«ΦΡΟΥΡΙΑ» ΤΑ ΣΧΟΛEΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ; «ΦΡΟΥΡΙΑ» ΤΑ ΣΧΟΛEΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ;
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί, τουλάχιστον όταν εξυφαινόταν η προοπτική του,  πως το «αμερικανικό όνειρο» θα έφτανε σε σημείο σήμερα... «ΦΡΟΥΡΙΑ» ΤΑ ΣΧΟΛEΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ;

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί, τουλάχιστον όταν εξυφαινόταν η προοπτική του,  πως το «αμερικανικό όνειρο» θα έφτανε σε σημείο σήμερα να αποτυπώνεται και σαν «εφιάλτης».

Πέραν των όσων άλλων κακών, τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται αντιμέτωπες με μία εφιαλτική πραγματικότητα, αυτήν της βίας και των συνεχών θανατικών μέσα στα σχολεία, από εξωτερικούς δολοφόνους, αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές και φοιτητές. Επειδή δε, το «πράγμα», φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι διαμαρτυρίες, κατά του «εφιάλτη» αυτού, γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες, ίσως η Πολιτεία αποφασίσει να δει πλέον σοβαρά την κατάσταση και να αποφασίσει να την χειραγωγήσει.

Τα αμερικανικά σχολικά Ιδρύματα, ζητούν επειγόντως και επισταμένως άμεσα μέτρα και  ανάμεσα σε αυτά, τα οποία προτείνουν, είναι αλεξίσφαιρες στέγες, μονές είσοδοι στις αίθουσες και αποψίλωση των προαύλιων χώρων από δέντρα, που υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κάθε ενδεχόμενη «σφαγή».

 Ειδικοί, επί του θέματος, μίλησαν στην εφημερίδα «Guardian» για την σκοπιμότητα να δομηθούν «σχολεία-φρούρια» και το κατά πόσον αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα.

Η Εθνική Ένωση Τυφεκίων (η διαβόητη NRA) των ΗΠΑ, ήδη έχει μιλήσει πολλές φορές για το «Πρόγραμμα Ασπίδα για τα Σχολεία», το οποίο έχει σχεδιάσει, στο πλαίσιο του οποίου θεωρεί την… οχύρωση των σχολείων ως βιώσιμη εναλλακτική των περιορισμών στην οπλοφορία. Φυλλάδια για το πρόγραμμα κάνουν λόγο για συστήματα συναγερμού τελευταίας τεχνολογίας, σχολεία με φράχτες, χωρίς παράθυρα και με ελάχιστα δέντρα.

Όμως η NRA δεν είναι η μόνη που εξετάζει τη σχεδίαση των σχολείων. Υπό το φως των αμέτρητων μαζικών δολοφονιών των τελευταίων ετών, τα αμερικανικά σχολεία έχουν προσθέσει κουμπιά πανικού, κανόνια καπνού και λογισμικό αναγνώρισης προσώπων στον εξοπλισμό τους, με στόχο την αποτροπή πιθανών απειλών.

Η ασύδοτη, ωστόσο, επιθετικότητα, συχνά χωρίς κανένα λόγο, θα μπορούσε να μετριαστεί και να εξουδετερωθεί με μία καλύτερη θέληση εκ μέρους τής Πολιτείας, η οποία ωστόσο, επιτρέπει την ελεύθερη οπλοφορία στον πάσα ένα, καθώς και στα εγκληματικά πρότυπα, τα οποία κατασκευάζονται και παραδίδονται στο κοινό και δη στους νέους, ως παραδείγματα προς μίμηση, με τις κινηματογραφικές ταινίες του Χόλλυγουντ, οι οποίες βρίθουν μαθημάτων φρίκης και εξόντωσης χωρίς λόγο και αφορμή, εν ονόματι των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, οι οποίες επικρατούν στην μεγάλη αυτή δημοκρατική χώρα.

error: Content is protected !!