6 φοβίες που ίσως δεν γνωρίζουμε…για το διαδίκτυο 6 φοβίες που ίσως δεν γνωρίζουμε…για το διαδίκτυο
Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει νιώσει μια μικρή δόση νευρικότητας όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάτι νέο, πόσο μάλλον όταν αυτό... 6 φοβίες που ίσως δεν γνωρίζουμε…για το διαδίκτυο

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει νιώσει μια μικρή δόση νευρικότητας όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάτι νέο, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά την τεχνολογία. Η εμφάνιση σημαντικών αλλαγών στην εξέλιξη ολόκληρου του κόσμου, συνοδεύεται και από αντίδραση. Η αντίδραση αυτή μπορεί να εκδηλώνεται με φόβο.

Ειδικότερα η τεχνολογία έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει την ζωή μας. Με τις νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται και νέες φοβίες. Και υπάρχουν φοβίες που σχετίζονται με το διαδίκτυο και αγνοούμε την ύπαρξη τους.



1. Technophobia, ονομάζεται ο φόβος για την τεχνολογία.

Κάποιος “τεχνοφοβικός” φοβάται ή αγχώνεται για την επίδραση των εξελιγμένων τεχνολογιών και πως θα επηρεάσουν το μέλλον. Η φοβία αυτή άρχισε να παρουσιάζεται από την πρώτη εμφάνιση των μηχανών και από το ξεκίνημα της τεχνολογίας.

Συναντάται σε κάθε ηλικία και λίγο παραπάνω σε ανθρώπους που δεν είχαν επαφή από μικροί με την τεχνολογία και δεν είναι εξοικειωμένοι.

2.Cyberphobia

Ένα είδος τεχνοφοβίας σε πιο ακραία μορφή του. Cyberophobia χαρακτηρίζεται ο φόβος για τους υπολογιστές. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένας παράλογος φόβος να βρίσκεται κανείς κοντά σε υπολογιστές, πόσο μάλλον να τους χρησιμοποιεί.

Η φοβία αυτή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αποφυγή χώρων που γίνεται χρήση υπολογιστών, όπως η δουλειά, το σχολείο κλπ.



Έρευνες την παρατηρούν σε ανθρώπους κυρίως άνω των 65, που δεν μεγάλωσαν με υπολογιστές και δυσκολεύονται να κατανοήσουν την λειτουργία τους.

3. Selfie-phobia

Να τραβήξει κανείς μια φωτογραφία τον εαυτό του στις μέρες μας δεν ακούγεται ασυνήθιστο. Εκτός και αν φοβάται να το κάνει.

Οι σκέψεις που χαρακτηρίζουν αυτή την φοβία είναι,

‘’Δεν έχω φωτογένεια, δεν θα φαίνομαι ωραία’’

‘’ Θα φαίνεται ότι προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή’’

‘’Δεν θα πάρω κανένα like’’

‘’Φοβάμαι ότι θα γράψουν κακά σχόλια’’

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ένας φόβος έκθεσης στους άλλους..

4. Telephonophobia

Αγχώνεστε να απαντάτε τηλέφωνα? Όταν χτυπάει το τηλέφωνο αποφεύγετε να το σηκώσετε? Δεν θέλετε να κάνετε παραγγελίες από τηλέφωνο και προτιμάτε πάντα online?

Αυτή η φοβία δημιουργεί έντονο άγχος σε όποιον την έχει. Το άτομο αυτό θα προτιμήσει τα e-mail και μηνύματα, καθώς η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου μπορεί να τους προκαλεί μέχρι και κρίση πανικού. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει να μην έχει καν τηλέφωνο, για να μην μπαίνει στην διαδικασία να απαντήσει ή να καλέσει.

Η φοβία αυτή είναι μέρος της κοινωνικής φοβίας ή κοινωνικού άγχους.

5. Nomophobia

Νιώθετε αβοήθητοι χωρίς το κινητό?

Το τσεκάρετε συνέχεια για να βεβαιωθείτε αν όλα δουλεύουν σωστά, αν έχετε ειδοποιήσεις νέες ή αν θα σας φτάσει η μπαταρία?

Το παίρνετε μαζί σας ακόμα και στο ντουζ ?

Τότε έχετε εξάρτηση από το κινητό ή No mobile phobia, αν έχετε φόβο αποσύνδεσης από το κινητό. Τα άτομα με την συγκεκριμένη φοβία δεν μπορούν να φανταστούν τους εαυτούς τους χωρίς κινητό, σύνδεση ίντερνετ, αποκομμένοι από την επικοινωνία μέσω αυτού.

Είναι μια φοβία που διαδίδεται ολοένα και περισσότερο και συνδέεται με τον εθισμό. Ιδιαίτερα έφηβοι και νεαροί ενήλικες μπορεί να την εμφανίσουν.

6. Scopophobia

Είναι ο παράλογος φόβος κάποιου ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Επιδεινώνεται με τις κάμερες ασφαλείας και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που εγκαθιστώνται σε κτίρια ή μηχανήματα.

Ένα άτομο με scopophobia θα αποφύγει τα εμπορικά και τους δημόσιους χώρους. Μπορεί να έχει την αίσθηση ότι παρακολουθείται μέχρι και στο αμάξι σε ένα φανάρι και να φτάσει στο σημείο να διακόψει καθημερινές υποχρεώσεις και ασχολίες του που σχετίζονται και με το ίντερνετ.

csii.gr

error: Content is protected !!