ΑΦΙΕΡΩΜΑ. «Η ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ» ΑΦΙΕΡΩΜΑ. «Η ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ»
αφιέρωμα στην έντυπη μορφή της “Φωνής της Σαλαμίνας” – Μάρτιος – Απρίλιος 2022 Είπαν για την Ορσία, την ιέρεια της εξωστρέφειας της Σαλαμίνας, για... ΑΦΙΕΡΩΜΑ. «Η ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ»

αφιέρωμα στην έντυπη μορφή
της “Φωνής της Σαλαμίνας”
– Μάρτιος – Απρίλιος 2022

Είπαν για την Ορσία, την ιέρεια της εξωστρέφειας της Σαλαμίνας, για την γυναίκα που με θέληση και αποφασιστικότητα, έχτισε τις γέφυρες να περπατήσουν οι συνεχιστές του έργου της.

Σε όλους εσάς που ξέρατε, ακούσατε και περιγράψατε την μητέρα μου με λόγια που με γέμισαν με υπερηφάνεια, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό από καρδιάς σήμερα θα σας δώσω την απάντηση γιατί ήταν έτσι αυτή η γυναίκα.
Η απάντηση απλή, Η Ορσία μας αγαπούσε την ζωή. Αυτό ήταν η πηγή όλων των χαρισμάτων της. Ήταν πρώτα ερωτευμένη με το όνομα της ίδιας της λέξης “Ζωή” και μετά με τ’ άλλα. Ήταν η ευχή – συμβουλή που μου έδινε συχνά.

“Να αγαπάς τη ζωή, να μετράς, να ανεβαίνεις και να απολαμβάνεις τα σκαλοπάτια της ένα – ένα”, μου έλεγε ξανά και ξανά.

Επίσης αγαπούσε τους ανθρώπους και η αδυναμία της ήταν τα παιδιά. Θεωρούσε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον, η επόμενη μορφή της κοινωνίας σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, έλεγε. Γι’ αυτό όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα διάλεξε κάτι σχετικό με το παιδί και δημιούργησε την Παλέτα, το κατάστημά της.

Δυστυχώς η δική της πορεία διακόπηκε νωρίς από μία δύσκολη και σπάνια μορφή αρρώστιας.
Σας διαβεβαιώ πως δεν φοβήθηκε στιγμή.

Κλονίστηκε, πάλεψε και παιδεύτηκε πολύ, αλλά δεν γονάτισε.
Με τόλμη, αξιοπρέπεια και δυναμισμό αντιμετώπισε όλα τα στάδια της αρρώστια της. Όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που την γνώρισαν, την θαύμασαν.

Μαμά, έφυγες νωρίς, δεν ξέρω το γιατί, αλλά θέλω να έρχεσαι στον ύπνο μου και στο ξύπνιο μου, να κουβεντιάζουμε, να συμφωνούμε, να διαφωνούμε, να με παινεύεις ή να με συνετίζεις.

Σε παρακαλώ να παραμείνεις πυξίδα της ζωής μου για να φτάσω εκεί που θέλω, αλλιώς αν μ’ αφήσεις θα χαθώ.
Ήσουν ο λόγος σε ότι έκανα και τώρα μέσα στον πόνο και στο πενθος μου για τον ξαφνικό χαμό σου, ψάχνω λόγο για να ζήσω.
Καλό σου ταξίδι, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει

Η κόρη σου.


