Η ΠΟΛΥ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Η ΠΟΛΥ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Το να ενημερώνεσαι ποικιλοτρόπως στις εποχές που διάγουμε, δεν μπορώ ακόμη να κρίνω το κατά πόσον είναι καλό, ή βλάπτει... Η ΠΟΛΥ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Το να ενημερώνεσαι ποικιλοτρόπως στις εποχές που διάγουμε, δεν μπορώ ακόμη να κρίνω το κατά πόσον είναι καλό, ή βλάπτει σοβαρά την διανοητική και ψυχολογική υγεία.

Ωστόσο, εγώ διαπράττω αυτό το άνευ τεκμηρίωσης σφάλμα, και πάντα πλέοντας, -ειρήσθω εν παρόδω-, σε πελάγη ανασφάλειας ως προς την αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωσή μου, καθώς αυτή η ποικιλομορφία και έκφραση διαφορετικών απόψεων, μάλλον με ναυαγεί σε άγονες ξέρες της πληροφόρησης.



Είναι βέβαια και όποια συμφέροντα, τα οποία διαδραματίζουν ρόλους στην αντικειμενική είδηση, ανάλογα με την πολιτική του κάθε μέσου μαζικής πολυ-ενημέρωσης, τις πολιτικές δεσμεύσεις, τις καμουφλαρισμένες ειδήσεις, οι οποίες εκπορεύονται σκοπίμως, διαψευδόμενες από την αντίπαλη πλευρά και θέση.

Σαν ένα απλό παράδειγμα θα αναφέρω τα πρωτοσέλιδα των καθημερινών εφημερίδων, να παρουσιάζουν τα γεγονότα των ημερών κατά το δοκούν και την δική τους αντίληψη, καθενός χωριστά και ανάλογα με την γραμμή την οποία ακολουθούν απέναντι στην πολιτική της χώρας και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες τους. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιοφωνικά ειδησεογραφικά προγράμματα, ακόμη και με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.



Για παράδειγμα, ας μου επιτραπεί να αναφερθώ στο προκύψαν θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, οι οποίες κατ’ άλλους έγιναν εν αγνοία του πρωθυπουργού, όπως και ο ίδιος άλλωστε υποστηρίζει, και άλλοι επιρρίπτουν άμεση ευθύνη σε αυτόν.



Τρανταχτό δε, παράδειγμα στις ημέρες μας, ο COVID19, ο οποίος παραπαίει, -σύμφωνα με τις ποικίλες απόψεις, και κυρίως των επιστημόνων-, ανάμεσα στο «απλό κρυολόγημα» και το μοιραίο θανατικό, ενώ από την μία εκθειάζονται τα εμβόλια κατά αυτού και από την άλλη, κατηγορούνται σφόδρα.

Συμπέρασμά μου είναι ότι η πολυ-ενημέρωση, μάλλον βλάπτει, οδηγώντας σε ένα αδιέξοδο αντίληψης και κατανόησης της πραγματικότητας.

error: Content is protected !!