Εθισμός στο διαδίκτυο και εφηβεία Εθισμός στο διαδίκτυο και εφηβεία
Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό , ειδικά νέων ατόμων.  Συχνά συναντάμε νέους, όπου όλη τους η καθημερινότητα... Εθισμός στο διαδίκτυο και εφηβεία

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό , ειδικά νέων ατόμων.  Συχνά συναντάμε νέους, όπου όλη τους η καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από το διαδίκτυο , τις online συνομιλίες , τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους με αποτέλεσμα να αποξενώνονται. Η αποξένωση είναι μια συνθήκη που καθιστά το άτομο μοναχικό με μία αίσθηση αδυναμίας να κοινωνικοποιηθεί με άλλα άτομα και να αφιερώσει το χρόνο του σε εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Οι συνέπειες όμως του εθισμού περιορίζονται άραγε μόνο στη κοινωνική ζωή ενός νέου ;

Δυστυχώς τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά όταν εμφανίζονται σημάδια εθισμού. Εκτός από την έλλειψη κοινωνικής ζωής , αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους , πτώση των σχολικών αποδόσεων μπορεί οι επιπτώσεις να γίνουν εμφανές και τόσο στη ψυχική όσο και στη σωματική υγεία ενός νεαρού ατόμου. Ειδικά στην εφηβεία , όπου οι ορμόνες μπορεί να διαταράσσονται πιο εύκολα ένα παιδί είναι πιο ευάλωτο σε καταθλιπτικά επεισόδια ή σε κρίσεις πανικού , καταστάσεις οι οποίες μπορεί να είναι απόρροια της εντεταμένης απομόνωσής του. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς κάνουν λόγο για αύξηση των εντάσεων στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και την εμφάνιση μιας ξαφνικής επιθετικής συμπεριφοράς του εφήβου. Πιο συγκεκριμένα , ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία εκδήλωσης βίαιης και επιθετικής στάσης του νέου , ιδίως ενός αγοριού που κατά πάσα πιθανότητα είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε βίαια θεάματα.(ηλεκτρονικά παιχνίδια με βίαιο περιεχόμενο)

Ο ψυχικός κόσμος ενός ανθρώπου συνδέεται άρρηκτα με τη φυσική σωματική του κατάσταση.

Τα περιστατικά διαδικτυακού εθισμού που καταγράφονται μπορούν να φανερώσουν μεγάλα ποσοστά εφήβων που παρουσίασαν σωματικές ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια που η ενασχόληση με το διαδίκτυο υπερέβαινε το φυσιολογικό. Οι χρήστες διαμαρτύρονταν για δυσκολίες στον ύπνο ή απότομη αλλαγή του ωραρίου που συνήθιζαν να κοιμούνται. (συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο νυχτερινός ύπνος να αντικατασταθεί με την πολύωρη διαδικτυακή δραστηριότητα). Η έλλειψη ολοκληρωμένων γευμάτων λόγω της ενασχόλησης αυτής καθώς και η κακή ποιότητα του ύπνου επιφέρουν και άλλες σωματικές ενοχλήσεις , όπως ημικρανίες και έντονη κεφαλαλγία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται περιστατικά που υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους  και παθήσεις εξαιτίας της στάσης του σώματός τους.

 Όταν αντιλαμβανόμαστε πως το σώμα μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε καθημερινές δραστηριότητες ή η ψυχική μας κατάσταση είναι ευάλωτη θα πρέπει να αναθεωρήσουμε για τον τρόπο που ζούμε. Αν κάποιος εντοπίσει πως ο  χρόνος που διαθέτει στο διαδίκτυο τον απορροφά από άλλες σημαντικές δραστηριότητες και αποτελεί αιτία ποικίλων συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων καλό θα είναι να επικοινωνήσει άμεσα με κάποιον ειδικό ώστε να αντιμετωπίσει τον εθισμό του. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που έχει αποτελέσει σωτηρία για πολλά παγκόσμια ζητήματα αλλά δεν παύει να ενέχει κινδύνους όταν η χρήση του είναι εσφαλμένη. 

csii.gr

error: Content is protected !!