ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η πείνα στο Κέρας της Αφρικής θα μπορούσε να επηρεάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους ανακοίνωσε μετά... ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η πείνα στο Κέρας της Αφρικής θα μπορούσε να επηρεάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους ανακοίνωσε μετά γνώσεως λόγου την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για δύο και μόνο λόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι να συνεχίσει η κακοκαιρία μετά βροχών, ο άλλος είναι η ουκρανική κρίση και ένας τρίτος το ότι «Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού» (WFP) προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει γρήγορα για τις οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν», καθώς είπε ο Στέφαν Ντιζαρίκ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η πιο πρόσφατη έκκληση του WFP τον Φεβρουάριο, συγκέντρωσε λιγότερο από το 4% των απαιτούμενων κεφαλαίων. Για την Αφρική που συνήθως αντιμετωπίζει ξηρασία, είναι επιζήμιες οι βροχές, αλλά για τους πλούσιους του πλανήτη, μάλλον υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία και παντελής αποφασιστικότητα ως προς το να βάλουν και λιγάκι το χέρι στην τσέπη. Τους επόμενους έξι μήνες, το WFP χρειάζεται 473 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την βοήθεια σε όλη την Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία, η οποία τελευταία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού, και καθώς περίπου 500.000 Κενυάτες βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τα καταστροφικά επίπεδα πείνας, τα ποσοστά υποσιτισμού στην Αιθιοπία είναι πολύ πάνω από τα όρια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα πάντα με το WFP.



Στον αντίποδα τώρα βρίσκεται το Αφγανιστάν, όπου την περασμένη, επίσης, εβδομάδα καταστράφηκαν τετρακόσιοι πενήντα τόνοι ληγμένων τροφίμων, τα οποία κάποιοι κρατούσαν σε αποθήκες. Δυστυχώς, αυτός ο περίεργος και ανάλγητος κόσμος στον οποίον ζούμε και τον κυβερνά το χρήμα, έτσι εννοεί την ζωή επί της Γης και έτσι συμπεριφέρεται. Οι λίγοι διαθέτουν περισσεύματα και τα πετούν στα σκουπίδια, ενώ οι πολλοί λιμοκτονούν και πεθαίνουν. Όχι, δεν ζούμε στα πλαίσια ενός κόσμου «αγγελικά πλασμένου», όπως εσφαλμένα τον χαρακτήρισε ο ποιητής.

error: Content is protected !!