Η Ορσία ήταν ένα πολύ σπουδαίο κορίτσι και πολύ δραστήριο από τα νεανικά της χρόνια. Υπήρξε άμεση συνεργάτης του μακαριστού Γέροντος μας, Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου στα χρόνια της λαμπράς ιερατικής του διακονίας στο νησί της Σαλαμίνος, όπου ανεδείχθη αληθινός πνευματικός πατέρας πολλών παιδιών και εμπνευσμένος οδηγός της νεότητος. Κοντά του γνωρίσαμε και την θρυλική Ορσία, η οποία διακατέχονταν από ένθεο ζήλο, αυθόρμητο δυναμισμό, υψηλούς οραματισμούς, ευγένεια ψυχής και δύναμη πολλή. Όλα αυτά εκπήγαζαν από τον πλούσιο εσωτερικό της κόσμο, τις όμορφες οικογενειακές της καταβολές και από την διάθεσή της να σημειώνει εκείνη και οι γύρω της πάντα επιτυχίες. Την ενθυμούμαι να ηγείται στις εορτές των κατηχητικών μας σχολείων, να γράφει με τον ωραίο γραφικό της χαρακτήρα ημέρα και νύχτα κείμενα, άρθρα, κάρτες και προσκλητήρια για το έργο αυτό, να αγωνίζεται για την κατά θεόν ανατροφή των μικρών παιδιών και ακόμη να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στα έργα των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, της φιλαλληλίας, του εθελοντισμού, της αιμοδοσίας, του αθλητισμού και τόσων άλλων δραστηριοτήτων… Χαρακτήρας ιδιαίτερα δυναμικός, οξυνούστατη και ανήσυχη, άνοιγε νέους δρόμους για τους ανθρώπους του νησιού μας, κυρίως τους νέους, για τους οποίους πίστευε, ότι εάν τους στηρίξουμε, η εκκλησία, η πατρίδα, η πολιτεία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, θα έχουν πληρότητα στην καρδιά τους και δεν θα ακολουθήσουν άλλες ατραπούς … Τα τελευταία της λόγια, που μου είπε λίγο πριν εκδημήσει προς Κύριον, ήταν: “πάτερ μου, μόλις γίνω καλά θέλω να πάμε μία εκδρομή σε ένα μοναστήρι και στον δρόμο να τραγουδάμε τα τραγούδια του κατηχητικού, αυτά που μας έμαθε ο αείμνηστος Γέροντας μας Ιγνάτιος, τα έχω τόσο πολύ νοσταλγήσει…”, ενώ μου είπε ακόμη κάποια πολύ ωραία προσωπικά της ενθυμήματα και μου απηύθυνε πολύ όμορφες καρδιακές ευχές, τις οποίες κρατώ και θα κρατώ πάντοτε μέσα στο θησαυροφυλάκιο της ταπεινής μου καρδίας, έως της κοινής μας συναντήσεως στην βασιλεία των Ουρανών! Πιστεύω ότι η Ορσία θα είναι πολύ ευτυχισμένη και χαρούμενη στην ποθεινή μας πατρίδα και θα εύχεται από ‘κει για όλους μας, για την μητέρα της, τα παιδιά της, τον σύζυγό της, την αδελφή της, τους οικείους της και για την ευρύτερη πνευματική της οικογένεια. Καλή ανάπαυση και καλή συνάντηση αγαπητή μας Ορσία!

Αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας

Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε και να αποχαιρετήσουμε την Επίτιμη Πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου Σαλαμίνας, Προέδρος του Ναυτικού Ομίλου Σαλαμίνας και φίλη Ορσία Ραπαντζίκου, η προσφορά της οποίας ήταν ανεκτίμητη.

Ορσία μας,
Δύο μονάχα λόγια από καρδιάς που θα σε συνοδεύσουν στην τελευταία σου κατοικία. Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, οι δικοί σου άνθρωποι για να σε χαιρετήσουμε.

Είναι λυπηρό να χάνεις δικούς σου ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και όταν το συνειδητοποιείς νιώθεις την απουσία και το κενό που αφήνει.

Η καρδιά σου έπαψε να δίνει μήνυμα ζωής.
Πέταξε στα ουράνια η λαμπρή ψυχή σου.
Μια καρδιά που ήταν γεμάτη ευαισθησία και καλοσύνη.

Ήσουν η προσωποποίηση της υπευθυνότητας, της αξιοπρέπειας και με αρχές στον εργασιακό σου χώρο και στις κοινωνικές σου δραστηριότητες.
Με την λογική και το συναίσθημα διέγραψες μια αξιόλογη και αξιοθαύμαστη πορεία. με σεβασμό και διάθεση προσφοράς στους γύρω σου.

