«Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά «Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά
Δίχτυ προστασίας στα ευάλωτα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά απέναντι στους πλειστηριασμούς απλώνει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ρύθμισης που εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει τη... «Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά

Δίχτυ προστασίας στα ευάλωτα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά απέναντι στους πλειστηριασμούς απλώνει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ρύθμισης που εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει τη Βουλή. Για τουλάχιστον 15 μήνες και έως ότου συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί για περίπου 3.000 με 5.000 νοικοκυριά, τα οποία ωστόσο δεν απαλλάσσονται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ενόσω διαρκεί αυτό το ενδιάμεσο-μεταβατικό πρόγραμμα, που προστατεύει την πρώτη κατοικία τους.

Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν δόση προς τον πιστωτή (τράπεζα, εταιρεία διαχειρισης), σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Η συγκεκριμένη δόση θα καθορίζεται στο 3,% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης δια δώδεκα, ενώ θα συνεισφέρει και το Δημόσιο με ένα ποσό που θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και ανά περίπτωση μπορεί να φτάσει έως τα 210 ευρώ. Μάλιστα, όπως προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείο Οικονομικών, η επιδότηση δεν δύναται να ξεπερνά το 80%  επί της μηνιαία δόσης.

Το σύνολο της δόσης, συμπεριλαμβανομένης και της συνεισφοράς, απομειώνει σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό της απαίτησης του δικαιούχου πιστωτή που λαμβάνει τη δόση.

Απαραίτητη υποσημείωση για τη συμμετοχή του Δημοσίου, είναι η εξής: το Δημόσιο συνεισφέρει για οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4738/2020, στις δόσεις που είναι αναγκαίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει από τον επισπεύδοντα πιστωτή κατά της κυρίας κατοικίας του οφειλέτη ή της διαδικασίας εκποίησης αυτής στο πλαίσιο της πτώχευσης.

Η διαδικασία

Η αίτηση του οφειλέτη για ένταξη στη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας του, μεταβιβάζεται αρχικώς στον επισπεύδοντα πιστωτή (τράπεζα, εταιρεία διαχείρισης). Εφόσον ο τελευταίος αποφανθεί, μετά το πέρας της σχετικής διαδικασίας ελέγχου, ότι ο οφειλέτης πληροί τα εισοδηματικά, περιουσιακά στοιχεία, τότε η αίτηση θα γίνεται δεκτή και θα αποστέλλεται ενημέρωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου στη συνέχεια η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να εκδώσει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών την απόφαση έγκρισης της συνεισφοράς Δημοσίου.  

Η συνεισφορά του Δημοσίου θα παύει αυτοδικαίως είτε με το πέρας των δεκαπέντε (15) μηνών είτε από τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, όποιο από τα δύο γεγονότα προηγηθεί. 

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!