Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η τελευταία Βασίλισσα της Αγγλίας έφυγε για την νήσο των Μακάρων, όπου και οι πρόγονοί της, Βασιλείς και Βασίλισσες, είχαν... Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η τελευταία Βασίλισσα της Αγγλίας έφυγε για την νήσο των Μακάρων, όπου και οι πρόγονοί της, Βασιλείς και Βασίλισσες, είχαν προπορευθεί και την περίμεναν.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η κλασικά  κομψή Κυρία με τα ταγιέρ συνολάκια και τις ασορτί σε χρώμα απαραίτητες καπελίνες της, δεν υπάρχει πια.



Εξεμέτρησε ενενήντα ετών συνολικό γήϊνο βίο, όρκισε δέκα έξη Άγγλους Υπουργούς, έζησε κατά πολύ τον θρίαμβο των αποικιοκρατιών της χώρας της, υπέγραψε εκατομμύρια βασιλικά διατάγματα, ανάλογα με τις προθέσεις των κυβερνώντων της χώρας της, έζησε μέσα στον πλούτο και την χλιδή, απομονωμένη όμως από την πραγματική ζωή που βρίσκεται στον ελεύθερο αέρα, υποχρεωμένη να διαβιεί κάτω από αυστηρές συνθήκες ασφάλειας και περιφρούρησης του ελεύθερου βασιλικού βίου της.

Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια στις επάλξεις του βασιλικού θεσμού, να δέχεται τους αρχηγούς των Κρατών να υποκλίνονται στα πόδια της και να της φιλούν το χέρι, με τα δικά της μυστικά και άκριτα από εμάς συναισθήματα, με τις δικές της αμφιταλαντεύσεις και κρίσεις της απέναντι στον λαό Της και τα παγκόσμια γεγονότα, και ακόμη τις αναταράξεις, τις διενέξεις και τις πίκρες μέσα στους κόλπους της οικογένειάς της.



 Πόσα θα μπορούσε από την μεγάλη αυτή διάρκεια του βασιλικού βίου να θυμηθεί, να κρίνει, να αναιρέσει, ή να χαρεί για αυτά, τα οποία πέρασε σαν Βασίλισσα και σαν άνθρωπος; Πόσοι συνάνθρωποί της, με την δική της υπογραφή πόνεσαν ή χάρηκαν; Και πόσο από την δική της πλευρά χάρηκε ή πόνεσε η Μεγαλειότης Της;

Ας μην «σκαλίσουμε» έναν βασιλικό βίο, του οποίου η κινητήριος δύναμις δεν υπάρχει πλέον στην ζωή. Άλλωστε, δεν είμαστε κριτές, τιμωροί, ή αφέτες αμαρτιών.



Η μακροβιότερη και μακροχρονέστερη επί του Θρόνου της Αγγλίας, Βασίλισσα, από προχθές, που ανακοινώθηκε ο θάνατός της, ο οποίος και θα επισφραγισθεί με ενενήντα έξι κανονιοβολισμούς, -όσα και θορυβώδη χρόνια Της-, δεν είναι πλέον αυτής της Γης.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη, και κατά την Κρίση του Θεού. 

error: Content is protected !!