Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Endurance έπειτα από 107 χρόνια Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Endurance έπειτα από 107 χρόνια
Το ναυάγιο του πλοίου Endurance του Sir Ernest Shackleton βρέθηκε 107 χρόνια αφότου παγιδεύτηκε στον θαλάσσιο πάγο και βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής. Το... Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Endurance έπειτα από 107 χρόνια

Το ναυάγιο του πλοίου Endurance του Sir Ernest Shackleton βρέθηκε 107 χρόνια αφότου παγιδεύτηκε στον θαλάσσιο πάγο και βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής.

Το ξύλινο πλοίο βυθίστηκε στη Θάλασσα Γουέντελ το 1915 και τον Φεβρουάριο η αποστολή Endurance22, η οποία ξεκίνησε από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, κατάφερε να το εντοπίσει με επιτυχία.

Το Falklands Maritime Heritage Trust είπε ότι το Endurance βρέθηκε σε βάθος 3.008 μέτρων και περίπου τέσσερα μίλια νότια από τη θέση που είχε αρχικά καταγραφεί από τον καπετάνιο του πλοίου Frank Worsley.

Ο διευθυντής της αποστολής είπε ότι τα πλάνα του Endurance δείχνουν ότι είναι άθικτο και «μακράν το καλύτερο ξύλινο ναυάγιο» που έχει δει. Ο Δρ John Shears, ο αρχηγός της αποστολής, είπε ότι η ομάδα του, η οποία συνοδευόταν από τον ιστορικό Νταν Σνόου, είχε γράψει «ιστορία» ολοκληρώνοντας αυτό που αποκάλεσε «την πιο προκλητική αναζήτηση ναυαγίου στον κόσμο».

Ο Sir Ernest Henry Shackleton ήταν ένας Βρετανός εξερευνητής της Ανταρκτικής που οδήγησε τρεις αποστολές στην παγωμένη ήπειρο. Γεννημένος στην Ιρλανδία, ο Shackleton μετακόμισε στο Λονδίνο με την οικογένειά του όταν ήταν 10 ετών και γνώρισε για πρώτη φορά πολικά κλίματα ως αξιωματικός στην αποστολή Discovery του λοχαγού Robert Falcon Scott το 1901-1904.

Η καταστροφή έπληξε την επόμενη αποστολή του, την Imperial Trans-Antarctic Expedition, 1914–1917, όταν το πλοίο, το Endurance, παγιδεύτηκε στον πάγο.

Το πλήρωμα μπόρεσε να δραπετεύσει εκτοξεύοντας σωσίβιες λέμβους και φτάνοντας σε κοντινά νησιά, ταξιδεύοντας μέσα από φουρτουνιασμένους ωκεανούς για 830 μίλια.

Επέστρεψε στην Ανταρκτική για μια τελευταία φορά το 1921 με την αποστολή Shackleton – Rowett, αλλά πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 5 Ιανουαρίου 1922, ενώ το πλοίο του ήταν αγκυροβολημένο.

Οι αποστολές του βοήθησαν στη δημιουργία περιεκτικών επιστημονικών και γεωγραφικών ερευνών – μεταξύ των οποίων ήταν οι πρώτες έρευνες για το εσωτερικό της Ανταρκτικής και την αποτελεσματική θέση του Μαγνητικού Νότιου Πόλου.

«Ο Shackleton είναι μια εμβληματική φιγούρα της ιστορίας της Ανταρκτικής με την πιο απίστευτη κληρονομιά θάρρους και προσπάθειας», σημείωσε η CEO του UK Antarctic Heritage Trust, Camilla Nichol.

enikos.gr

error: Content is protected !!