Αγάπησες πολύ τον τόπο σου, το νησί σου, την Σαλαμίνα. Πάλεψες γι’ αυτήν. Υπεράσπιζες με όλη την δύναμη της ψυχής σου τα συμφέροντα των συναδέλφων σου, των συντοπιτών σου. Το όραμά σου ήταν η προβολή του νησιού σε άλλα κράτη. Σε άλλες χώρες μακρινές και τα κατάφερες.
Ως πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Σαλαμίνας πρόσφερες ένα τεράστιο έργο στον τουρισμό και στην επιχειρηματικότητα της Σαλαμίνας σφραγίζοντας της εμπορική και επιχειρηματική ζωή της.

Ως πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Σαλαμίνας (Ναυταθλητισμό) προέτρεπες τα νέα παιδιά να προσέρχονται στον αθλητισμό και να υιοθετούν τις αξίες τους.
Ήσουν άξια σύζυγος, άξια μητέρα, άξια φίλη, άξιος άνθρωπος.

Ορσία μας,

Την 25 Μαρτίου, ημέρα ελευθερία και περηφάνειας, ως γνήσια Ελληνίδα, κατέθεσες ολόκληρη την ψυχή σου μέσα από ένα στεφάνι…
Απήγγειλες τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού και μας αποχαιρέτησες όλους.

Σήμερα θα σε δεχθεί η Σαλαμίνια Γη που πάνω της περπάτησες Περήφανα με το κεφάλι ψηλά.
Εύχομαι ο θεός να σκύψει από τα Ουράνια και να απλώσει βάλσαμο παρηγοριάς στις καρδιές των δικών σου ανθρώπων για τον αβάσταχτο πόνο της απώλειά σου.

Ο Πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου
Κωνσταντίνος Σπετσιωτάκης


Έφυγες νωρίς, αλλά εμείς έχουμε το έργο σου να σε θυμίζει.
Ευαισθησία, αξιοπρέπεια, συλλογικότητα και εξωστρέφεια ήταν αξίες δεδομένες και ακλόνητες για εσένα, έτσι ακριβώς όπως πορεύτηκες στην ζωή σου τελικά.
Όλοι μας θα σε θυμόμαστε γιατί κάθε δράση σου είχε κάποιο βαθύτερο νόημα και μήνυμα ταυτόχρονα, γι’ αυτό ξεχώρισες.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές στους δρόμους, επειδή σου άρεσε να βλέπεις τον κόσμο στον δρόμο να περπατάει, να καμαρώνει, τα παιδιά να λένε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ποιήματα, να κοιτάνε βιτρίνες και να διασκεδάζουν όλοι μαζί αλλάζοντας την συνηθισμένη εικόνα των δρόμων.

Η ελιά της Όρσας θα θυμίζει το πάθος σου για αποκατάσταση και ανάδειξη με κάθε τρόπο του νησιού μας. Επειδή για ‘σένα όλα ήταν δυνατά.
Δεν δίστασες να τολμήσεις διαφορετικά πράγματα και ελάχιστα μπορούσαν να σε εμποδίσουν στην υλοποίηση των ιδεών σου. Ξεπερνούσες τις δυσκολίες, οργανώνοντας προσεκτικά τα βήματά σου ένα – ένα.
Με χαρά και υπερηφάνεια η δημοτική αρχή και η περιφέρεια συνεργαζόντουσαν μαζί σου κάθε φορά επειδή είχες έναν δικό σου, μοναδικό τρόπο να κερδίζεις την εμπιστοσύνη τους. Έτσι όποια διοργάνωση και δράση στο νησί είχε την σφραγίδα σου η επιτυχία ήταν δεδομένη.
Η ομαλή διεξαγωγή των διεθνών αγώνων jet ski είχε τεράστια απιτυχία επειδή έτρεχες για μήνες, θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο και κόπο. Η άριστη φιλοξενία των αθλητών, ειδικά των ξένων και η ασφάλειά τους ήταν για σένα η αποτελεσματικότερη προβολή του νησιού. “Αφήστε τους να έρθουν, θα περάσουν καλά και θα έρθουν ξανά μόνοι τους.”, έλεγες. “Το ίδιο το νησί θα τους κερδίσει αν περάσουν όμορφα” τόνιζες στους χορηγούς.
Η συνέχιση του mountain bike στα Κανάκια είχε γίνει προσωπικός σου στόχος πια, επειδή έβλεπες τα περιθώρια ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, εσύ και λίγοι ακόμα εντόπισαν τον κερδοφόρο συνδυασμό βουνό και θάλασσα μία ανάσα από την πρωτεύουσα της χώρας.
Δημοσιογράφοι, κανάλια και τουριστικοί πράκτορες ήρθαν στην Σαλαμίνα επειδή εσύ τους έφερες. Πρότζεκτ όπως το “Πάμε τσάρκα” υλοποιήθηκε προβάλλοντας τον τόπο και την τοπική επιχειρηματικότητα γιατί εσύ το συντόνισες. Όταν έπεφτε στην αντίληψή σου η οποιαδήποτε άδικη και αναίτια αναφορά για τον τόπο σου, εσύ ήσουν έτοιμη να υπερασπιστείς το νησί δυναμικά και αποφασιστικά και εφημερίδες εγχώριας κυκλοφορίας δημοσίευαν δηλώσεις σου.

