξής:

«Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς».

Έτσι, στις 3 Μαρτίου ανεβλήθη η παράσταση όπερας, και την Κυριακή 6 Μαρτίου δεν θα μεταδοθεί «Η Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκυ και κατά το ρηθέν το καθετί, το οποίο αναφέρεται σε ρωσικό πολιτισμό ματαιούται, διαγράφοντας προφανώς κάθε ρώσο κλασσικό και συνθέτη, ενώ κατά το έτος 2021, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, διοργάνωνε επισήμως στην χώρα μας εκδήλωση για να τιμήσει το έτος «Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας». Παράλληλα, η Ekaterina Gubanova από τη Ρωσία και η ουκρανή Liudmyla Monastyrska, διάσημες παγκόσμιες σοπράνο και οι δύο, μετά από κοινή εμφάνισή τους στο «Teatro San Carlo» της Ιταλίας, και επί σκηνής στο τέλος της παράστασης, αγκαλιάστηκαν θερμά, φιλήθηκαν και φώναξαν με ένα στόμα: «Ειρήνη», για να δεχθούν τις ενθουσιώδεις επευφημίες του πολυπληθούς κοινού.

Αν τέτοιες κινήσεις σύμπνοιας δεν διδάσκει ο Πολιτισμός, τότε, τι μας διδάσκει;

error: Content is protected !!