Συμβουλές για να αγαπήσει ο σκύλος μας το κολύμπι – Ο νέος νόμος για τα κατοικίδια στην παραλία Συμβουλές για να αγαπήσει ο σκύλος μας το κολύμπι – Ο νέος νόμος για τα κατοικίδια στην παραλία
Τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι ιδιοκτήτες σκύλων για τις πρώτες επισκέψεις στην παραλία. Τα βήματα για να «γνωρίσουν» τη θάλασσα οι μικροί μας φίλοι. Το... Συμβουλές για να αγαπήσει ο σκύλος μας το κολύμπι – Ο νέος νόμος για τα κατοικίδια στην παραλία

Τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι ιδιοκτήτες σκύλων για τις πρώτες επισκέψεις στην παραλία. Τα βήματα για να «γνωρίσουν» τη θάλασσα οι μικροί μας φίλοι.

Το καλοκαίρι έφτασε και ήδη πολλοί έσπευσαν στις παραλίες για τις πρώτες βουτιές. Οι ιδιοκτήτες σκύλων, έχουν ίσως λίγο περισσότερο ενθουσιασμό, ξέροντας ότι ήρθε η ώρα για βόλτα στη θάλασσα παρέα με τους μικρούς τους φίλους, αφού οι σκύλοι επιτρέπονται πλέον και δια νόμου στην θάλασσα, μετά την εφαρμογή του 4380 για τα ζώα από 1/3/22.

Η βόλτα στην παραλία με το σκύλο μας είναι στιγμή διασκέδασης καθώς και ένας τρόπος να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με το κατοικίδιό μας, δίνοντάς του νέες εμπειρίες.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να δείξουν την απαραίτητη προσοχή, τόσο για τους μικρούς μας φίλους, όσο και για τους γύρω μας στην παραλία, καθώς ο σκύλος στη θάλασσα, είναι σαν ένα παιδί στη θάλασσα.



Όπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων, κάποιοι σκύλοι είναι γεννημένοι κολυμβητές. Άλλοι θα μας παιδέψουν για να μάθουν και άλλοι δε θα μάθουν ποτέ! Ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσουμε τις εξής συμβουλές:

Καταρχάς, μην πάρετε το σκύλο σας αγκαλιά για να τον βάλετε στη θάλασσα με το ζόρι. Όσο πιο καλή είναι η σχέση με το σκύλο, τόσο πιο εύκολα θα μπει μέσα αφού θα προσπαθήσει να σας ακολουθήσει όπου πάτε.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1ο Βήμα: Βρέξτε τα πόδια σας για να αρχίσει και αυτός να βρέχει τα δικά του.

2ο Βήμα: Δοκιμάστε να τρέξετε λίγο για να το δει σαν παιχνίδι. Αν την πρώτη μέρα έχει αέρα και μεγάλα κύματα είναι καλύτερα να αναβάλετε την προσπάθεια.

3ο Βήμα: Το επόμενο βήμα είναι να μπούμε εμείς μέσα στο νερό σε βάθος λίγο πιο πάνω από τους αστραγάλους μας και να τον παροτρύνουμε να έρθει, φωνάζοντάς τον, κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι για να του το δώσουμε σαν επιβράβευση ή απλά έτοιμοι να δώσουμε το χάδι του, μόλις πλησιάσει.



4ο Βήμα: Τα χάδια μας και η λεκτική επιβράβευση πρέπει να είναι συνεχής και ίσως χρειαστεί να του φοράμε ένα κολάρο ή σαμάρι όπου θα έχουμε δέσει ένα ελαφρύ σχοινάκι, γύρω στα 2 μέτρα μήκος, για να τον τραβήξουμε πολύ απαλά προς το μέρος μας.

5ο Βήμα: Η πρώτη αρνητική αντίδραση εκδηλώνεται μόλις βραχούν τα πόδια του και η δεύτερη όταν βραχεί η κοιλιά του. Η τρίτη αρνητική αντίδραση έρχεται όταν νιώσει ότι τα πόδια του δεν πατάνε στο βυθό. Καμιά φορά μπορεί να πανικοβληθεί και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τον βοηθήσετε όπως βοηθάμε τα μικρά παιδιά. Βάλτε το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του και υποστηρίξτε τον, ώστε να νιώθει ασφάλεια αλλά και αναγκαστικά να αρχίσει να κουνάει ενστικτωδώς τα πόδια του μέσα στο νερό. Και πάλι η λεκτική παρότρυνση δεν πρέπει να σταματάει – σαν να κάνει το πιο σπουδαίο κατόρθωμα στον κόσμο! Τραβάτε τα χέρια σας για μερικά δευτερόλεπτα και όταν αρχίζει να βουλιάζει βοηθήστε τον και πάλι. Τις πρώτες φορές δοκιμάστε πολλές φορές και από λίγο για να μην κουραστεί.

skylia

Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:

– Προσέξτε, όταν μάθει ο σκύλος σας και κολυμπάει, να μην το χάνετε από τα μάτια σας γιατί μπορεί να μπερδευτεί και να ακολουθήσει μέσα στο νερό κάποιον άλλο άσχετο.

– Φροντίστε να έχετε μαζί σας στην παραλία το νερό του και να του εξασφαλίσετε σκιά.

– Μην τον αφήνετε μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για μερικά λεπτά. Κίνδυνος θερμοπληξίας!

– Μην του επιτρέπετε να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι.

– Μετά το θαλάσσιο μπάνιο καλό είναι να του κάνουμε ενα ξέβγαλμα με γλυκό νερό.

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4830

Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η – Άρθρο 19

Πρόσβαση σε παραλίες

1. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

2. Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας.

ieidiseis.gr

error: Content is protected !!