Χάρηκες και ανέδειξες τοπικά προϊόντα, πήγες φορτωμένη με δώρα τέτοια στην Ρουμανία για να κάνεις τους ξένους να μιλούν για την Σαλαμίνα.
Συμμετείχες στον ναυταθλητισμό και γενικά στήριξες όσο μπόρεσες τον αθλητισμό, φροντίζοντας τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους και την διεξαγωγή αγώνων όπως τρίαθλο κτλ, βλέποντας τα οφέλη του αθλητισμού, ειδικά στους νέους και την τόνωση που μπορούσαν να φέρουν στην τοπική αγορά ταυτόχρονα.
Αγάπησες την τοπική αγορά και νοιάστηκες γι’ αυτήν στηρίζοντας δράσεις όπως το φεστιβάλ γαστρονομίας, ώστε να έχουν χώρο και χρόνο ανάδειξης τα τοπικά εστιατόρια. Επέμενες για την πεζοδρόμηση σε παραλιακό τμήμα του νησιού ώστε όλοι μαζί, περαστικοί, πελάτες και εργαζόμενοι να περπατάμε με ασφάλεια τους καλοκαιρινούς μήνες όπως σε άλλα νησιά.
Θερμή υποστηρικτής των τεχνών και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και γενικότερα κάθε πολιτιστικής δράσης.
Έδινες μάχη με τον καρκίνο εδώ και καιρό με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο. Αποχαιρέτησες την Σαλαμίνα όταν κατέθεσες στεφάνι την 25η Μαρτίου περήφανη.
Κάτι ξεχώριζε σ΄΄ε σένα πάντα. Σου άρεσε να μαθαίνεις η ίδια και μετά στους άλλους. Είχες όραμα και πάλευες να το μεταδώσεις. Συνήθως έδινες πιο πολλά απ΄ όσα έπαιρνες. Κοιτούσες λίγο αλλά έβλεπες πολλά και μπροστά.
Η ζωή σου ήταν σύντομη, όμως έχεις ήδη βάλει την υπογραφή σου για λαμπρό μέλλον επειδή έχτισες τις γέφυρες να περπατήσουν οι συνεχιστές του έργου σου.

Μας έχεις ήδη λείψει πολύ…


Το σεμνό μήνυμα
της Aντιπεριφερειάρχου

Έφυγε μια δυναμική γυναίκα.
Παράδειγμα προς μίμηση για ολες τις γυναίκες και οχι μόνο…

Μας δίδαξε ενότητα και ανιδιοτελή αγάπη για το νησί…
Καλό ταξίδι Ορσία μου… δεν προλάβαμε…


