ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΛΟΖΩΪΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΛΟΖΩΪΣΟΥΜΕ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο γνωστός και αξιόπιστος FAO ανακοίνωσε μετά γνώσεως λόγου ότι όπως έχουν έλθει... ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΛΟΖΩΪΣΟΥΜΕ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο γνωστός και αξιόπιστος FAO ανακοίνωσε μετά γνώσεως λόγου ότι όπως έχουν έλθει τα πράγματα, σε λίγο καιρό μόνον οι πλούσιοι θα έχουν την ευχέρεια να σιτίζονται, ενώ όσοι λαοί θέλησαν να υψώσουν το ανάστημά τους κατά της Ρωσίας, θα ψωμολυσσάξουν, ένεκα του εμπάργκο που με την σειρά της αυτή θα θέσει σε ενέργεια, με στέρηση εξαγωγής φυσικού αερίου, σιτηρών, μεταλλευμάτων και άλλων τινών, προς αντίποινα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο FAO, το σιτάρι αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 19,7%, το καλαμπόκι κατά 19,1%, ενώ η τιμή του κρέατος, πάντα σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 4,8% και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται αύξηση 100% σε αυτές τις τιμές, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την προμήθεια των τροφίμων από τους οικονομικά ασθενέστερους δεδομένου ότι οι αμοιβές των πολιτών, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, έχουν παραμείνει σε επίπεδα προ δεκαετίας.

Στην χώρα μας, ο πληθωρισμός κατά μήνα Μάρτιο άγγιξε το 8,9%, οι τιμές ανέβηκαν αρκετά και σε αρκετά είδη, όπως σε βασικά είδη διατροφής κατά 8,1%, δημητριακά 17,2%, φυτικά έλαια 23,2%, ηλεκτρικό ρεύμα 79% και πάει λέγοντας… Ωστόσο, διαφαίνεται για εμάς η ελπίδα, να μην ανησυχούμε και πολύ, καθώς η Κυβέρνηση συνεχώς μας καθησυχάζει εξαγγέλλοντας την αμέριστη συμπαράστασή της και στήριξη προς τους πολίτες της.

Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ευελπιστεί ότι θα πατάξει κάθε πολεμική ενέργεια κατά της Ουκρανίας με τους δικούς της χειρισμούς, μας ενισχύει με ένα πακέτο ανάκαμψης, ύψους 98 και κάτι δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ήδη προχθές μας παραδόθηκαν τα 3,55 δις, ενώ και ο υπουργός μας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μας διαβεβαιοί πως «Έχουμε σχέδιο για την πλήρη επάρκεια προϊόντων στην αγορά».

Προς επίρρωσιν δε, της αλήθειας, την περασμένη Τετάρτη, ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση της καταγραφής των αποθεμάτων σε βασικές πρώτες ύλες και δημητριακά, όπου και διαπιστώθηκε πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας. Ενδεικτικά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες και σε σογιέλαιο είναι 20,6 εκατομμύρια λίτρα και επαρκούν για εννέα μήνες, ακόμα κι αν δεν γίνει καμία εισαγωγή, και από εκεί και πέρα, πάλι βλέπουμε…

Από την άλλη πλευρά και οι απαξιωμένες μονάδες λιγνίτη θα ξαναλειτουργήσουν, και στο Ιόνιο και την Κρήτη θα ξεκινήσουν εξορύξεις φυσικού αερίου, και πολλές άλλες ακόμη ελπίδες επωάζονται. Δεν αναφέρεται πουθενά κάτι για μείωση πληθωρισμού και πτώση της δυσβάσταχτης ακρίβειας, αλλά όλο και κάτι θα υπάρχει, έστω και σαν σκέψη.

error: Content is protected !!