Μάστιγα οι 700.000 «πειρατές» συνδρομητικής τηλεόρασης: Θα διώκονται πλέον και οι τελικοί χρήστες
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ 25 Μαΐου 2022 fonisalaminas
Xοντραίνει το παιχνίδι με τους παράνομους χρήστες στη συνδρομητική τηλεόραση με «σαφάρι» των αστυνομικών αρχών σε συνέχεια των καταγγελιών που λαμβάνουν σχετικά.
Χθες, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι εξιχνιάστηκαν άλλες δύο υποθέσεις για παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση.
Εξέλιξη, που έρχεται σε μία περίοδο όπου ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά συνδρομητικής εντείνεται περαιτέρω σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα, αφενός με την έλευση της πλατφόρμας ΕΟΝ της NOVA στην Wind (αποτελώντας και το πρώτο συνδυαστικό βήμα των δυο εταιρειών στο δρόμο προς τη συγχώνευση κάτω από την «ομπρέλα» της United Group), αφετέρου με το deal της Cosmote TV με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πολύ σημαντικού αθλητικού περιεχομένου, πέρα φυσικά και από το ντεμπούτο στην αγορά ονομάτων όπως τα Disney+ και HBO Max αλλά και την πρόσφατη προσθήκη του ANT1+, τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα του ΑΝΤ1.
Για τη διερεύνηση των υποθέσεων προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι εμπλεκόμενοι μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων και εξοπλισμού παρείχαν σε τρίτους τη δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να καταβάλλεται η νόμιμη συνδρομή.
Μετά από σχετικό βούλευμα της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών κι εν συνεχεία κατόπιν αστυνομικής και διαδικτυακής έρευνας εντοπίστηκαν δύο καταστήματα, όπου διενεργήθηκαν έρευνες και προέκυψε η συμμετοχή τους στις εν λόγω πράξεις.
Σημειωτέον ότι επικαιροποιημένες αναλύσεις για την πειρατεία στην Ελλάδα υποδεικνύουν, σύμφωνα με πηγές από τους παρόχους, κατ’ ελάχιστον 700 χιλιάδες παράνομους χρήστες, με διαφυγόντα ετήσια έσοδα για το κράτος 33 εκατ. ευρώ με τις εταιρείες του κλάδου, που επίσης μετρούν απώλειες εκατομμυρίων, να τονίζουν ότι το πρόβλημα με τις παράνομες συνδρομές είναι πολλαπλό, αποτελώντας, μεταξύ άλλων, ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις σε νέες παραγωγές και τηλεοπτικό περιεχόμενο.
Στο «μέτωπο» των παρόχων, ενδεικτικά, η πελατειακή βάση της Cosmote TV έφθασε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 τους 636 χιλιάδες πελάτες, ενώ αντίστοιχα, οι συνδρομητές της NOVA μαζί με τη Wind υπολογίζονται στους 400 χιλιάδες.
Οσον αφορά τις χθεσινές περιπτώσεις, στην πρώτη κατά τη διάρκεια έρευνας σε κατάστημα σε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αποθηκευτικά μέσα.
Παράλληλα, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή διαπιστώθηκε η ύπαρξη εφαρμογής για δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών χωρίς νόμιμη συνδρομή, καθώς και πίνακα διαχείρισης (panel) συνδρομητών, με 31 ενεργούς συνδρομητές.
Μάλιστα, για τον έλεγχο του πελατολογίου, την επίλυση τεχνικών προβλημάτων και την ανανέωση των συνδρομών χρησιμοποιούσαν εφαρμογές επικοινωνίας.
Στη δεύτερη περίπτωση , κατά τη διάρκεια έρευνας σε κατάστημα σε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις σκληροί δίσκοι, κινητό τηλέφωνο και δορυφορικός δέκτης, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι δύο περιπτώσεις έρχονται σε συνέχεια μιας ακόμη περίπτωση προ μηνός στην Αλεξανδρούπολη όπου ο συλληφθείς είχε αναρτήσει αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και παρείχε παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικές υπηρεσίες, έχοντας αποκομίσει κατ’ εκτίμηση πάνω από 200.000 ευρώ.
Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι αστυνομικές αρχές πλέον αναζητούν και τους τελικούς χρήστες και θα υπάρξουν διώξεις και προς αυτή την κατεύθυνση.
newmoney.gr – hellasjournal.com