Είναι πολύ δύσκολη η στιγμή αυτή που βρίσκομαι σήμερα, συνεργάτιδα και φίλη μου Ορσία, και πολύ δύσκολος ένας τόσο απρόσμενος αποχαιρετισμός, για αυτό το ξαφνικό και πρόωρο ταξίδι σου, που πολύ φοβάμαι ότι τα λόγια μου θα είναι φτωχά.
Είχα την τιμή και την ευτυχία να γνωριστούμε, να συμπορευτούμε και να αγωνιστούμε μαζί για έναν κοινό σκοπό, με ανιδιοτελή και αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Η προσφορά και το έργο σου μεγάλο, αφού μέχρι προχθές και παρά τις όλες σου δυσκολίες, δεν έπαψες να σκέφτεσαι νέες δράσεις, να αγωνιάς για τον Εμπορικό Σύλλογο και τα μέλη του και να συζητάς την πρόοδο και να εξωστρέφεια του. Συζητήσεις πάντα ευχάριστες και δυναμικές, αφού μέχρι και πρότινος στεκόσουν όρθια και δυνατή, με ύφος πάντοτε χαρούμενο και λόγια σοφά και μετρημένα.
Ήταν αυτή η στιγμή που σε έκανε πάντα μια αισιόδοξη ματιά για τα πράγματα. Θετικός άνθρωπος, συνήθιζες να λες σε κάθε ευκαιρία «τα καλύτερα έρχονται». Και το πίστευες. Γιατί μαχόσουν για τα καλύτερα.
Ειδικά στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ, να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το πνεύμα αισιοδοξίας, που σε ενέπνεε, μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής σου.

Τίμια, ιδεολόγος και αγωνίστρια της ζωής, με διάθεση προσφοράς στους κοινωνικούς και συλλογικούς αγώνες. Ακούραστη υπηρέτης του νησιού που τόσο αγαπούσες. Φεύγεις Ορσία και αφήνεις ένα κενό στον τόπο, στην κοινωνία και σε όλους εμάς τους φίλους και τους συνεργάτες σου. Όμως δε θα ξεχαστείς, διότι το άξιο και δημιουργικό πέρασμα σου από αυτόν τον κόσμο δεν πρόκειται να σβήσει. Πάντα θα σε θυμόμαστε και πάντα θα σε αγαπάμε. Θα μας λείψεις πολύ. Σε όλους μας θα λείψεις, για την αγάπη σου, για το γέλιο σου, για τις κουβέντες σου, για το πάθος σου. Θα μας λείψει το γνήσιο που αντιπροσώπευες.
Εκ μέρους όλων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του προέδρου κ. Παπαμανώλη Ντόζα Γεώργιο και της διοίκησης του, καθώς και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας του προέδρου κ. Κανακάκη Βασίλη και του Δ.Σ. , τους οποίους έχω την τιμή και το βαρύ καθήκον να εκπροσωπώ, με αυτόν τον ύστατο αποχαιρετισμό και έκφρασης αγάπης και θαυμασμού, για τη δύναμη της ψυχής σου να αντιμετωπίζεις με υπερηφάνεια και καρτερικότητα όλες τις αντιξοότητες και στάθηκες όρθια και δε λύγισες. Που πάλεψες παλικαρίσια, για τη διαδρομή σου και τη στάση ζωής σου, για την ποιότητα της προσωπικότητας σου, και την προσφορά σου, καλό παράδεισο, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και ο Θεός να δίνει δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια και τα παιδιά σου.
Αγαπημένη μου φίλη Ορσία,
Σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξες, σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλία που μου έδωσες.
Καλό ταξίδι, θα ζεις πάντα μέσα στις καρδιές μας, είμαι υπερήφανος που υπήρξα συνεργάτης και φίλος σου. Καλό ταξίδι προεδρίνα, καλή ανάπαυση να έχεις Ορσία και καλή αντάμωση.

Δημήτρης Φανουργάκης
γενικός διευθυντής στην εταιρεία 
DIANA Rubber Technologies

– Υπεύθυνος Γ.Ε.Μ.Η. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων ΒΕΠ


Η θητεία της προέδρου Ορσίας Ραπαντζίκου στο ΓΝΟΣ

Η Ορσία Ραπαντζίκου υπήρξε μια λαμπερή προσωπικότητα με έντονη αγάπη και συνεισφορά στο αθλητικό κίνημα τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Όλες τις προσπάθειες τις εκτιμούσε και σε όλες προσπαθούσε να συνεισφέρει.

Έτσι έγινε και με το ΓΝΟΣ, προσερχόμενη σε αθλητικά γεγονότα και εκδηλώσεις του ΓΝΟΣ έδειξε ενδιαφέρον και βοήθησε άμεσα πολύ πριν εκλεγεί μέσω προσωπικής πρωτοβουλίας και μέσω του εμπορικού συλλόγου.

