ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Εμείς, ας μην σταματήσουμε στις εχθροπραξίες μεταξύ αντιπάλων δυνάμεων σε έναν οιονδήποτε πόλεμο, έως και στον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό, και... ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Εμείς, ας μην σταματήσουμε στις εχθροπραξίες μεταξύ αντιπάλων δυνάμεων σε έναν οιονδήποτε πόλεμο, έως και στον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό, και ας εστιαστούμε στις καταστροφές, τις οποίες επιφέρει τόσο στις χώρες που τον επιχειρούν, όσο και στους πολίτες τους, οι οποίοι πληρώνουν τις «διαφορές» διαφόρων συμφερόντων ένθεν και κείσαι.

Ένα από τα ολέθρια κακά, τα οποία απορρέουν από τέτοιες καταστάσεις είναι και ο ξεριζωμός των ανθρώπων από εστίες και πάτρια εδάφη προκειμένου να διασωθούν και επαφίενται με εμπιστοσύνη στην καλή θέληση αυτών, οι οποίοι προσφέρονται να τους φιλοξενήσουν όπως-όπως στις δικές τους χώρες. Όσο καλή και αν είναι η φιλοξενία αυτή, η οποία τους προσφέρεται, δεν θα πάψει να τους κυριαρχεί και να τους καταβάλει ο πόνος για όσους δικούς τους και όσα δικά τους επίσης εγκατέλειψαν πίσω τους, γονείς, συζύγους, παιδιά, εκ των οποίων αρκετοί θα έχουν, προφανώς, πέσει θύματα αδυσώπητων βομβαρδισμών και επίγειων σφαιρών.

Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό για τους κατατρεγμένους, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν νέες περιπέτειες στις χώρες φιλοξενίας τους. Και αν εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε κάποια γεγονότα, να που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μας υπενθυμίζει κάποια δια στόματος Joung-ah Ghedini-Williams, επικεφαλής τής παγκόσμιας επικοινωνίας τής Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με αφορμή τους πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι εγκαταλείπουν την χώρα τους:

«Προφανώς όλοι οι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά. Πρέπει να ανησυχείτε για τυχόν δυνητικούς κινδύνους για εμπορία, αλλά και για εκμετάλλευση, σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αυτά είναι τα είδη καταστάσεων που άνθρωποι όπως οι διακινητές προσπαθούν να επωφεληθούν”, όπως δήλωσε προειδοποιώντας, αλλά πόσοι θα τον ακούσουν;

Εντωμεταξύ, η υπηρεσία τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη.

error: Content is protected !!