ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Στα 1,733 δις ευρώ έφτασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ενώ το... ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Στα 1,733 δις ευρώ έφτασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ενώ το συνολικό ποσό έχει διαμορφωθεί πλέον στα 113,040 δισ. Ευρώ, στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι απλήρωτοι φόροι στο πρώτο δίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 2,536 δισ. ευρώ ενώ τα νέα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,641 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατομμύρια οφείλει ένα και μόνο πρόσωπο.

Το σύνολο των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εμφάνισε οριακή μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς διαμορφώθηκε σε 4.087.432 άτομα έναντι 4.140.400. Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί πλησιάζουν το 50% και , σύμφωνα πάντα με τις στατιστικές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, 2. Ο20 892 οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε την Πέμπτη ότι ο οργανισμός θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, ο αντίκτυπος της οποίας θα συμβάλει σε υποβαθμίσεις για 143 οικονομίες εφέτος, αντιπροσωπεύοντας το 86% του παγκόσμιου ΑΕΠ.



Η δε διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε μια ομιλία της το ανακοίνωσε ορθά-κοφτά το πρόβλημα, με αυτά τα λόγια: «Για να το θέσω απλά: αντιμετωπίζουμε μια σοβαρότερη κρίση από τον πόλεμο», αν και το «World Economic Outlook» που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2022 και πάντως πριν την έκρηξη του πολέμου, είχε αναφέρει πως το ΔΝΤ μείωσε ήδη την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη για το τρέχον έτος κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα στο 4,4%, καθώς και ότι οι οικονομίες αντιμετώπιζαν προβλήματα εφοδιασμού, υψηλότερο πληθωρισμό, χρέος ρεκόρ και συνεχή αβεβαιότητα.

Επανερχόμενοι στη χώρα μας, όπου από πέρυσι αλλά χωρίς να φτάνουν, μυθολογούνται ή προβλέπονται κοινοβουλευτικές εκλογές και όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει τα της φθίνουσας έως καταρρέουσας οικονομίας, η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ανακοινώνει, αν εκλεγεί, χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης, κατώτερο μισθό 800 ευρώ, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα, παρέμβαση στην Δημόσια ΔΕ, επιστροφή της 13ης σύνταξης, διαγραφή χρεών πανδημίας, στέγη για ζευγάρια, επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, και όλα αυτά μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησής του.

Από την άλλη πλευρά, το ΚΙΝΑΛ δια στόματος προέδρου του και αυτό, υπόσχεται φθηνά ενοίκια για νέα ζευγάρια και ευάλωτους οικονομικά, ενώ η Κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση υποσχόμενη και αυτή επαναφορά της 13ης σύνταξης στα υπερήφανα γηρατειά, αύξηση κατά 6% από Πρωτομαγιά αύξηση επίσης στις συντάξεις κατά 4,5% και νέα μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις γιορτές του Πάσχα. Με τέτοιες υποσχέσεις ένθεν και κείσαι, οι συνταξιούχοι, οι εργάτες, οι αγρότες και όλοι οι άλλοι βρίσκονται εν αναμονή και καρτερία της πραγματοποίησης των εξαγγελιών όλων αυτών.

error: Content is protected !!