Ασυνήθιστο κύμα καύσωνα – Η θερμοκρασία που πιθανώς «έσπασε» κάθε ρεκόρ Ασυνήθιστο κύμα καύσωνα – Η θερμοκρασία που πιθανώς «έσπασε» κάθε ρεκόρ
Άφωνοι και σοκαρισμένοι έμειναν επιστήμονες, όταν ερευνητικός σταθμός στην Ανταρκτική ανέφερε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στο πιο κρύο μέρος της γης! Πιθανότατα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Ειδικότερα, η θερμοκρασία στον ερευνητικό σταθμό Concordia Research station στην... Ασυνήθιστο κύμα καύσωνα – Η θερμοκρασία που πιθανώς «έσπασε» κάθε ρεκόρ

Άφωνοι και σοκαρισμένοι έμειναν επιστήμονες, όταν ερευνητικός σταθμός στην Ανταρκτική ανέφερε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στο πιο κρύο μέρος της γης! Πιθανότατα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Ειδικότερα, η θερμοκρασία στον ερευνητικό σταθμό Concordia Research station στην κορυφή Dome C στο οροπέδιο της Ανταρκτικής -μέρος που είναι γνωστό ως το πιο κρύο στη γη- «εκτινάχθηκε» στους μείον 11,3 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 11,5 βαθμοί Κελσίου) στις 18 Μαρτίου.

Η φυσιολογική -για τον συγκεκριμένο τόπο- θερμοκρασία την ημέρα είναι περίπου μείον 56 Φαρενάιτ (μείον 49 βαθμοί Κελσίου), κάτι που σημαίνει ότι η καταγραφή της 18ης Μαρτίου ήταν περίπου 70 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 38 βαθμοί Κελσίου) θερμότερη από την κανονική. Μάλιστα, εάν ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός καταγράψει πραγματικά αυτή τη συγκεκριμένη μέτρηση, πιθανότατα θα αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ, λένε οι επιστήμονες σύμφωνα με το CNN.

«Φαίνεται ότι έχει θέσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη υπέρβαση θερμοκρασίας πάνω από το κανονικό … που έχει μετρηθεί ποτέ σε καθιερωμένο μετεωρολογικό σταθμό», έγραψε στο Twitter ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth.

Ο Randall Cerveny, καθηγητής γεωγραφικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και εισηγητής για τα Ακραία Ρεκόρ του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, δήλωσε στο CNN ότι αυτού του είδους τα ρεκόρ -πόσο πάνω ή κάτω από το κανονικό είναι μια θερμοκρασία- δεν είναι κάτι που ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός παρακολουθεί ή επαληθεύει. Αλλά ακόμη και έτσι, είπε, αυτή η μέτρηση φαίνεται πως είναι σωστή. 

«Όλα όσα έχω δει, εγώ προσωπικά, σχετικά με την παρατήρηση του Dome C δείχνουν ότι πρόκειται για μια σωστή παρατήρηση», δήλωσε ο Cerveny.

Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζεται πως, ενώ οι -11 βαθμοί Φαρενάιτ δεν είναι ζέστη σε καμία περίπτωση, αυτό που καταγράφηκε είναι ανήκουστο για αυτό το τμήμα της Ανταρκτικής, και οι 70 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο είναι κάτι απίστευτο.

Το πιο κρύο μέρος στη γη;

Η θερμοκρασία του Concordia δεν ήταν ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία μόνο τον Μάρτιο, αλλά ήταν «απόλυτο ρεκόρ» για οποιονδήποτε μήνα, σύμφωνα με τον Etienne Kapikian, μετεωρολόγο της Meteo-France, της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Και δεν ήταν η μόνη τοποθεσία στην οποία σημειώθηκε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών εκείνη την ημέρα.

Το Βοστόκ, η ρωσική ερευνητική βάση που είναι γνωστή για την καταγραφή της ψυχρότερης θερμοκρασίας στον κόσμο, ανέφερε υψηλή θερμοκρασία 0 βαθμούς Φαρενάιτ -63 βαθμούς θερμότερη από τον μέσο όρο της ημέρας.

Η θερμοκρασία αυτή κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του σταθμού για τον Μάρτιο κατά σχεδόν 27 βαθμούς.

Με πάνω από 60 χρόνια δεδομένων, το ρεκόρ αυτό «είναι ανήκουστο στην ιστορία της κλιματολογίας», σύμφωνα με ανάλυση της Meteo-France. Μάλιστα, έπρεπε να συμβεί ένας μοναδικός συνδυασμός μετεωρολογικών γεγονότων προκειμένου η Μητέρα Φύση να ανεβάσει τη θερμοκρασία στην Ανατολική Ανταρκτική εκείνη την ημέρα.

ethnos.gr

error: Content is protected !!