Νομοσχέδιο επιτρέπει στους γονείς να μηνύουν τα social media για τον εθισμό των παιδιών τους Νομοσχέδιο επιτρέπει στους γονείς να μηνύουν τα social media για τον εθισμό των παιδιών τους
Στην εποχή μας τα social media έχουν κάνει θεαματική είσοδο στη ζωή μας με κάθε δυνατό τρόπο. Ποικίλες πλατφόρμες δικτύωσης προσφέρουν τη δυνατότητα μέσω... Νομοσχέδιο επιτρέπει στους γονείς να μηνύουν τα social media για τον εθισμό των παιδιών τους

Στην εποχή μας τα social media έχουν κάνει θεαματική είσοδο στη ζωή μας με κάθε δυνατό τρόπο. Ποικίλες πλατφόρμες δικτύωσης προσφέρουν τη δυνατότητα μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών τους την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρήστες κάθε ηλικίας. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης, μάθησης, επιμόρφωσης παρέχει τις απεριόριστες υπηρεσίες του. 

Όμως, το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Αφενός τα social media έχουν θετικά, αφετέρου έχουν και αρνητικά. Συχνά ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, καθώς καθίσταται απαραίτητη η ορθή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε ό, τι σχετίζεται με τον Κυβερνοχώρο.



 

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν πέσει θύματα απειλών, ηλεκτρονικής απάτης, cyber bulling, revenge porn (εκδικητικής πορνογραφίας) και άλλων ζητημάτων που συνήθως αποκρύπτονται, αφού τα θύματα τείνουν να σιωπούν στο βωμό του σκανδάλου ή των “συνεπειών” που πιστεύουν ότι θα έρθουν αντιμέτωπα. 

Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου αποτελεί τη μάστιγα της εποχής, ιδίως στις νεαρές ηλικίες. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν την τάση να σπαταλούν πολλές ώρες της ημέρας τους μπροστά από μία οθόνη, ενώ το φαινόμενο αυτό έχει καταστεί μια πολύ αγαπημένη συνήθεια στις παρέες. Η κοινοποίηση των προσωπικών στιγμών, των τοποθεσιών και των δραστηριοτήτων είναι μια νέα τάση μόδας που ολοένα και περισσότεροι νέοι ασπάζονται και υιοθετούν, χωρίς να αναλογιστούν τον αντίκτυπο στην ψυχισμό και την ευημερία τους, αλλά και στην ακεραιότητά τους! 



Το γεγονός αυτό απασχολεί τους γονείς, οι οποίοι έρχονται σε αδιέξοδο. Δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη νέα εθιστική ουσία των παιδιών, την οποία είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να περιορίσουν. Οι αρχές της Καλιφόρνια πήραν την πρωτοβουλία μέσω νομοσχεδίου οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να μηνύσουν τις εταιρείες για τον εθισμό των παιδιών τους. 

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους γονείς να μηνύσουν εταιρείες όπως το Instagram και το TikTok μέχρι 25.000 δολάρια ανά παράβαση. Ο εθισμός, όπως διευκρινίζεται από το νομοσχέδιο, είναι ψυχική, σωματική ή συναισθηματική βλάβη σε κάθε παιδί κάτω των 18 ετών. Οι εταιρείες, από πλευράς τους έχουν προειδοποιήσει ότι θα σταματήσουν όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με παιδιά, καθώς δεν επιθυμούν να οδηγηθούν στα δικαστήρια, αναφέρει το Associated Press. 



Ωστόσο, μήνυση μπορούν να δεχθούν μόνο οι εταιρείες που έχουν έσοδα άνω των 100.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, ενώ όσες προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και email ή ιστότοποι streaming, όπως το Netflix δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των εταιρειών που μπορούν να μηνυθούν. Επιπροσθέτως, όσες εταιρείες αφαιρούν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον εθισμό αποκλείονται αυτομάτως από τη μήνυση. 

Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής και η υγιής χρήση των social media από τα παιδιά. Είναι αναγκαίο σε μία κοινωνία που εξελίσσεται ραγδαία οι γονείς-φροντιστές των παιδιών να είναι άρτια ενημερωμένοι και μεριμνούν για την σωστή και αξιόπιστη περιήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η υπέρμετρη ενασχόληση των παιδιών.  

csii.gr

error: Content is protected !!