ΤikTok | Νέα λειτουργία οριοθέτησης χρόνου για τους εθισμένους χρήστες ΤikTok | Νέα λειτουργία οριοθέτησης χρόνου για τους εθισμένους χρήστες
Τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε αυτές... ΤikTok | Νέα λειτουργία οριοθέτησης χρόνου για τους εθισμένους χρήστες

Τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε αυτές και σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική και σωματική υγεία.



Μια από τις εφαρμογές που είναι πιθανό να επιφέρει το παραπάνω αποτέλεσμα είναι το TikTok λόγω της ταχύτητας και του μεγάλου αριθμού των βίντεο που παρέχει. Γι’ αυτό και οι χρήστες καλούνται μέσω μίας νέας ρύθμισης να επιτύχουν τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να διαφοροποιήσουν κάποιες συνήθειες τους. Συγκεκριμένα τα άτομα στο άμεσο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην εφαρμογή για όσο χρόνο τα ίδια επιλέξουν και ορίσουν. Το TikTok επίσης θα παρέχει αναλυτική ενημέρωση για την ημερήσια και νυχτερινή χρήση του.



Η αδυναμία του ατόμου να ελέγξει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο προκαλεί την επιθυμία να πλοηγηθεί σε αυτό όλο και περισσότερο, νιώθοντας ταυτόχρονα πως δεν ικανοποιείται όσες ώρες και αν διαθέσει. Τις στιγμές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τους διακατέχει ένα συναισθηματικό κενό, απομονώνονται, διακόπτουν διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, καθώς και δραστηριότητες, παραμελούν τον εαυτό τους αλλά και τους δικούς τους ανθρώπους και συχνά εμφανίζουν διαταραχές διατροφικές και ύπνου. Αισθάνονται πραγματικά ευτυχισμένοι μόνο όταν είναι online, διαφορετικά κυριεύονται από άγχος, θλίψη, ανησυχία και πολλές φορές εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές.



Η οριοθέτηση στο χρόνο που αφιερώνουμε στη χρήση των social media μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει. Η μετρημένη ενασχόληση σε συνδυασμό με σωστή ενημέρωση και επαγρύπνηση για τους κινδύνους επιτρέπουν στους χρήστες του διαδικτύου να απολαμβάνουν τις παροχές του και όσα πλεονεκτήματα προσφέρει ώστε να κάνει την καθημερινότητα ευκολότερη σε όλους σχεδόν τους τομείς της.

csii.gr

error: Content is protected !!