Οδηγίες για ασφαλείς πασχαλινές διακοπές χωρίς παιδικούς τραυματισμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 21 Απριλίου 2022 fonisalaminas
Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή παιδικών ατυχημάτων κατά την περίοδο του Πάσχα, εξέδωσε το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος». Όπως διαπιστώνουν οι αρμόδιοι, κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών όπου τα σχολεία είναι κλειστά, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι με αποτέλεσμα να συμβαίνουν και πολλά παιδικά ατυχήματα. Έτσι οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να γνωρίζουν πως:
1. Εκατοντάδες παιδιά έχουν τραυματιστεί από βεγγαλικά και δυναμιτάκια. Για τον λόγο αυτό συνιστάται η αγορά μόνο εγκεκριμένων βεγγαλικών και ο έλεγχος της ημερομηνίας λήξης τους. Τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα και να μην πειραματίζονται με αυτοσχέδιες κατασκευές. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να μεταφέρουν δυναμιτάκια στην τσέπη τους, καθώς με την τριβή είναι πιθανό να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Πρέπει να επισημανθεί στα παιδιά να μην πετούν δυναμιτάκια σε άλλους όπως και να μην ανάβουν βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά. Επίσης, τα πυροτεχνήματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάμεσα σε πολύ κόσμο, όπως επίσης και μακριά από ξερά χόρτα για να μην προκληθεί πυρκαγιά.
2. Προκειμένου να αποφευχθούν εγκαύματα, τα παιδιά δεν θα πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα κατά την βαφή των αυγών και την παρασκευή γλυκών. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις λαμπάδες που είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και να εξηγούν στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατούν.
3. Iδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν γύρω βρίσκονται ψησταριές και σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα προκαλούν σοβαρά εγκαύματα. Στις βόλτες στην εξοχή φροντίζουμε τα παιδιά να έχουν τα κατάλληλα ρούχα και κλειστά παπούτσια, ώστε να προφυλαχτούν από έντομα και ερπετά. Εάν ασχοληθούμε με την κηπουρική, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη φύλαξη των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων.
4. Οι διακοπές και ο ωραίος καιρός είναι συχνά αφορμή για βόλτες με ποδήλατο. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά να φοράνε κράνος, ώστε να αποφεύγουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε σωστά τη ζώνη ασφαλείας και να κάθονται στο πίσω κάθισμα. Eάν τα παιδιά μας απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους. Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά – επιβάτες, ενοχλούν και αποσυντονίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται. Πρέπει επίσης, να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» το Σωματείο πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αττικής, ενημερώνοντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν. Σε περιοχές εκτός Αττικής, αποστέλλονται τα ενημερωτικά φυλλάδια του σωματείου με συμβουλές πρόληψης για τις διάφορες κατηγορίες ατυχημάτων. Τις παρουσιάσεις για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων έχουν παρακολουθήσει 50.624 παιδιά και 3.157 εκπαιδευτικοί και γονείς.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σωματείο στο 210 6741 933 ή στο info@pedtrauma.gr.
ΑΠΕ ΜΠΕ