Η αφιλοκερδής συνεισφορά και η δυναμική της προσωπικότητα οδήγησε τους ανθρώπους του ΓΝΟΣ να της προτείνουν να γίνει μέλος και τελικά να την εκλέξουν στις αρχαιρεσίες της 14/6/2020 στην θέση της προέδρου του ΓΝΟΣ. Σε αυτό το διάστημα κινήθηκε δυναμικά στον να συνεισφέρει σε πολλούς τομείς του συλλόγου όπως η ποιότητα προπόνησης , τη διοργάνωση αγώνων, η μετακίνηση σε αγώνες, η βελτίωση των υποδομών των αθλητικών εγκαταστάσεων και συνεργάστηκε δημιουργικά με όλα τα μέλη αθλητές προπονητή και μέλη του ΔΣ.

Η απώλειά της ήταν τεράστια αφού τα σχέδια και οι σκέψεις της ήταν ανολοκλήρωτα.

Η οικογένεια του ΓΝΟΣ ευχαριστεί την Ορσία Ραπαντζίκου ως Πρόεδρο, φίλαθλο και φίλη και αισθάνεται υπερηφάνεια για την παρουσία και προσφορά της.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Το Δ.Σ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Σαλαμίνας με αφορμή το θλιβερό άγγελμα της απώλειας της Επιτίμου Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σαλαμίνας Ορσίας Ραπατζίκου εκφράζει στην οικογένεια της, τους οικείους της και το Δ.Σ του Συλλόγου τα θερμότερα συλλυπητήρια.
Μια γυναίκα δυναμική, μάχιμη μέχρι την τελευταία στιγμή, μια γυναίκα που όποιο Φορέα εκπροσώπησε άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της με την δράση της και το όραμα της να αναδείξει τόσο το έργο όσο και την Σαλαμίνα πέρα από τα όρια του νησιού.
Τέτοιοι άνθρωποι δεν περισσεύουν στην κοινωνία μας.
Καλό της ταξίδι!

—–

Αγαπημένη μας πρόεδρε, αγαπημένη μας Ορσία εδώ στον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά που σου άρεσε τόσο, από την παιδική σου ηλικία, που διετέλεσες κατηχήτρια στα νεανικά σου χρόνια, και αργότερα ενώθηκες με τα ιερά δεσμά του γάμου, ήρθαμε να σε αποχαιρετήσουμε για τελευταία φορά.

Σήμερα, θρηνεί η Σαλαμίνα, σήμερα θρηνούμε όλο, όσοι είχαμε την τιμή και την ευτυχία νε σε γνωρίσουμε, συγγενείς και φίλοι.

Οφείλουμε όμως να σταθούμε δυνατοί, σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή του αποχαιρετισμού, ακολουθώντας το παράδειγμά σου, την γενναιότητα της ψυχής και το σθένος, με το οποίο αντιμετώπισες την νόσο.

Ως σύζυγος, μητέρα, αδελφή, θεία, κόρη, φίλη, πρόεδρος επιχειρηματίας, συνεργάτιδα, υπήρξες σε όλα άψογη. Δημιούργησες με τον σύζυγό σου μια καλή και άξια οικογένεια, με ξεκάθαρες ελληνοχριστιανικές αρχές, φεύγοντας πρόωρα, αφήνεις δύο εξαίρετα παιδιά, συνεχιστές στην οδό της αξιοπρέπειας, που βάδισες αταλάντευτα, στο γρήγορο πέρασμά σου από την προσωρινά επίγεια ζωή, το ήθος, η δικαιοσύνη, και η ανιδιοτέλεια, οι σταθεροί άξονες της πορείας της ζωή σου, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου, είχαν ως συνέπεια, το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, που ενέπνεες σε όσους βρίσκονταν κοντά σου, ήσουν ήρεμη δύναμη. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος, που συρρέαμε στο μαγαζί σου το, την ονομαστή παλέτα, για συμβουλές κάθε είδους σε επαγγελματικά και προσωπικά θέματα, κι εσύ μας δεχόσουν ακούραστη, έβρισκες χρόνο για όλους και έδινες ανέλπιστες λύσεις απλόχερα, σε όποιον ζητούσε τη βοήθεια σου με τον δικό σου μοναδικό τρόπο, είτε ήταν φτωχός και ταπεινός, είτε ήταν υψηλα ισταμένος. Αρχόντισσα, χωρίς έπαρση και ταυτόχρονα απλή καθημερινά εργαζόμενη γυναίκα, δίχως όμως να πέφτεις ποτέ, από το υψηλό σου επίπεδο.

