ΠΕΡΙ ΠΟΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΥΡΒΑΖΟΜΕΝ; ΠΕΡΙ ΠΟΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΥΡΒΑΖΟΜΕΝ;
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Αν να χαρείτε βιαστήκατε, αυτό αφορά εσάς και μόνο! Οι φίλοι μας οι Άγγλοι, καμία πρόθεση δεν έχουν να μας... ΠΕΡΙ ΠΟΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΥΡΒΑΖΟΜΕΝ;

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Αν να χαρείτε βιαστήκατε, αυτό αφορά εσάς και μόνο! Οι φίλοι μας οι Άγγλοι, καμία πρόθεση δεν έχουν να μας επιστρέψουν ούτε καν λίγη σκόνη από τα αρχαία μας τα μάρμαρα. Κι αυτό, για τον απλό λόγο του ότι τα αγάλματα του Παρθενώνος δεν αποκόπηκαν από τις ρίζες τους, αλλά ο Έλγιν τα βρήκε πεταμένα εδώ κι εκεί και τα μάζεψε για το καλό τους. Κι εδώ που τα λέμε, αν είναι αλήθεια, δεν είναι και τα μόνα στην Ελλάδα που βρίσκονται πεταμένα και αναξιοποίητα δεξιά και αριστερά, -άσε δε την έλλειψη σεβασμού.

Αυτά ειπώθηκαν στην τελευταία σύνοδο της UNESCO πριν λίγες ημέρες και διά στόματος του υποδιευθυντού του Βρετανικού Μουσείου ονόματι δρ. Τζόναθαν Γουίλιαμς, στην ετήσια συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής του Οργανισμού Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών.

«Τα αντικείμενα αυτά δεν αποκόπηκαν όλα από το κτίριο, όπως έχει υποστηριχθεί», τόνισε για να καταλήξει πως ο ευγενής σερ Έλγιν τα περιμάζεψε από τα γύρω ερείπια. Κι αυτό, λίγες μέρες μετά τις αγγλικές υποσχέσεις περί μερικών επιστροφών, ενώ οι επίτροποι άκουγαν και δεν μιλούσαν και σιωπηρώς φαίνεται να συμφωνούσαν να παραμείνουν τα «περισυλλεγμένα» εκεί όπου από αιώνων φυλάσσονται ασφαλή. Από την επίσημη ελληνική πλευρά, η κυρία Μενδώνη απάντησε κατηγορώντας για κλοπές τον αείμνηστο και επισημαίνοντας πως «Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».

Το Βρετανικό Μουσείο, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, το οποίο αγόρασε τις αρχαιότητες το 1816, έχει στις συλλογές του 15 μετόπες, 17 παιδικές μορφές και 75 μέτρα της αρχικής ζωφόρου μήκους 160 μέτρων, δια χειρός αρχαίων Ελλήνων γλυπτών. Και επειδή δεν προσέξαμε εμείς οι βάρβαροι τα γλυπτά μας, διαβάστε τι ακούστηκε στην συνέχεια από τον ειρημένο υποδιευθυντή: «Δε θα υπάρξει ποτέ μια μαγική στιγμή επανένωσης, διότι τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν χαθεί για πάντα, ενώ και τα μισά από αυτά είχαν καταστραφεί από τα τέλη του 17ου αιώνα, πολύ πριν ο Έλγιν δραστηριοποιηθεί στην Αθήνα».

Η κυρία Μενδώνη, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει κι εκεί σταματάει και αυτό το «επεισόδιο» μιάς παλιάς ιστορίας που διαρκεί αιώνες.

error: Content is protected !!