ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ο κώδων του κινδύνου εκρούσθη, και αντήχησε σε όλον τον κόσμο, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες θεωρεί το δολάριο... ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ο κώδων του κινδύνου εκρούσθη, και αντήχησε σε όλον τον κόσμο, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες θεωρεί το δολάριο ως ιερό και απαραβίαστο, παγκόσμιο εθνικό νόμισμα. Φαίνεται όμως πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν άλλα κατά νου, προβλέπουν και προετοιμάζουν ένα νέο staus quo το, οποίο αν τελικά λειτουργήσει και επιτύχει, θα έχει μετατρέψει σε ιστορική μνήμη το νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και θα έχει παραδώσει τα σκήπτρα της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε άλλα χέρια.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, ο προεδρικός σύμβουλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 2008 μέχρι το 2011, Ανουάρ Γκαργκάς, θεωρεί ότι η δυτική ηγεμονία επί του διεθνούς συστήματος βρίσκεται στις τελευταίες της μέρες και όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Το διεθνές σύστημα σήμερα που βρίσκεται υπό τη δυτική ηγεμονία ζει τις τελευταίες του ημέρες. Έρχονται οι χώρες της Ανατολής»  σε αντικατάσταση, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δε δηλώσεις του αυτές, θεωρούνται ως προέκταση πλέον αυτών των οποίων από μακρού πρεσβεύουν Κίνα και Ρωσία. Και κατέληξε επισημαίνοντας πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «αναθεωρούν τις συμμαχίες τους και εξετάζουν ποιες είναι κατάλληλες για τα συμφέροντά τους».

Ο ειρημένος διπλωμάτης έθεσε επίσης επί τάπητος την αντίδραση των Εμιράτων, ο δυτικός κόσμος να έχει διαιρεθεί σε δύο πολιτικοκοινωνικά μέρη, από την  μία πλευρά σε χώρες οι οποίες επιβάλλουν την άποψή τους και από την άλλη σε αντιτιθέμενες, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρόεδρος Μπάϊντεν. «Η Κίνα σήμερα είναι ένας σημαντικός οικονομικός και τεχνολογικός παίκτης και ένας πολύ σημαντικός πολιτικός παίκτης, αν και δεν θα την βάλουμε στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ για τώρα, αλλά αυτές οι αλλαγές δείχνουν ότι η μετατροπή είναι ο κανόνας, σε ένα ευπαθές διεθνές σύστημα χωρίς σταθερότητα» κατέληξε.

Προφανές φαίνεται το ότι τα Εμιράτα προσβλέπουν σε ένα διαφορετικό μέλλον για την διακυβέρνηση του κόσμου μας, όπου νέοι παράγοντες θα λάβουν στα χέρια τους, και  ίσως σύντομα, κατά την άποψή τους, τα ηνία.

error: Content is protected !!