Η οξυδέρκεια, η ευστροφία, η διπλωματική ικανότητα, η ευφράδεια του λόγου, ο δυναμισμό και η μαχητικότητα, η ορθή κρίση, η οργανωτική αντίληψη, είναι μόνο κάποιες, από τις οποίες σε προίκισε με αφθονία ο Θεός.

Το μέτρο, η ισορροπία και η συνέπεια χαρακτήριζαν άνθρωπο. Ήσουν και θεωρητική και πρακτική και8 παραδοσιακή και μοντέρνα, πάντα σοβαρή πάντα με χιούμορ. Επιεικής και φιλεύσπλαχνη με τους αδύναμους, αυστηρή και καυστική όταν χρειαζόταν με τους αδρανείς, αμείλικτη με τους κακεντρεχείς και τους δόλιους, ήξερες πώς να χειρίζεσαι ατάραχη τις δύσκολες καταστάσεις, όπως προέκυπταν.

Αναβάθμισες και εκσυγχρόνισες τον εμπορικό σύλλογο καθιστώντας τον, πραγματικό όργανο, επιχειρηματικής πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, συνεργαζόμενο με την δημοτική αρχή, την περιφέρεια και όλες τις άλλες κρατικές υπηρεσίες, μετατρέποντας τον ουσιαστικά, σε υποστηρικτικό μέσο του κρατικού μηχανισμού. Μας ενεργοποίησες ως πολίτες επιχειρηματίες και, και μας δίδαξες, πώς να δικτυώσουμε τον επιχειρηματικό ιστό, στην τοπική κοινωνία. Η προτροπή σου να είμαστε πάντα ενωμένοι, όπως χαρακτηριστικά έλεγες “Η ισχύς εν τη ενώσει….” Ήταν είναι και θα είναι, η ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, προς το πρόσωπο και την μνήμη σου. Το όραμά σου για την ανάδειξη της Σαλαμίνας, ως τουριστικού προορισμού σε παγκόσμια κλίμακα, είναι μια παρακαταθήκη που άφησες, και λόγω αυτής, δικαίως ονομάστηκες, ιέρεια της εξωστρέφειας της Σαλαμίνας, ήσουν η πρωτοπόρος σε αυτόν τομέα, και είναι πλέον καταγεγραμμένο γεγονός, ότι οι σπόροι που με αγάπη φύτεψες, έχουν ήδη φυτρώσει, και σε λίγο καιρό θα ανθίσουν. Τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο, πως θα εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο η αξία του έργου σου, και η αξία σου σαν άνθρωπος, προσωπικά τολμώ να πω, πως δεν έχω γνωρίσει άλλη γυναίκα που να συγκεντρώνει τόσα χαρίσματα. Το κύρος, η εντιμότητα και η αμέριστη προσφορά σου στην τοπικά κοινωνία, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλους, κυρίως όμως για τις επερχόμενες γενιές, ώστε να κινηθούν αναλόγως, στα κοινωνικά δρώμενα του νησιού. Το διερευνητικό σου βλέμμα, και το αυθόρμητο χαμόγελό σου, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη μας, όπως χαραγμένη θα μείνει και η τελευταία δημόσια εμφάνισή σου στην μεγάλη διπλή γιορτή του ελληνισμού, την 25η Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, η θεία πρόνοια όρισε να δώσεις συμβολικά, το στίγμα των αγνών πατριωτικών σου αισθημάτων, και να μας αποχαιρετίσεις σαν γνήσια ελληνίδα, φωνάζοντας τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού, με όση δύναμη σου είχε απομείνει ΄ στη μέση από τα σπλάχνα μου, όχι η καρδιά…. Η Ελλάδα!!!!΄

Ορσία Ταξιάρχη Ραπαντζίκου…… Καλό Παράδεισο!

Μπάμπης Χρυσοβέργης μέλος Δ.Σ Εμπορικού Συλλόγου

error: Content is protected !!