ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ; ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ;
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ούτε αρμόδιος, ούτε παντογνώστης είμαι για να κάνω τον έξυπνο εξυφαίνοντας σενάρια. Έτσι, δανείζομαι επίσημα στοιχεία, προκειμένου να υποθέσω, διαβάζοντάς-τα,... ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ;

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ούτε αρμόδιος, ούτε παντογνώστης είμαι για να κάνω τον έξυπνο εξυφαίνοντας σενάρια. Έτσι, δανείζομαι επίσημα στοιχεία, προκειμένου να υποθέσω, διαβάζοντάς-τα, να προετοιμαστώ για την πείνα του Φαραώ, που μας επιφυλάσσουν οι πόλεμοι.

Ο “Economist» ανέφερε ότι το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, ήδη αποδυναμωμένο από το σοκ που σχετίζονται με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η έκθεση ανέφερε ότι «οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους, έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει, και οι εξαγωγές της Ρωσίας απειλούνται».

Σύμφωνα με το περιοδικό, το «We For News» ανέφερε ότι τα δύο έθνη παρέχουν το 12% των «εμπορευόμενων θερμίδων» στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του σιταριού –που έχουν αυξηθεί κατά 53% από την αρχή του 2022– σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, αυξήθηκαν ακόμη κατά 6%, λίγο αφότου η Ινδία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές του ζωτικού τροφίμου, με άμεση ισχύ λόγω ενός ανησυχητικού καύσωνα.



Την περίοδο 2021-2022, που είχε ξεκινήσει  τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι Ρώσοι προμηθευτές αντιπροσώπευαν το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και οι Ουκρανοί παραγωγοί το 10%. Ωστόσο, η σύγκρουση ανάγκασε και τα δύο έθνη να απαγορεύσουν τις εξαγωγές των σιτηρών τους.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού, εκτός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΑΕΕ) έως τις 30 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έκλεισε το μοναδικό λιμάνι της στην Οδησσό.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε επίσης όταν το Καζακστάν, ένας άλλος σημαντικός προμηθευτής σιτηρών, απαγόρευσε σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες τροφίμων του.

Ο αριθμός των ανθρώπων, που δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα φάνε αρκετά, έχει αυξηθεί σε 1,6 δισεκατομμύρια, ενώ σχεδόν 250 εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού. Εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη θα μπορούσαν να πέσουν στη φτώχεια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζει τις αγορές σιταριού και σιτηρών παγκοσμίως, λένε οι ειδήμονες.

Πρόσφατα μάλιστα,, ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες απειλούν «το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων» που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια. Καταλάβαμε, ή όχι;

error: Content is protected !!