ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ… ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ…
Του Ντίνου Κουμπάτη Όλο και πληθαίνουν οι υποψίες, οι εκτιμήσεις και οι αναφορές, ακόμη και από τους δικούς μας πολιτικούς και πάσης φύσεως ειδήμονες,... ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ…

Του Ντίνου Κουμπάτη

Όλο και πληθαίνουν οι υποψίες, οι εκτιμήσεις και οι αναφορές, ακόμη και από τους δικούς μας πολιτικούς και πάσης φύσεως ειδήμονες, ότι έρχονται δύσκολοι έως τραγικοί καιροί, κατά τους οποίους θα πεινάσουμε ένεκα σιτοδείας, μίας σύγχρονης από εκείνες τις επτά πληγές του Φαραώ.

Η Κίνα, μία μεγάλη δύναμη και απέραντη χώρα σε έκταση και πληθυσμό, από το 2019 κιόλας, προβλέπουσα σαν καλός νοικοκύρης μία τέτοια μελλοντική κατάσταση παγκοσμίως, και ως άλλος προβλέπων και εργατικός εναποθηκευτής μύρμηγξ, φρόντισε να εναποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες παντός είδους τροφών, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία επικείμενη τέτοια κρίση. Η Ουκρανία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γεωργικούς εξαγωγείς καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο. Πριν από την εισβολή, η Ουκρανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές για τις αναδυόμενες αγορές στην Ασία και την Αφρική.

Σύμφωνα με τις στατιστικές λοιπόν, η Ουκρανία παρήγαγε το 49,6% του παγκόσμιου ηλιελαίου, το 10% του παγκόσμιου σιταριού, το 12,6% του παγκόσμιου κριθαριού και το 15,3% του παγκόσμιου αραβοσίτου. Εφέτος η συγκομιδή θα μειωθεί σημαντικά λόγω του πολέμου. Τι μέλλει γενέσθαι του λοιπού, όταν και αυτή ένεκα καταστροφής, και η Ρωσία ένεκα «εμπάργκο», δεν θα βρίσκονται σε θέση να τροφοδοτούν με τα ποσοστά τους, τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και με ενέργεια; Την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προειδοποίησε ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία «υπάρχει κίνδυνος επικείμενου λιμού και πείνας σε πολλά μέρη του κόσμου». Από την άλλη πλευρά, και η Κίνα, ένεκα των πολύ μεγάλων πλημμυρών το περασμένο φθινόπωρο, δηλώνει διά στόματος Προέδρου-της Xi Jinping και υπουργού Γεωργίας Tang Rendgian, ότι το φαινόμενο αυτό, αναστέλλει κατά πολύ την παραγωγικότητα της χώρας. Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Λουΐ Μακρόν εξέφρασε τον φόβο του ότι μετά από δέκα με δώδεκα μήνες, δεν θα υπάρχει ψίχουλο στον κόσμο διαθέσιμο στην διατροφή μας.

Κάθε πολέμου, μύρια όσα κακά έπονται, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται να παραγίνεται το κακό και μάλιστα ως μη ανατρέψιμο.

error: Content is protected !!