Εθισμός στο διαδίκτυο: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πολύωρης χρήσης διαδικτύου στον εγκέφαλο; Εθισμός στο διαδίκτυο: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πολύωρης χρήσης διαδικτύου στον εγκέφαλο;
Παίζεις διαδικτυακά παιχνίδια σε υπερβολικό βαθμό; Ψωνίζεις online παρορμητικά; Δε μπορείς να σταματήσεις να ελέγχεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η υπερβολική χρήση του υπολογιστή... Εθισμός στο διαδίκτυο: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πολύωρης χρήσης διαδικτύου στον εγκέφαλο;

Παίζεις διαδικτυακά παιχνίδια σε υπερβολικό βαθμό; Ψωνίζεις online παρορμητικά; Δε μπορείς να σταματήσεις να ελέγχεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η υπερβολική χρήση του υπολογιστή σου παρεμβαίνει στην καθημερινή σου ζωή (τις σχέσεις, τη δουλειά, το σχολείο); Αν έχεις απαντήσει ναι σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, είναι πιθανό να έχεις Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο ή να κάνεις Προβληματική Χρήση Διαδικτύου, όπως αλλιώς λέγεται. 

Κάποιοι επιστήμονες έχουν βρει ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που πάσχουν από τη Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο είναι παρόμοιος με εκείνον των ατόμων που πάσχουν από εξάρτηση από ουσίες, όπως είναι το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. 

Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στη Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο και την αλλαγή της εγκεφαλικής δομής. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζεται σημαντικά η ποσότητα της λευκής ουσίας (τμήμα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, στο οποίο εκτείνονται οι νευράξονες των νευρικών κυττάρων, το οποίο επηρεάζει τις λειτουργίες μάθησης) και της φαιάς ουσίας (τμήμα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, το οποίο περιέχει κυτταρικά σώματα των νευρικών και άλλων κυττάρων κυττάρων) σε περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται με τη μνήμη λεπτομερειών, την προσοχή, τον σχεδιασμό και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων. 



Κάποιοι ερευνητές, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι μία από τις αιτίες της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο είναι το γεγονός ότι οι δομικές αλλαγές στις προμετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου δημιουργούν βλάβη στην ικανότητα των ατόμων να θέτουν προτεραιότητες στη ζωή τους και να ιεραρχούν τα καθήκοντά τους. Τα άτομα με εθισμό στο διαδίκτυο δυσκολεύονται να βάλουν σε τάξη τη ζωή τους, να ολοκληρώσουν απλά καθημερινά καθήκοντα, καθώς το διαδίκτυο έχει επικρατήσει έναντι των καθημερινών καθηκόντων. 

Επιπλέον, ομοίως με άλλες διαταραχές εξάρτησης, η Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο φαίνεται να επηρεάζει το κέντρο απόλαυσης του εγκεφάλου. Η εθιστική συμπεριφορά ενεργοποιεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης (νευροδιαβιβαστής που ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης). Με το πέρασμα του χρόνου, όλο και περισσότερη (διαδικτυακή) δραστηριότητα χρειάζεται, προκειμένου να επιφέρει την ίδια απόκριση απόλαυσης, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο εξάρτηση. 

Αυτό σημαίνει ότι αν βρίσκεις τα διαδικτυακά παιχνίδια ή τις διαδικτυακές αγορές μία ευχάριστη δραστηριότητα και πάσχεις από Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο, θα χρειαστεί να επιδοθείς όλο και πιο πολύ σε αυτή τη δραστηριότητα, προκειμένου να αισθανθείς το ίδιο ευχάριστο συναίσθημα που αισθανόσουν πριν την εξάρτηση. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό αν η Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο είναι αυτή που προκαλεί τις αλλαγές στον εγκέφαλο ή αν υπάρχει ήδη μια προδιάθεση ή δυσλειτουργία στα άτομα που τα οδηγεί σε εθιστικές συμπεριφορές ή αν εντέλει πρόκειται για αμφίδρομες καταστάσεις. 

Ας μη λησμονούμε ότι η Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο τις περισσότερες φορές αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, ένα σύμπτωμα και όχι την αιτία του προβλήματος. Πολλά άτομα θεωρούν το διαδίκτυο ως “καταφύγιο”, έναν τρόπο να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους ή τα δύσκολα συναισθήματα. Για αυτό κρίνεται αναγκαία η συμβολή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο εσείς ή να έχει κάποιο άτομο στο περιβάλλον σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την επιστημονική ομάδα του CSI Institute στο τηλέφωνο 215 215 1011 ή στο email info@csii.gr.

csii.gr

error: Content is protected !!