ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΟΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΟΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ημέρα της Γης απόψε και, παράλληλα, της ανεκδιήγητης υποκρισίας των Ανθρώπων! Ημέρα «περίσκεψης» και εκτίμησης, η οποία όμως τιμάται νύχτα... ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΟΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ημέρα της Γης απόψε και, παράλληλα, της ανεκδιήγητης υποκρισίας των Ανθρώπων! Ημέρα «περίσκεψης» και εκτίμησης, η οποία όμως τιμάται νύχτα με το σβήσιμο των φώτων σε όλον τον πλανήτη για μία ολόκληρη ώρα και χωρίς να έχω καταλάβει τον συμβολισμό. Ωστόσο, η φαεινή έμπνευση οφείλεται σε κάποιον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόννελλ, ο οποίος το 1969 το πρότεινε σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο, και όλοι οι σύνεδροι το υιοθέτησαν με άκρατο ενθουσιασμό και από την επόμενη χρονιά ξεκίνησε ο εορτασμός της σε 190 χώρες του κόσμου, οι οποίες φαίνεται να γνωρίζουν την διαφορά σκότους και φωτός.

Γιατί επελέγη αυτή η συγκεκριμένη ημερομηνία; Μα, διότι εκείνη ακριβώς την ημέρα παρατηρείται στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης η Εαρινή Ισημερία και ίσως θεώρησαν σωστό να την «σπάσουν» με μίας ώρας απόλυτο σκοτάδι. Την ιδέα υιοθέτησε τότε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Νέλσον, ο οποίος είχε στεναχωρηθεί καθώς τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς είχαν εξολοθρευτεί 3.500 πτηνά στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, καθώς επίσης δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, από μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα, η οποία το είχε πλήξει. Την πρώτη χρονιά, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος τής χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλουμένων ειδών. Και έπειτα; Έπειτα, όλα συνέχισαν όπως πρώτα, χειρότερα από πρώτα, με εκατομμύρια εκτάρια καμένων δασών παγκοσμίως κατ’ έτος, με απόλυτη, όπως ανακαλύπτουν, μόλυνση της ατμόσφαιρας, των θαλασσών, των βιοτόπων, των λιμνών και των ποταμών, με απόβλητα παντός είδους να κατακλύζουν τον πλανήτη και πυρηνικές εκρήξεις παντού, και φυσικά τα πτηνά να εξολοθρεύονται εσαεί και από κυνηγούς και από φυσικές καταστροφές. Ίσως γι’ αυτό υιοθετήθηκε έκτοτε η νυχτερινή ώρα για πλήρη συσκότιση. Η νύχτα τα πάντα κρύβει, ακόμη και την μόλυνση της Γης.

error: Content is protected !!