Πώς τα social media έχουν αλλάξει τις ερωτικές μας σχέσεις; Πώς τα social media έχουν αλλάξει τις ερωτικές μας σχέσεις;
Με την εμφάνιση και την επικράτηση των social media σήμερα ο τρόπος, με τον οποίο δημιουργούμε ανθρώπινες σχέσεις και ο τρόπος, με τον οποίο... Πώς τα social media έχουν αλλάξει τις ερωτικές μας σχέσεις;

Με την εμφάνιση και την επικράτηση των social media σήμερα ο τρόπος, με τον οποίο δημιουργούμε ανθρώπινες σχέσεις και ο τρόπος, με τον οποίο συμπεριφερόμαστε μέσα σε αυτές, έχουν πλέον αλλάξει, ειδικά όταν αναφερόμαστε στις ρομαντικές σχέσεις. Όλοι το έχουμε αντιληφθεί και οι περισσότεροι-αν όχι όλοι- έχουμε βιώσει αυτήν την αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο, συνάπτουμε πλέον ερωτικές σχέσεις. Αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει άραγε ποιες πραγματικά είναι αυτές οι αλλαγές;

Το πρώτο και πιο βασικό ζήτημα, που είναι ίσως και ο πυλώνας των περισσότερων προβλημάτων των ρομαντικών σχέσεων σήμερα, είναι η εύκολη πρόσβαση σε πληθώρα ανθρώπων μέσω του διαδικτύου και των social media, ανθρώπους που πριν από αυτά και χωρίς αυτά πιθανόν δεν θα είχαμε γνωρίσει ποτέ. Αποτέλεσμα αυτής της τόσο εύκολης πρόσβασης σε άλλα άτομα στα social media είναι η δημιουργία έντονων συναισθημάτων ζήλιας, ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς τη σχέση μας, τα οποία συναισθήματα εμφανίζονται συχνά μέσα στη σχέση, δημιουργώντας έτσι και άλλα προβλήματα και εντάσεις. 



Ακόμη, ακριβώς το γεγονός ότι η πρόσβαση σε άλλα άτομα μέσω social είναι τόσο εύκολη όσο και βολική δυσκολεύει τις σχέσεις ακόμη περισσότερο, καθώς όταν η σχέση είναι ευάλωτη ή προϋπάρχουν ήδη κάποια προβλήματα, είναι πολύ πιο δύσκολο να παραμείνει ο ένας σύντροφος πιστός στον άλλον. Όταν, δηλαδή, έχεις την ευκολία του να γνωρίσεις νέα άτομα από το σπίτι σου και χωρίς να εκτεθείς ιδιαίτερα οι πιθανότητες του να προσπαθήσεις για την σχέση σου λιγοστεύουν σημαντικά.

Ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο ανακύπτει στις συντροφικές σχέσεις στη σημερινή εποχή, είναι η δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Από τη στιγμή, λοιπόν, που καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με πλήθος φωτογραφιών, βίντεο και δημοσιεύσεων με φαινομενικά ευτυχισμένα ζευγάρια με έντονη και δραστήρια ζωή και με hashtag couple goals, αυτομάτως βάζουμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας σε διαδικασία σύγκρισης, στην οποία φυσικά νικητής θα αναδειχθεί το ζευγάρι του Instagram ή του Facebook ως πιο όμορφο, πιο ενδιαφέρον και πιο ευτυχισμένο.



Η άλλη όψη αυτού του καταιγισμού φωτογραφιών και ιστοριών από άλλους χρήστες των social media είναι ακόμη και η σύγκριση του ίδιου του συντρόφου μας με άλλα άτομα, ως επακόλουθο βέβαια της δημιουργίας μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Αυτή λοιπόν η υιοθέτηση μη ρεαλιστικών προσδοκιών, οδηγεί στη σύγκριση, που με τη σειρά της οδηγεί στη διαρκή βίωση του αισθήματος του ανικανοποίητου.

Ωστόσο, η πιο σημαντική αλλαγή -ίσως- που έχουν επιφέρει τα social media στις ρομαντικές σχέσεις έχει να κάνει με την δομή και τους τύπους σχέσεων. Για παράδειγμα, πριν κάποια χρόνια αρχίσαμε να ακούμε για πρώτη φορά τον όρο ελεύθερη σχέση (open relationship), δηλαδή τη σεξουαλική σχέση μεταξύ ανθρώπων, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν να συνευρίσκονται συναισθηματικά ή σεξουαλικά και με άλλους ανθρώπους παράλληλα. Πολλές φορές, όμως, ακούμε πλέον αυτόν τον όρο να περιγράφει κάτι τελείως διαφορετικό.



Μέσω των social media, δηλαδή, παρατηρούμε πλέον ένα νέο – ίσως- τύπο ρομαντικής σχέσης, ο οποίος δεν προσομοιάζει ούτε στην παραδοσιακή κλειστή σχέση αλλά ούτε και στην ελεύθερη σχέση. Πιο συγκεκριμένα, ακόμη και όταν δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σχέση και είναι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον είναι σύνηθες να μιλάνε και με άλλα άτομα στα social media, να αλληλεπιδρούν μέσω αντιδράσεων, like κλπ. ή ακόμη και να κρατούν επαφές με πρώην συντρόφους τους, χωρίς, όμως, να αποκαλύπτουν κάτι από αυτά ο ένας στον άλλον. Έτσι, τα αισθήματα ζήλιας και ανασφάλειας αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι πως τα social media δεν είναι “κακά” από μόνα τους, αλλά χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο εμείς τα χρησιμοποιούμε.

csii.gr

error: Content is protected !!